Během návštěvy Paříže nemůže Dita vynechat ani ochutnávku místních specialit makronek a eclairek. Sama se ale rozhodne uvařit hovězí po burgundsku. Jednotlivé ingredience nejprve po částech opeče, poté maso s omáčkou v rendlíku putuje na tři hodiny do trouby, dokud nebude zcela měkké. žampiony se přidají až na konec, aby se nerozvařily.
K rychlé večeři před procházkou a k zakousnutí na cestu nachystá Dita sendvič croque-monsieur, v překladu zabouchnutý pán. Klasický toast je vylepšený přidáním bešamelu a zapečením v troubě. Varianta zabouchnutá paní má navrchu vajíčko. Jako přílohu udělá Dita salát se zálivkou z dijonské hořčice a medu, která zachutná i zapřísáhlým masožroutům.
Protože je Dita velkou milovnicí sladkého, potěší bratra legendárním mléčným dezertem créme brulée. Nejvíc si na jeho přípravě užívá závěrečnou část, kdy na povrchu dezertu karamelizuje cukr, dokud nevytvoří křupavou krustu.
Sendvič, toast nebo salát? Pošlete recept a vyhrajteI když pospícháme, nemusíme se s jídlem odbýt. Jak vypadá rychlá večeře ve vašem provedení? Máte specíální zapečené toasty, zálivku do salátu nebo cokoliv dalšího, co je hotové za pár minut? Recept i s FOTKOU NAHRAJTE ZDE do středy 11.12. do 12 hodin. Jeden vylosovaný výherce obdrží kuchařku Dity P. V minulém kole byla vylosována Lenka Svobodová s receptem na Kuřecí kormu. Všechny soutěžní recepty najdete zde. |
Croque-monsieur
Pro 2 osoby
Příprava: 15 minut
Zapékání: 8 minut
- 1 lžíce másla + na opečení chleba
- 1 lžíce hladké mouky
- 190 ml mléka
- špetka strouhaného muškátového oříšku
- sůl a čerstvě namletý pepř
- 2 lžíce parmazánu
- 200 g gruyéru nebo ementálu, nastrouhaného
- 4 krajíce chleba, francouzského, italského nebo toustového
- dijonská hořčice na namazání chlebů
- 6 plátků šunky od kosti
Deník Dity P.Kuchařskou show uvidíte v pátek v 18:25 na ČT1. |
1. Nejdříve si zapnu troubu na 180 °C.
2. Pak si připravím bešamel: v malém hrnci na mírném ohni rozpustím máslo, přisypu mouku a pražím za stálého míchání asi 2 minuty, až vznikne světla jíška. Míchám a postupně přilévám mléko a vařím, až směs zhoustne. Trvá to asi 2 minuty. Odstavím z plotny, okořením muškátovým oříškem, solí a pepřem, pak přidám parmazán a 2 lžíce gruyéru. Ochucený bešamel nechám stranou.
3. Všechny krajíce chleba namažu lehce máslem po obou stranách a na pánvi je také po obou stranách opeču do zlatohněda.
4. Hořčicí namažu každý krajíc jen na jedné straně, na dva z nich rozdělím šunku a asi 100 gramů gruyéru. Přiklopím zbývajícími tousty hořčicí dovnitř.
5. Sendviče položím na plech vyložený pečicím papírem, pomažu je sýrovým bešamelem a posypu zbývajícím sýrem.
6. Tousty peču 5 minut v předehřáté troubě, pak zapnu gril a opékám další 3 minuty, až bude povrch sendvičů světle hnědý a sýr bublat.