Sendvič po francouzsku. Vyhrajte kuchařku za recept na rychlou večeři

  1:18aktualizováno  1:18
Dita odjela s bratrem na víkend do Paříže. Na courání po městě připraví zapečený sendvič. Jaká je vaše oblíbená rychlá večeře? Za recept můžete vyhrát kuchařku Dity P., podle které je seriál České televize natočen.

Během návštěvy Paříže nemůže Dita vynechat ani ochutnávku místních specialit  makronek a eclairek. Sama se ale rozhodne uvařit hovězí po burgundsku. Jednotlivé ingredience nejprve po částech opeče, poté maso s omáčkou v rendlíku putuje na tři hodiny do trouby, dokud nebude zcela měkké. žampiony se přidají až na konec, aby se nerozvařily.

Fotogalerie

K rychlé večeři před procházkou a k zakousnutí na cestu nachystá Dita sendvič croque-monsieur, v překladu zabouchnutý pán. Klasický toast je vylepšený přidáním bešamelu a zapečením v troubě. Varianta zabouchnutá paní má navrchu vajíčko. Jako přílohu udělá Dita salát se zálivkou z dijonské hořčice a medu, která zachutná i zapřísáhlým masožroutům. 

Protože je Dita velkou milovnicí sladkého, potěší bratra legendárním mléčným dezertem créme brulée. Nejvíc si na jeho přípravě užívá závěrečnou část, kdy na povrchu dezertu karamelizuje cukr, dokud nevytvoří křupavou krustu.

Sendvič, toast nebo salát? Pošlete recept a vyhrajte

I když pospícháme, nemusíme se s jídlem odbýt. Jak vypadá rychlá večeře ve vašem provedení? Máte specíální zapečené toasty, zálivku do salátu nebo cokoliv dalšího, co je hotové za pár minut? Recept i s FOTKOU NAHRAJTE ZDE do středy 11.12. do 12 hodin. Jeden vylosovaný výherce obdrží kuchařku Dity P.

V minulém kole byla vylosována Lenka Svobodová s receptem na Kuřecí kormu. Všechny soutěžní recepty najdete zde.

Croque-monsieur

Toast s bešamelem a sýrem

Pro 2 osoby
Příprava: 15 minut 
Zapékání: 8 minut

  • 1 lžíce másla + na opečení chleba
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 190 ml mléka
  • špetka strouhaného muškátového oříšku
  • sůl a čerstvě namletý pepř
  • 2 lžíce parmazánu
  • 200 g gruyéru nebo ementálu, nastrouhaného
  • 4 krajíce chleba, francouzského, italského nebo toustového
  • dijonská hořčice na namazání chlebů
  • 6 plátků šunky od kosti

Deník Dity P.

Kuchařskou show uvidíte v pátek v 18:25 na ČT1.

 1. Nejdříve si zapnu troubu na 180 °C.
2. Pak si připravím bešamel: v malém hrnci na mírném ohni rozpustím máslo, přisypu mouku a pražím za stálého míchání asi 2 minuty, až vznikne světla jíška. Míchám a postupně přilévám mléko a vařím, až směs zhoustne. Trvá to asi 2 minuty. Odstavím z plotny, okořením muškátovým oříškem, solí a pepřem, pak přidám parmazán a 2 lžíce gruyéru. Ochucený bešamel nechám stranou.
3. Všechny krajíce chleba namažu lehce máslem po obou stranách a na pánvi je také po obou stranách opeču do zlatohněda.
4. Hořčicí namažu každý krajíc jen na jedné straně, na dva z nich rozdělím šunku a asi 100 gramů gruyéru. Přiklopím zbývajícími tousty hořčicí dovnitř.
5. Sendviče položím na plech vyložený pečicím papírem, pomažu je sýrovým bešamelem a posypu zbývajícím sýrem.
6. Tousty peču 5 minut v předehřáté troubě, pak zapnu gril a opékám další 3 minuty, až bude povrch sendvičů světle hnědý a sýr bublat.

Autor: pro iDNES.cz

Vánoce

Advent se pomalu blíží a spolu s ním nákupy vánočních dárků i pečení vánočního cukroví. Za vánoční atmosférou můžete vyrazit na vánoční trhy ve vašem okolí i do zahraničí.

  • Nejčtenější
Premium

Patříte mezi ty šťastné? Sedm znaků, že máte opravdu kvalitní vztah

Být šťastná po boku toho druhého, nic neřešit, nehádat se. Ideální, co říkáte? Harmonické soužití, kdy si partneři...

Když má máma křeče, není co jíst, říkají děti. Budou mít nový domov

Když se maminka klepe v křeči, bojím se, že umře, přiznal osmiletý Honzík. Jeho sestra Ivanka dodává, že jejím...

Premium

Kořeněná jídla ani káva neškodí, vyvrací profesor Tesař letité mýty

Kola je pro ledviny hrob. Nejlepší je nesolit a nejíst ostrá exotická jídla. Alkohol dokáže „propít“ ledviny, které je...

Jsme promiskuitní, nebo jen hledáme lásku? Kolik partnerů je už moc

Když je vám přes třicet a jste nezadaná, pravděpodobně už se ve vaší posteli vystřídalo větší než malé množství mužů....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kdepak brýle. Hnědé oči, velká prsa a husté ochlupení značí inteligenci

Kdysi se věřilo, že ten, kdo má vysoké čelo a brýle na nose, je chytrý. Dnes vědci přisuzují tuto roli jiným „důkazům...

Premium

Nikdo dodnes neví, kolik těch holek zůstalo zakopaných. Starosta Dubí vzpomíná

„Devadesátky“ a přelom tisíciletí byly v Dubí na Teplicku divoká léta. Řádili tu pasáci prostitutek a mafiáni. Město se...

Premium

Jakub Šural: Snažím se, aby na mě brácha mohl být hrdý

Přes půl roku uplynulo od toho 29. dubna, kdy fotbalový svět přišel o Josefa Šurala a Jakub Šural, obránce Zbrojovky...

Premium

Kořeněná jídla ani káva neškodí, vyvrací profesor Tesař letité mýty

Kola je pro ledviny hrob. Nejlepší je nesolit a nejíst ostrá exotická jídla. Alkohol dokáže „propít“ ledviny, které je...

  • Další z rubriky

RECEPT DNE: Pomazánka z červené řepy s lučinou a zakysanou smetanou

Milujete červenou řepu? Pak rozhodně vyzkoušejte tuto lahodnou vegetariánskou pomazánku.

RECEPT DNE: Perníkové bonbony

Konečně je tu období, kdy začínáme péct vánoční cukroví. Místo klasických perníčků můžete letos vyzkoušet recept na...

RECEPT DNE: Podzimní quiche ze sýrového těsta

Upečte si podzimní quiche ze sýrového těsta. Je výborný teplý, ale skvěle chutná i druhý den studený. Ideální je i jako...

Advantage Consulting, s.r.o.
PROJEKTANT ELEKTRO

Advantage Consulting, s.r.o.
Jihomoravský kraj
nabízený plat: 35 000 - 45 000 Kč

Najdete na iDNES.cz