Dita P. se vdává a peče koláče. Získejte za recept její kuchařku

  2:23aktualizováno  2:23
Dita P. se na svou veselku s Markem hodně těšila, a s chutí proto chystá svatební hostinu. Bez jakého jídla se neobejde vaše sváteční tabule? Pošlete nám recept pro zvláštní příležitosti a vyhrajte kuchařku Deník Dity P., podle které je seriál České televize natočen.

Dita Pecháčková se při natáčení vdávala doopravdy. "Tento díl je jediný, kdy neopakuju před kamerou, co se mi kdysi stalo," napsala Dita na svém Facebooku. "David Ondříček a jeho štáb byli mými svatebními hosty, jen občas drželi v ruce kameru. A chutnalo jim," popsala nevěsta v reálném životě i před kamerou svůj velký den.

Ditini a Markovi hosté si pochutnají na silném vývaru z oháňky, který se na sporáku táhne až šest hodin. Chybět v něm samozřejmě nesmí játrové knedlíčky, dále se můžou přidat nudle nebo třeba rýže.

Jako hlavní chod servíruje Dita českou klasiku - svíčkovou na smetaně s brusinkami. Protože používá kvalitní odleželé maso, ani ho nešpikuje, pouze ho prudce opeče ze všech stran, aby se zatáhlo. Následně ho peče v troubě v zeleninovém základu omáčky, který má již ochucený, mimo jiné i brusinkami a plnotučnou a dijonskou hořčicí.

Fotogalerie

Na české svatbě nemohou chybět koláče, a protože se Dita rozhodla svůj velký den oslavit na chalupě na Chodsku, jsou to slavnostní chodské koláče.

Ty jsou specifické tím, že se na celý koláč nanese nejprve vrstva tvarohové náplně, na ni pak přijdou povidla a mák. Podle receptu níže je můžete vyzkoušet i vy.

Máte oblíbené sváteční jídlo? Vyhraje vám kuchařku!

Jaký pokrm nesmí nikdy chybět na vašem svátečním stole? Co chystáte na Štědrý den, Boží hod a na Štěpána? Jaké jídlo máte spojené se svatebním dnem vy? Držíte se české klasiky, receptů po babičce nebo rádi experimentujete? Recept i s FOTKOU NAHRAJTE ZDE do středy 18.12. do 12 hodin. Jeden vylosovaný výherce obdrží kuchařku Dity P.

V minulém kole byla vylosována Zuzana Poncová s receptem na Zimní salát z tvarohových kostek. Všechny soutěžní recepty najdete zde.

Chodské koláče

Chodské slavnostní koláče

Na 10-12 koláčů 
Příprava: 2 hodiny 
Kynutí: 2 hodiny  
Pečení: 20 minut

  •  70 g droždí
  • 500 ml teplého mléka nebo i víc
  • 220 g krupicového cukru + kostka cukru na kvásek
  • 1 vejce + 3 žloutky
  • 1 kg polohrubé mouky
  • 250 g másla, změklého
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • kůra nastrouhaná z 1/2 citronu
  • 1 lžička soli
  • 100 ml rumu
  • 1 lžíce oleje
  • 1 rozšlehané vejce na potření okrajů koláčů
  • mandle a rozinky na ozdobu

Deník Dity P.

Kuchařskou show uvidíte v pátek v 18:25 na ČT1.

Na tvarohovou náplň:

  • 1/2 kg tučného tvarohu (ne ve vaničce)
  • krupicový cukr podle chuti
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • rum, citronová kůra a 1 vanilkový cukr
  • 1 lžíce solamylu
  • 125 g změklého másla
  • 3 bílky

Na makovou náplň:

  • 250 g kvalitního máku
  • krupicový cukr podle chuti
  • špetka skořice
  • 1 vejce
  • 5 rumových perníčků, den předem namočených do vody

Na povidlovou náplň:

  • 750 g švestkových povidel
  • citronová šťáva podle chuti
  • rum podle chuti
  • 1 lžíce solamylu

