Dita P. se vdává a peče koláče. Získejte za recept její kuchařku

  2:23aktualizováno  2:23
Dita P. se na svou veselku s Markem hodně těšila, a s chutí proto chystá svatební hostinu. Bez jakého jídla se neobejde vaše sváteční tabule? Pošlete nám recept pro zvláštní příležitosti a vyhrajte kuchařku Deník Dity P., podle které je seriál České televize natočen.

Dita Pecháčková se při natáčení vdávala doopravdy. "Tento díl je jediný, kdy neopakuju před kamerou, co se mi kdysi stalo," napsala Dita na svém Facebooku. "David Ondříček a jeho štáb byli mými svatebními hosty, jen občas drželi v ruce kameru. A chutnalo jim," popsala nevěsta v reálném životě i před kamerou svůj velký den.

Ditini a Markovi hosté si pochutnají na silném vývaru z oháňky, který se na sporáku táhne až šest hodin. Chybět v něm samozřejmě nesmí játrové knedlíčky, dále se můžou přidat nudle nebo třeba rýže.

Jako hlavní chod servíruje Dita českou klasiku - svíčkovou na smetaně s brusinkami. Protože používá kvalitní odleželé maso, ani ho nešpikuje, pouze ho prudce opeče ze všech stran, aby se zatáhlo. Následně ho peče v troubě v zeleninovém základu omáčky, který má již ochucený, mimo jiné i brusinkami a plnotučnou a dijonskou hořčicí.

Fotogalerie

Na české svatbě nemohou chybět koláče, a protože se Dita rozhodla svůj velký den oslavit na chalupě na Chodsku, jsou to slavnostní chodské koláče.

Ty jsou specifické tím, že se na celý koláč nanese nejprve vrstva tvarohové náplně, na ni pak přijdou povidla a mák. Podle receptu níže je můžete vyzkoušet i vy.

Máte oblíbené sváteční jídlo? Vyhraje vám kuchařku!

Jaký pokrm nesmí nikdy chybět na vašem svátečním stole? Co chystáte na Štědrý den, Boží hod a na Štěpána? Jaké jídlo máte spojené se svatebním dnem vy? Držíte se české klasiky, receptů po babičce nebo rádi experimentujete? Recept i s FOTKOU NAHRAJTE ZDE do středy 18.12. do 12 hodin. Jeden vylosovaný výherce obdrží kuchařku Dity P.

V minulém kole byla vylosována Zuzana Poncová s receptem na Zimní salát z tvarohových kostek. Všechny soutěžní recepty najdete zde.

Chodské koláče

Chodské slavnostní koláče

Na 10-12 koláčů 
Příprava: 2 hodiny 
Kynutí: 2 hodiny  
Pečení: 20 minut

  •  70 g droždí
  • 500 ml teplého mléka nebo i víc
  • 220 g krupicového cukru + kostka cukru na kvásek
  • 1 vejce + 3 žloutky
  • 1 kg polohrubé mouky
  • 250 g másla, změklého
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • kůra nastrouhaná z 1/2 citronu
  • 1 lžička soli
  • 100 ml rumu
  • 1 lžíce oleje
  • 1 rozšlehané vejce na potření okrajů koláčů
  • mandle a rozinky na ozdobu

Deník Dity P.

Kuchařskou show uvidíte v pátek v 18:25 na ČT1.

Na tvarohovou náplň:

  • 1/2 kg tučného tvarohu (ne ve vaničce)
  • krupicový cukr podle chuti
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • rum, citronová kůra a 1 vanilkový cukr
  • 1 lžíce solamylu
  • 125 g změklého másla
  • 3 bílky

Na makovou náplň:

  • 250 g kvalitního máku
  • krupicový cukr podle chuti
  • špetka skořice
  • 1 vejce
  • 5 rumových perníčků, den předem namočených do vody

Na povidlovou náplň:

  • 750 g švestkových povidel
  • citronová šťáva podle chuti
  • rum podle chuti
  • 1 lžíce solamylu

