Pražské SPOLU chce právní posudek k Novým Holešovicím a veřejné projednání

  17:14
Koalice SPOLU požádala náměstka pro dopravu a zároveň předsedu Dozorčí rady DPP Zdeňka Hřiba o zadání komplexního právního posudku, který by mohl odblokovat patovou situaci kolem projektu Nové Holešovice. Politikům vadí, že rozvoj okolí stanice metra stojí a městu hrozí, že bude platit penále. K návrhu se připojilo i hnutí STAN. Zároveň požadují veřejné projednání auditu k Novým Holešovicím. Koalice to ve čtvrtek uvedla v tiskové zprávě.

Zastávka metra Holešovice. | foto: Profimedia.cz

Projekt na rozvoj metra Nádraží Holešovice a výstavbu v jeho okolí již několik měsíců stojí kvůli sporu o odprodeji pozemků města. Ten měla posvětit rada města, ale náměstek primátora Zdeněk Hřib (Piráti) jí nakonec návrh na prodej nepředložil a zadal DPP vypracování materiálu o vystoupení ze společného podniku. Jako důvod sdělil podezření na propojení některých účastníků s kauzou Dozimetr.

DPP nedávno obdržel předžalobní výzvu, která vyčíslila případnou škodu soukromých partnerů ve společném podniku na 1,31 miliardy korun. Jelikož se situace ani po výzvách neposunula, podala firma Nové Holešovice nyní žalobu s tím, že neschopnost zajistit souhlas vedení města s převodem pozemků nic nemění na smluvní povinnosti DPP pozemky prodat. Podle Hřiba není reálné, že by městu hrozily sankce.

„V případě Nových Holešovic chceme znát komplexní právní posouzení rizik všech navrhovaných postupů, a taky požadujeme takzvaný super-posudek. Budeme-li si jistí, že městu a jeho obyvatelům nehrozí škoda v rámci soudního sporu s developerem a že Nádraží Holešovice nebude exitovou variantou nadále chátrat, pak můžeme souhlasit s variantou, kterou navrhuje náměstek Hřib. Do té doby to je jen hazard s penězi Prahy a majetkovou odpovědností radních,“ uvedl předseda zastupitelského klubu SPOLU Tomáš Portlík.

Rozvoj Holešovic se vleče

Společný podnik založil DPP po delších jednáních v roce 2021 s firmou Karlín Group, později se do něj zapojila i CPI Property Group, která rovněž v oblasti vlastní pozemky. Dozorčí rada DPP letos v lednu jednomyslně schválila prodej městských pozemků společnému podniku za nejméně 173 milionů korun, pro hlasoval i její předseda Hřib.

Politici chtějí posudek, který zváží možné důsledky nerealizované zakázky a případné penále. Právě tím pohrozil soukromý developer.

Také požadují, aby ucelené právní posouzení bylo zpracováno z pohledu platného českého práva, judikatury soudů ČR, ale také evropské judikatury. V tomto právním posouzení mají být zohledněny veškeré skutkové okolnosti související se vznikem akcionářské smlouvy a se smyslem jejích podstatných ustanovení a právních jednání DPP a jeho orgánů s tím souvisejících.

DPP čelí žalobě kvůli podniku Nové Holešovice. Neprodal pozemky v okolí metra

„Je mimořádně důležité, aby toto právní posouzení zohlednilo veškeré závěry doposud zajištěných právních stanovisek, ať už zadaných ze strany Dopravního podniku a hlavního města Prahy, tak ze strany Nových Holešovic, a.s. a posoudilo je komplexně v kontextu platného znění akcionářské smlouvy. Za koalici SPOLU můžu říct, že chceme cestu bez škod, má-li to být cesta exitu, ať se to prověří,“ uvedl primátor Bohuslav Svoboda.

Dodal, že navrhne, aby se na příštím zastupitelstvu projednal audit k Novým Holešovicím, neboť absence veřejného projednání by mohla vzbudit pocit netransparentnosti a snad i zakrývání důležitých skutečností. S tímto postupem souhlasí i náměstek pro územní rozvoj Petr Hlaváček z hnutí STAN.

