Domácí zmrzliny bez přidaných cukrů, ztuženého tuku a éček můžete navíc stejně jako ty z obchodu běžně uchovávat v mrazničce a mít je tak po ruce, kdykoliv dostanete chuť na sladké osvěžení.
Banány na špejli
ingredience
- dva banány
- kvalitní čokoláda/tvaroh
- semínka, nasekané oříšky, kokos aj.
Postup
Nejprve ve vodní lázni nechte rozpustit čokoládu. Mezitím oloupejte banány a nakrájejte je na půlky. Takto připravené ovoce napíchejte na špejle a položte na menší kuchyňské prkénko vyložené pečícím papírem. Poté čokoládou banány zalijte. Nakonec můžete posypat semínky nebo nasekanými oříšky. Takto připravené banány vložte do mrazáku a nechte ztuhnout.
Tip redakce: Namísto čokolády můžete banány pomazat také tvarohem a posypat čokoládovými hoblinkami.
Mangové osvěžení
ingredience
- jedno větší mango
- 100 ml řeckého jogurtu
- 1 lžička medu
- 1 lžička chia semínek
Postup
Všechny ingredience dobře promíchejte v mixéru a vložte do formy na nanuky. Pokud nemáte formu, mohou vám posloužit kelímky od jogurtu. Do těch nalijte směs a nechte zhruba na půl hodiny mrazit. Poté nanuky vytáhněte a zapíchněte do nich širší špejli nebo malou lžičku. Následně dejte kelímky opět do mrazáku a mrazte zhruba další dvě hodiny.
Chladivá snídaně
ingredience
- 1 menší banán
- 100 g jahod (či jiných lesních plodů, mohou být i mražené)
- 50 g ovesných vloček
- 200 ml jablečné šťávy
Postup
Všechny ingredience vložte do mixéru a mixujte, dokud nevznikne hladká směs. Poté vložte do nádob na nanuky a nechte dvě hodiny zmrazit. Zmražené nanuky poté můžete namočit do předem rozpuštěné tmavé čokolády a nechat vychladit. Díky obsahu ovoce a ovesných vloček lze nanuk podávat i jako doplněk snídaně během horkých letních dnů.
Avokádová zmrzlina s oříšky
ingredience
- jedno zralé avokádo
- lžíce kakaa
- 1 banán
- med na doslazení
- hrst kešu oříšků
Postup
Všechny ingredience vložte do mixéru a mixujte, dokud nevznikne hladká směs. Tu poté ochutnejte a podle potřeby doslaďte medem či jiným sladidlem (například javorovým sirupem). Po dochucení celou směs opět pečlivě promíchejte. Nakonec nalijte směs do forem na nanuky a nechte ztuhnout v mrazáku.