 1. Začnu kváskem: nechám vzejít droždí v kastrůlku s teplým mlékem a kostkou cukru.
2. Rozšlehám vejce a žloutky a ze všech ingrediencí včetně kvásku zadělám jemné, středně tuhé těsto. Doma používám robot, ale na chalupě těsto dlouze a pečlivě propracuju rukama. Popráším ho moukou, přikryju ubrouskem a nechám asi hodinu kynout; těsto by mělo zdvojnásobit objem. Pak ho znovu propracuju, abych dovnitř nahnala další vzduch, a nechám zase kynout. Pak těsto rozdělím na 10-12 dílků (1 koláč váží asi 200 g), válečkem nebo rukou vytvořím koláče, prsty vytlačím tenounké okraje a nechám další čtvrthodinu kynout už na pečicím papíře a na plechu. Nakonec koláč pěkně uhladím a okraje potřu vajíčkem pomocí mašlovačky.
3. Než těsto vykyne, připravím si náplně. Do tvarohu přidám krupicový i vanilkový cukr, smetanu, rum, citronovou kůru, máslo, solamyl a všechno pečlivě utřu. Nakonec do tvarohu jemně vetřu sníh ze tří bílků. Mák jemně umelu, promíchám s cukrem a skořicí a spařím 250 ml vařící vody. Vmíchám vajíčko a přes sítko propasíruju perníčky; které ho zahustí. Povidla zředím teplou vodou, ochutím je citronovou šťávou, rumem a zahustím solamylem.
4. Koláče zdobím cukrářským sáčkem. Peču zvolna v troubě předehřáté na 180 stupňů, dokud okraje nezrůžoví.

Autor: pro iDNES.cz

Vánoce

Advent se pomalu blíží a spolu s ním nákupy vánočních dárků i pečení vánočního cukroví. Za vánoční atmosférou můžete vyrazit na vánoční trhy ve vašem okolí i do zahraničí.

  • Nejčtenější
Premium

Patříte mezi ty šťastné? Sedm znaků, že máte opravdu kvalitní vztah

Být šťastná po boku toho druhého, nic neřešit, nehádat se. Ideální, co říkáte? Harmonické soužití, kdy si partneři...

Premium

Kořeněná jídla ani káva neškodí, vyvrací profesor Tesař letité mýty

Kola je pro ledviny hrob. Nejlepší je nesolit a nejíst ostrá exotická jídla. Alkohol dokáže „propít“ ledviny, které je...

Když má máma křeče, není co jíst, říkají děti. Budou mít nový domov

Když se maminka klepe v křeči, bojím se, že umře, přiznal osmiletý Honzík. Jeho sestra Ivanka dodává, že jejím...

Jsme promiskuitní, nebo jen hledáme lásku? Kolik partnerů je už moc

Když je vám přes třicet a jste nezadaná, pravděpodobně už se ve vaší posteli vystřídalo větší než malé množství mužů....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kdepak brýle. Hnědé oči, velká prsa a husté ochlupení značí inteligenci

Kdysi se věřilo, že ten, kdo má vysoké čelo a brýle na nose, je chytrý. Dnes vědci přisuzují tuto roli jiným „důkazům...

Premium

Test kebabů: Hovězí maso, které nedávno ještě kdákalo, i nadměrné množství soli

Orientální kebab by mohl být zdravější alternativou smažených hamburgerů a hranolků. Jenže to by musel být připravován...

Premium

Tajemství zdraví je ukryto v mezilidských vztazích, tvrdí psycholog Ptáček

Jakým způsobem žijeme a přistupujeme ke svému okolí, máme vlastně z velké části předurčené. Ovlivnit nás může nejen...

Premium

Nikdo dodnes neví, kolik těch holek zůstalo zakopaných. Starosta Dubí vzpomíná

„Devadesátky“ a přelom tisíciletí byly v Dubí na Teplicku divoká léta. Řádili tu pasáci prostitutek a mafiáni. Město se...

  • Další z rubriky

RECEPT DNE: Teplý zelný salát

V chladném počasí určitě přijde vhod teplý salát. Vyzkoušejte si ho připravit z červeného zelí, které obsahuje velké...

RECEPT DNE: Pomazánka z červené řepy s lučinou a zakysanou smetanou

Milujete červenou řepu? Pak rozhodně vyzkoušejte tuto lahodnou vegetariánskou pomazánku.

RECEPT DNE: Cibulačka se sýrovým chlebem

Vyzkoušejte na zahřání uvařit silnou cibulačku se sýrovým chlebem. Rozhodně si pochutnáte a navíc je ideální i na...

Martin asi na bílém koni nepřijede, tak si dejte aspoň sněhové dobroty

V pondělí oslaví Martinové svůj svátek, podle předpovědí počasí to ovšem navzdory pranostikám na žádnou chumelenici...

Najdete na iDNES.cz