„Nelze odhlasovat variantu, která nepřinese skutečné řešení pro revitalizaci holešovického nádraží a může naopak znamenat dlouholeté soudní spory s developerem, během kterých bude tato oblast nadále pustnout. Je nezbytné, aby zájmy obyvatel městské části byly na prvním místě. Město přitom musí se svými pozemky nakládat tak, aby to pro něj bylo maximálně výhodné, a radní musí postupovat s péčí řádného hospodáře se zodpovědností k chodu města. Proto potřebujeme, aby bylo naše rozhodnutí maximálně informované a na základě profesionálních podkladů,“ uzavřel Hlaváček.

Autor:

Černého motýli na Máji už mávají křídly. Lidé si je fotí i natáčí

  • Nejčtenější

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Fotbalový svaz schválil nový stadion na Strahově, Sparta nabídla 1,8 miliardy

30. května 2024  11:41,  aktualizováno  18:24

Sparta může na Strahově postavit novou arénu s kapacitou 35 tisíc míst. Valná hromada Fotbalové...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Topící se děti s dospělým zmobilizovaly k řece všechny, vrtulník i potápěče

2. června 2024  15:32

Záchranáři v neděli vyjížděli do Hlásné Třebaně na Berounsku ke třem lidem, kteří se topili v řece...

První pražský mural na silnici vytvořili studenti, padlo na něj 70 kilogramů barvy

30. května 2024  16:53

Na pražských Vinohradech vznikla první velkoplošná malba na vozovce v Praze. Mural souvisí se...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Už čtvrtina Pražanů jsou cizinci. Za dvacet let jich přibylo přes čtvrt milionu

3. června 2024

Mezi lety 2001 a 2022 vzrostl počet cizinců v Praze z 61 na 345 tisíc. Cizinci tak tvoří zhruba...

Létající zbraně. Na Hradčanech předvedli vojáci čestných stráží exhibiční sestavy

5. června 2024  19:57

Ve středu odpoledne se na Hradčanském náměstí konal 16. ročník exhibiční přehlídky čestných stráží...

Řidič tahače ignoroval značky a zasekl se v podjezdu, vyprošťovali ho osm hodin

5. června 2024  15:27

Řidič nákladního vozu vjel v úterý odpoledne do podjezdu v Konopišťské ulici v Benešově. Tahač byl...

Prostory karlínských kasáren nejsou zkolaudované, oblíbený bar i kino musí zavřít

4. června 2024  17:04,  aktualizováno  5.6 14:25

Stavební úřad Prahy 8 zakázal činnost kulturně-společenskému centru Kasárna Karlín v Praze 8. Podle...

Vlčí máky na „Staromáku“. Cestovky lákají turisty do Prahy na falešné fotky

5. června 2024

Premium Sociální sítě jsou plné vylepšených obrázků. Ale že by objekt na snímku měl zcela jiné parametry,...

Vznikající nádor v těle signalizuje celá plejáda příznaků, říká neurochirurg

Premium Narodil se v USA, zkušenosti sbíral i ve světě, ale doma je v Praze. Specialista na operace mozku Jan Šroubek si nyní...

Hledal jsem manželku v Africe, sbalit ženskou tam zabere sekundu, říká dobrodruh

Premium Byl na šesti kontinentech, projel 135 států a během své cesty kolem světa ujel 230 tisíc kilometrů. Parťákem mu po...

Posedlost sexem, tíže lásky, nekrofilie. Gejšin příběh zmátl Japonsko

Vine se jím sex, mocná záliba v sexu. Rovněž láska. Neukojitelná, doslova vražedná. Onen příběh se odehrál v kulisách...

Brankář Dostál zklamal fanynky. Randí s finskou volejbalistkou, bývalkou Nečase

Neprůstřelný gólman Lukáš Dostál (23) byl hvězdou letošního mistrovství světa v hokeji. Nadšení z něj byli nejen mužští...

Hejt není názor, říká Arichteva. Žena herce Blažka jí doporučila plastiku prsou

Herečka Veronika Arichteva (38) se stala terčem kritiky manželky herce Filipa Blažka (50). Jolana Blažková (44) se...