Jak si poradit s nevyužitou lokalitou? Napoví Laboratoř veřejného prostoru

  17:30
Pochopit a využívat metody Temporary use (dočasného zásahu do veřejného prostoru) a najít uplatnění pro nevyužívaná místa a lokality. S tím pomáhají architektům, neziskovým organizacím či starostům měst v rámci Laboratoře veřejného prostoru její pořadatelé při setkáních, které se v pražské Galerii Jaroslava Fragnera budou konat až do 9. června.
Laboratoř veřejného prostoru v pražské Galerii Jaroslava Fragnera.

Laboratoř veřejného prostoru v pražské Galerii Jaroslava Fragnera. | foto: Hana Grohová, Galerie Jaroslava Fragnera

V rámci setkání mohou účastníci zjistit, jak naložit s nevyužitým prostorem, který právě jejich město nebo pozemek trápí. Projekt je tak určený jak pro vlastníky pozemků, tak hlavně pro starosty, architekty či neziskové organizace, kteří chtějí využít možnosti spolupracovat s odborníky z Public Space Lab čili Laboratoře veřejného prostoru.

„Nechceme zůstat pouze u rad a vytváření kontaktů, ale chceme se na něčem i podílet,“ říká o projektu jeden ze zakladatelů a kurátor Jan Trejbal.

„Za každou cenu třeba neřekneme, ať to jdou udělat s námi, ale můžeme doporučit nějakého odborníka klidně i ze zahraničí a domluvit spolupráci. V Německu jsou teď agentury, takové v podstatě realitní kanceláře, které jsou zprostředkovatelem mezi majiteli prázdných budov. Často jsou to mladí podnikatelé, či umělecká řemesla, něčím takovým se zabýváme i my,“ vysvětluje Trejbal.

Temporary use

  • Mnoho veřejných prostranství a budov je dnes ponecháno vlastníky (či správci) ladem například i proto, že nemají v současné době s prostorem žádné plány nebo zdroje na jeho rekonstrukci. V celosvětové terminologii jsou řešení přijímaná pro tato nevyužívaná místa a budovy shrnována pod pojmem Temporary use.

Pro účastníky jsou prezentovány vybrané příklady práce z Česka i ze zahraničí, kde vznikají právě tyto projekty, které mají za cíl dočasně oživit nevyužité prostory. Tato místa se poté stávají komunitními centry, místem pro pořádání kulturních akcí nebo umisťování uměleckých instalací.

Smysl Laboratoře ale není jen v představení teoretických základů a edukaci, ale také ve zlepšení komunikace. Účastníci se totiž sami podílejí na rozšíření či spíše na vytvoření slovníku, který by poté tvůrci rádi v oblasti Temporary use používali.

„Laboratoř funguje na tom principu, že my provádíme návštěvníky po jednotlivých stanovištích, kde sedí jednotliví autoři studií či projektů a ti vysvětlují fungování a výhody. Projdeme celou galerií a potom na závěr přejdeme k analytikovi a ten nám představí slova, která se tu v rámci rozhovorů opakovala. Ty pak zpracuje umělá inteligence a na zdi vidíme přehled těch nejpoužívanějších,“ vysvětluje Trejbal fungování čtvrtečních setkání v rámci Laboratoře.

Jedním z výstupu Public Space Lab je i najít nové způsoby pojmenování metod Temporary use. Umělá inteligence z nahrávek účastníků vybírá nejčastěji zmiňovaná slova.

Důvod pro hledání nové terminologie je zřejmý. Pojem „Temporary use“ je sám o sobě problematický. Nevyjadřuje totiž zcela přesně podstatu projektů. Často totiž na místě zůstávají i desítky let a mluvit tak o nich jako o dočasných by bylo chybné. „Vedli jsme debatu, jak vlastně Temporary use překládat. Jestli jako dočasný urbanismus, dočasné využití či přechodné využití,“ řekl kurátor akce Jan Trejbal.

Typickým příkladem dočasné stavby, ze které se ale stala v podstatě trvalá, je pařížská Eiffelova věž, která byla postavena v rámci Světové výstavy roku 1889 k stoletému výročí Velké francouzské revoluce. Na místě je ale dodnes a stala se nejznámějším monumentem francouzské metropole. Z Česka je známý například zásah do areálu Kasáren Karlín, které prošly revitalizací a staly se kulturním centrem.

Public Space Lab

  • Public Space Lab je první českou laboratoří, která využívá metody Temporary use pro rozvoj veřejného prostranství a opuštěných budov.
  • Kolektiv vznikl již v roce 2011 z původní platformy Neolokator.cz , která dodnes funguje a věnuje se problematice rozvoje venkova v Česku. Poskytuje také poradenství pro investory a zástupce obcí a měst.
  • Kromě setkávání v rámci Laboratoře Public Space Lab vydává i revue Situace. Tu autoři v čele s šéfredaktorkou architektkou Zuzanou Stejskalovou založili v roce 2023, aby poukázali na efektivitu dočasných intervencí ve veřejném prostoru a také na výhody, které tyto projekty mají.
  • „Vydáváním Situace chce naše odborná redakce Public Space Lab pravidelně informovat a motivovat k zabydlování forem Temporary urbanism a Temporary buildings i v Čechách,“ napsali autoři před vydáním prvního čísla revue.

Trejbal také zmiňuje výhody, které mají dočasné stavby pro veřejný prostor a pro lokality, kde se nacházejí. Podle autorů zvyšují ekonomické, sociální a kulturní hodnoty lokalit, ve kterých jsou umístěny. Výhody by měli mít i pro samotné obyvatele.