 1. Začnu kváskem: nechám vzejít droždí v kastrůlku s teplým mlékem a kostkou cukru.
2. Rozšlehám vejce a žloutky a ze všech ingrediencí včetně kvásku zadělám jemné, středně tuhé těsto. Doma používám robot, ale na chalupě těsto dlouze a pečlivě propracuju rukama. Popráším ho moukou, přikryju ubrouskem a nechám asi hodinu kynout; těsto by mělo zdvojnásobit objem. Pak ho znovu propracuju, abych dovnitř nahnala další vzduch, a nechám zase kynout. Pak těsto rozdělím na 10-12 dílků (1 koláč váží asi 200 g), válečkem nebo rukou vytvořím koláče, prsty vytlačím tenounké okraje a nechám další čtvrthodinu kynout už na pečicím papíře a na plechu. Nakonec koláč pěkně uhladím a okraje potřu vajíčkem pomocí mašlovačky.
3. Než těsto vykyne, připravím si náplně. Do tvarohu přidám krupicový i vanilkový cukr, smetanu, rum, citronovou kůru, máslo, solamyl a všechno pečlivě utřu. Nakonec do tvarohu jemně vetřu sníh ze tří bílků. Mák jemně umelu, promíchám s cukrem a skořicí a spařím 250 ml vařící vody. Vmíchám vajíčko a přes sítko propasíruju perníčky; které ho zahustí. Povidla zředím teplou vodou, ochutím je citronovou šťávou, rumem a zahustím solamylem.
4. Koláče zdobím cukrářským sáčkem. Peču zvolna v troubě předehřáté na 180 stupňů, dokud okraje nezrůžoví.

Autor: pro iDNES.cz

Nejčtenější

Jsme s jedním partnerem a společně s ním máme sex, říkají dvojčata

Anna a Lucy DeCinqueovy

Sestry Anna a Lucy DeCinque (33) se považují za nejvíce identická dvojčata na světě. Absolvovaly plastické operace, aby...

Zemřel legendární německý návrhář Karl Lagerfeld

Karl Lagerfeld (21. ledna 2014)

Kreativní ředitel módního domu Chanel Karl Lagerfeld zemřel v noci na 19. února po těžké nemoci ve svých 85 letech,...

Čtyři největší chyby, které ženy dělají, když dojde na sex

Ilustrační snímek

Možná si myslíte, že stěžejními ničiteli dokonalého milostného života jsou nedostatek soukromí a pracovní stres. Jenže...

Sympatický kamioňák Zdeněk z Výměny manželek přišel o nohy při nehodě

Rodina z Přelovice nesnáší nudu a neustále něco podniká. Zdeněk ve volném čase...

Život si s osudem akční rodiny z Přelovic krutě zahrál. Tatínkovi Zdeňkovi museli po těžké autonehodě amputovat obě...

Jsem těhotná, oznámila v průběhu Výměny manželek jedna z nich

Výměna manželek

Vztah Aleny a Tondy, kteří mají tříletou dceru, trpí nejen nedostatkem peněz, ale především konflikty s tchyní a...

Další z rubriky

Polévky, které zasytí a zastanou hlavní chod. S fazolemi, hlívou i masem

Polévka s hlívou ústřičnou

Nemusí být jen jedna součást menu, ale i právoplatný oběd nebo večeře. Společně s čerstvým pečivem zaženou husté...

Vyprošťováky, které vás po divoké noci nakopnou do nového roku

Smaženka s okurkou

Silvestrovská noc bude možná dlouhá a zábavná, ale první novoroční ráno může být hodně bolavé a nepříjemné. Jak zmírnit...

Odlehčené recepty nejen pro ty, kdo chtějí letos konečně zhubnout

Kuskus se sušenými rajčaty a fetou

Také jste si koncem roku nad prohýbajícími se stoly a plnými talíři slibovali, že budete od ledna jíst jen zdravě? Tak...

Najdete na iDNES.cz