Čtěte v pondělí
Lektor školy vaření Vladislav Stuparič a mistr zmrzlinář Honza Hochsteiger pro vás nachystali deset variant osvěžujících letních „dezertů“. Kuchařku najdete v příloze MF DNES OnaDnes.
Dnes jsou zmrzlináři mnohem odvážnější a levandulová nebo třeba bazalková zmrzlina jsou ve stálé nabídce po celý rok.
„Největším trendem poslední doby jsou ale určitě veganské neovocné zmrzliny, jichž se prodává stále větší množství, protože veganství se dávno se neomezuje jen na lidi, kteří nemohou živočišnou stravu nebo její části ze zdravotních důvodů. Vedle toho stále více sílí i hlasy těch, kteří volají po málo sladkých a zdravých zmrzlinách. Jako trendy ve zmrzlině tedy vidím zmrzliny netradiční, originální, ale zároveň zdravé a samo sebou chutné,“ prozrazuje zmrzlinář z Crème de la Crème.
Jahodový sorbet s thaiskou bazalkou (veganská zmrzlina)
Potřebujete: Rozmixované jahody 350 g, voda 450 g, cukr 80 g, hroznový cukr 70 g, vláknina 5 0g, thaiská bazalka (rozmixuje se s jahodami) 12 g
Postup:
1. Nejdříve smíchejte všechny sypké složky, po té přidejte vodu.
2. Zahřejte společně na + 85 °C. Pak je třeba směs vychladit nejlépe na teplotu kolem + 8 °C.
3. Po vychlazení přidejte ovoce, nalijte do mističek a nechte přes noc v mrazáku.
Poznámka: Vyrobit veganskou zmrzlinu doma bez strojku je těžší, než když připravujete smetanovou. Počítejte, že bude tužší a při konzumaci pocitově studenější.