„Stejně jako se říká, že každá koruna, která se vrazí do prevence obezity, se vrátí v milionech či miliardách, tady platí to samé. Všechny peníze, které dáme na vyzkoušení nebo změnu nějakých efektivních věcí ve veřejném prostoru, se nám může vrátit na ziscích místních podniků nebo zvýšení zaměstnanosti,“ míní Trejbal.

Nejkrásnější galerie je náš veřejný prostor, míní manažerka z lázní

Na svých setkáních v Galerii Jaroslava Fragnera v Praze se odborníci z Public Space Lab věnují výzkumu, který je založen na principech transdisciplinarity, kdy se na dialogu a řešení podílejí odborníci z různých oblastí urbanismu. Jde například o krajinářství, kurátorství, facilitaci, participaci a další odvětví.

Jako příklad Trejbal uvádí festival animovaných filmů Anifilm v Liberci. Do tvorby pro festival a jeho samotného fungování se zapojila široká škála uživatelů. Od komunitních skupin, umělců, aktivistů, designérů až po vlastníky půdy, podnikatele a různá odvětví státní správy, tím se zvyšuje rozmanitost a komunikace mezi těmito skupinami.

Temporary use má také za cíl zvednout angažovanost dosud pasivních obyvatel a integraci rozmanitých komunit do fungování festivalu nebo setkávání různých skupin, které by se normálně nepotkaly. V rámci akce si tak mohou promluvit a sdílet své zkušenosti.

Dříve zakládal vesnice lokátor, dnes je třeba tým expertů, říká urbanista

Dopady jsou ale i ekonomické. Podobné projekty jsou ideální pro startupy či začínající podnikatele, zapojit se do fungování mohou také živnostníci z okolí. S tím souvisí zvýšení míry cestovního ruchu a turismu i mimo období, kdy se koná festival. Pro investory se tím také zvýší atraktivita regionu.

Autor:

Vlak v Milovicích prorazil zarážedlo, při dojezdu k nástupišti vykolejil

  • Nejčtenější

Vémola stále králem. Na Oktagonu v Edenu „uškrtil“ Végha. Kozma padl

8. června 2024  17:40,  aktualizováno  9.6

Šampionem polotěžké váhy Oktagonu zůstává Karlos Vémola. Na fotbalovém stadionu v Edenu porazil...

Cyklistu viní, že zbil řidičku, která pak zemřela. Hrozí mu podmínka

9. června 2024

Premium Chytil ji za vlasy, strhl do předklonu a pak ji údery pěstmi a kopanci bil do hrudi a břicha, až jí...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Velké požáry ve středních Čechách: vzplála výroba pyrotechniky a sklad

14. června 2024  15:28,  aktualizováno  20:54

Středočeští hasiči zasahují u dvou velkých požárů. V obci Praskolesy poblíž Hořovic na Berounsku...

Náklaďák v tunelu Blanka naboural v koloně jedenáct aut, na odpoledne ho uzavřel

12. června 2024  15:20,  aktualizováno  19:14

Nehoda jedenácti osobních aut a nákladního vozu uzavřela v Praze Dejvický a Bubenečský tunel ve...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Vlak v Milovicích prorazil zarážedlo, při dojezdu k nástupišti vykolejil

9. června 2024  18:06,  aktualizováno  20:05

V Milovicích na Nymbursku odpoledne vykolejil při dojezdu k nástupišti jednou nápravou osobní vlak....

Velké požáry ve středních Čechách: vzplála výroba pyrotechniky a sklad

14. června 2024  15:28,  aktualizováno  20:54

Středočeští hasiči zasahují u dvou velkých požárů. V obci Praskolesy poblíž Hořovic na Berounsku...

Závod L’Etape omezí dopravu v Praze a okolí, čekají se tři tisíce cyklistů

14. června 2024  14:31

Cyklistický závod L’Etape Czech Republic by Tour de France omezí v sobotu 15. června provoz v Praze...

Muž počmáral desítky aut růžovými kosočtverci, předtím se oháněl pistolí a tyčí

14. června 2024  12:17

Kosočtverce na více než devadesát vozidel nakreslil růžovou křídovou fixou muž v Praze 8....

V pražských Vršovicích srazilo seniora na přechodu auto, na místě zemřel

14. června 2024  10:50

Ráno došlo ve Vršovické ulici v Praze 10 ke střetu osobního vozu s chodcem. Přibližně 70letý muž...

Do Itálie se nevrátím, tady vše funguje lépe, říká dcera Petra Hapky

Dcera slavného českého hudebníka Petra Hapky (†70) Petra (41) žila od 3 let s matkou v italském Římě. Ve 29 letech se...

Koupil byt i s nájemníkem a zdražil o sedm tisíc. Chce výnos 4,5 procenta

Seriál Našel jsem si nájemní byt, ve kterém bydlím několik měsíců. Platím 17 tisíc korun za nájem a k tomu měsíční poplatky za...

Čekám na transplantaci, ale dám přednost mladým, říká herec Zdeněk Žák

Herec Zdeněk Žák (71) si nikdy moc nepřipouštěl své zdravotní problémy. Nemoci přecházel a k doktoru se nehnal, až...

Za srážku vlaků únava nemohla, ukázalo šetření. Strojvůdce si chybu uvědomil

Strojvedoucí havarovaného rychlíku RegioJet, v kterém minulý týden zemřeli v Pardubicích čtyři lidé, si těsně před...

Slunce komplikuje výkupy z fotovoltaik. Dodavatelé začínají upravovat ceny

Premium Počet solárních elektráren v Česku stále roste. Ve slunečných dnech je přebytků z fotovoltaik tolik, že se jejich cena...