Je na vás, jestli budete soutěžit s tatínkovou vychytanou marinádou, manželovými úžasnými hamburgery, vaším salátem, sestřinou grilovací omáčkou nebo třeba pěkně vypečeným dezertem přímo z ohně, jak ho připravuje vaše sousedka. Hlavní je, aby váš soutěžní příspěvek měl co do činění s grilováním.
Jak soutěžit?
Své soutěžní recepty pokud možno i s fotografií můžete vkládat pomocí speciálního formuláře (je přístupný pouze po přihlášené uživatele idnes.cz), který najdete na www.onadnes.cz/recepty.
Soutěž začíná dnes, tedy ve středu 20. 6. 2012 a končí 1. 7. 2012 o půlnoci. V tomto období tedy můžete posílat své soutěžní příspěvky, maximálně tři recepty na jednoho uživatele. Výherce oznámíme v článku ve středu 3. 7. 2012.
Co můžete vyhrát
Autoři tří nejzajímavějších receptů vybraných redakční porotou získají grilovací tašku od společnosti Rodino k večeři! v hodnotě 1 499 Kč pro 4 až 5 osob.
Taška obsahuje kromě čerstvého masa vhodného na gril, zeleniny na přípravu lehkých salátů i na grilování a několika zajímavých překvapení v podobě doplňkových chuťovek také originální recepty, s nimiž pro vás bude grilování hračka.
Inspirace z redakce
Musíme se vám k něčemu přiznat: my v redakci také milujeme grilování, a to nejen kvůli skvělému jídlu, ale také pro pohodovou atmosféru ve společnosti přátel nebo rodiny. Grilování totiž není jen o jídle. Je to obřad, společenská událost a taky příležitost být s fajn lidmi, na které v běžném denním shonu nemáme čas.
Pro inspiraci vám nabízíme několik receptů, které mají úspěch v rodinách členek naší redakce. Vyzkoušíte těstovinový salát, grilované špízy s bylinkami, domácí sladkokyselou omáčku nebo ananas s vanilkovou zmrzlinou?
Letní salát ke grilovanému masu
podle Cindy Kerberové
- 250 g kvalitních těstovin (ideálně penne)
- 300 g cherry rajčátek, rozpůlených
- 100 g zelených oliv, rozpůlených
- 125 g sýru Lučina do salátu (jedno celé balení)
- 200 g čerstvého baby špenátu
- velká hrst čerstvé bazalky
- kvalitní extra panenský olivový olej
- limetková šťáva
- sůl, pepř
- opražené piniové oříšky
1. Těstoviny uvaříme s osolené vodě al dente, zcedíme a propláchneme studenou vodou. Přidáme rozpůlená rajčátka, olivy a dochutíme solí a pepřem dle chuti.
2. Přidáme opraný špenát a kostičky sýra, promícháme a dochutíme limetkovou šťávou. Nakonec přidáme olivy, nahrubo nasekanou bazalku a opražené oříšky.
Tip: Salát se výborně hodí ke grilovanému kuřecímu či krůtímu plátku. K hovězímu použijte místo lehkého sýra Lučina chuťově výraznější gorgonzolu a vynechejte limetkovou šťávu. Salát můžete také ozdobit čerstvou rukolou.
Grilované špízy z kuřecího masa s bylinkami
podle Johany Křížkové
- 4 kuřecí prsní řízky
- 2 větší klobásy
- 30 dkg anglické slaniny vcelku
- 2 menší cukety
- 2 papriky
- 4 menší cibule
- olivový olej
- čerstvé bylinky (tymián, rozmarýn, saturejka, oregano a další, co máte k
- dispozici, ideálně na zahrádce)
- lžíce grilovacího koření (nemusí být)
1. Kuřecí prsa očistíme a nakrájíme na menší kostičky, klobásu pokrájíme na stejně silná kolečka a slaninu na silnější plátky. Dáme je do misky, přidáme sekané čerstvé bylinky dle chuti a grilovací koření, zalijeme olivovým olejem a necháme alespoň půl hodiny v chladu odležet.
2. Mezitím oloupeme cibuli a nakrájíme ji na kolečka, papriku zbavíme jader a nakrájíme na kousky, cuketu opláchneme, osušíme a nakrájíme na kolečka.
3. Špejle na grilování namočíme do vody a pak na ně napichujeme střídavě všechny připravené ingredience.
4. Špízy grilujeme na rozžhaveném grilu ze všech stran.
Tip: Podávejte s čerstvým chlebem a omáčkami. Místo kupovaných můžete vyzkoušet třeba sladkokyselou od Petry.
Vařená sladkokyselá omáčka ke grilovanému masu
podle Petry Barochové
- 3 lžíce oleje
- 1 větší cibule
- 1/2 lžičky zázvoru
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce octa
- 2–3 lžíce třtinového cukru
- 2 lžíce sojové omáčky
- 1 lžíce červeného vína (není nutné)
- 100 ml vývaru
- sůl
- 1 lžička solamylu
1. Na oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme zázvor, nadrobno rozsekaný česnek a přilijeme ocet. Poté zalijeme vývarem a ochutíme cukrem a vínem.
2. Uvedeme do varu, přidáme sójovou omáčku a zalijeme škrobem rozmíchaným ve dvou lžících studené vody.
3. Povaříme, až omáčka zhoustne. Necháme vychladit a podáváme ke grilovanému masu.
Grilovaný ananas s kokosem a skořicí
podle Lucie Formáčkové
- 1 zralý ananas
- 1 plechovka (400 ml) kokosového mléka
- 1 1/2 hrnku hnědého cukru
- 1 lžička mleté skořice
- vanilková zmrzlina (nemusí být)
1. Ananas oloupeme, nakrájíme asi na 1 cm silná kolečka a zbavíme je (vykrajovačem jádřinců nebo melounových kuliček) střední dřevnaté části.
2. Kokosové mléko důkladně protřepeme a nalijeme do mělké misky. Do další misky dáme cukr a skořici, dobře promícháme.
3. Grilovací rošt potřeme olejem. Každý plátek ananasu nejdříve namočíme do kokosového mléka, pak do skořicového cukru, přebytek oklepte.
4. Plátky ananasu urovnáme na horký rošt a grilujeme z každé strany zhruba 5 minut, až pěkně zhnědnou.
Tip: Grilovaný ananas můžete podávat horký i studený, případně jej můžeme podle chuti ozdobit kopečkem vanilkové zmrzliny.