Duhové nanuky
Ingredience:
- 100 g krupicového cukru
- 1 lžíce citronové šťávy
- 150 g meruněk
- 2 kiwi
- 150 g očištěného melounu
Pracovní postup:
- Krupicový cukr dáme do kastrůlku se silným dnem a zalijeme 100 ml vody. Přivedeme k varu a na malém plameni povaříme 5 minut do hustého cukerného rozvaru. Pak přidáme citronovou šťávu a necháme vychladnout.
- Meruňky a kiwi očistíme. Všechno ovoce rozmixujeme zvlášť dohladka. Cukerný rozvar rozdělíme na třetiny a smícháme s rozmixovaným ovocem.
- Do formiček nalijeme nejdříve meruňkovou náplň, pak opatrně kiwi a nakonec melounovou náplň. Uložíme do mrazáku. Když náplň začne tuhnout, tak vmáčkneme dřívka. Pak mrazíme nejméně 6 hodin.
- Po zmrazení namočíme formičky na 10 sekund do horké vody a nanuky vytáhneme. Ihned podáváme.
Nanuky z kelímku
Ingredience:
- 100 g malin
- 100 g jahod
- 50 g moučkového cukru
- 300 g hustého smetanového jogurtu
- 200 g zakysané smetany
- 4 lžíce medu
Pracovní postup:
- Maliny a jahody očistíme, rozmixujeme a smícháme s cukrem. Jogurt a zakysanou smetanu promícháme a ochutíme medem. Světlou směs rozdělíme na poloviny a do jedné nalijeme ovocné pyré.
- Do menších kelímků (např. od kávy) rozdělíme jogurtovou hmotu a na ni nalijeme ovocnou směs. Uložíme do mrazáku.
- Když začnou nanuky tuhnout, vmáčkneme dřívko a necháme mrazit ještě zhruba 6 hodin.
Nanukové řezy
Ingredience:
- 250 g měkkého tvarohu ve vaničce
- 200 g moučkového cukru
- 2 lžíce medu
- 100 ml smetany 33%
- 100 g malin
- 2 žloutky
- 1/2 vanilkového lusku
- 100 g borůvek
Pracovní postup:
- Tvaroh ušleháme s cukrem a medem. Přidáme smetanu vyšlehanou na pevnou šlehačku a krém rozdělíme na 3 díly.
- Do jedné části přidáme rozmačkané očištěné maliny a nalijeme do obdélníkové formy (8 x 20 x 6 cm). Žloutky vyšleháme do husté pěny na horké vodní lázni společně s dření z vanilkového lusku. Žloutkovou pěnu vmícháme do druhého dílu tvarohového krému a nalijeme na malinovou vrstvu ve formě. Očištěné borůvky rozmačkáme vidličkou, přidáme do zbylého krému a nalijeme do formy jako poslední vrstvu.
- Nakonec do krému zapíchneme v řadě za sebou 11 dřevěných dřívek na zmrzlinu. Řez uložíme nejméně na 6 hodin do mrazáku. Po zmražení formu ponoříme asi na 5 sekund do horké vody a řez vyklopíme. Rozkrájíme ho mezi dřívky na jednotlivé nanuky. Ihned podáváme.
Medový parfait s broskvovou omáčkou
Ingredience:
- 150 g lesního medu
- 5 bobkových listů (nejlépe čerstvých)
- 6 žloutků
- 20 g krupicového cukru
- 1 vanilkový lusk
- 400 ml smetany 33%
Na broskvovou omáčku:
- 4 zralé broskve
- 250 ml suchého bílého vína
- 50 g lesního medu
Na dohotovení
- mandle a pistácie v karamelu na posypání
Pracovní postup:
- Med s bobkovými listy přivedeme k varu. Odstavíme, necháme 20 minut zchladnout a listy odstraníme. Žloutky s cukrem, semínky z vanilkového lusku a medem šleháme na horké vodní lázni asi 8 minut do zhoustnutí (teplota by měla dosáhnout 70 °C). Necháme vychladnout. Smetanu vyšleháme na pevnou šlehačku a smícháme s medovo-žloutkovou pěnou. Krém nalijeme do kovové formy na biskupský chlebíček vyložené potravinářskou fólií. Uložíme nejméně na 6 hodin do mrazáku.
- Broskve očistíme a nakrájíme na menší kusy. Bílé víno přivedeme k varu společně s vanilkovým luskem, ze kterého jsme vyškrábali semínka. Přidáme med a polovinu broskví. Necháme je rozvařit a pak přidáme zbylé ovoce. Krátce povaříme a necháme vychladnout.
- Zmražený parfait vložíme před podáváním na 10 minut do chladničky. Pak ho vyklopíme, odstraníme fólii a dozdobíme mandlemi a pistáciemi v karamelu. Ihned podáváme s broskvovou omáčkou.