Medový parfait s broskvovou omáčkou
Ingredience:
- 150 g lesního medu
- 5 bobkových listů (nejlépe čerstvých)
- 6 žloutků
- 20 g krupicového cukru
- 1 vanilkový lusk
- 400 ml smetany 33%
Na broskvovou omáčku:
- 4 zralé broskve
- 250 ml suchého bílého vína
- 50 g lesního medu
Na dohotovení
- mandle a pistácie v karamelu na posypání
Pracovní postup:
- Med s bobkovými listy přivedeme k varu. Odstavíme, necháme 20 minut zchladnout a listy odstraníme. Žloutky s cukrem, semínky z vanilkového lusku a medem šleháme na horké vodní lázni asi 8 minut do zhoustnutí (teplota by měla dosáhnout 70 °C). Necháme vychladnout. Smetanu vyšleháme na pevnou šlehačku a smícháme s medovo-žloutkovou pěnou. Krém nalijeme do kovové formy na biskupský chlebíček vyložené potravinářskou fólií. Uložíme nejméně na 6 hodin do mrazáku.
- Broskve očistíme a nakrájíme na menší kusy. Bílé víno přivedeme k varu společně s vanilkovým luskem, ze kterého jsme vyškrábali semínka. Přidáme med a polovinu broskví. Necháme je rozvařit a pak přidáme zbylé ovoce. Krátce povaříme a necháme vychladnout.
- Zmražený parfait vložíme před podáváním na 10 minut do chladničky. Pak ho vyklopíme, odstraníme fólii a dozdobíme mandlemi a pistáciemi v karamelu. Ihned podáváme s broskvovou omáčkou.