Pátek 6. prosince 2019, svátek má Mikuláš
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pátek 6. prosince 2019 Mikuláš

Jak nejchutněji připravit rybu? Vyhrajte za rybí recept kuchařku

  1:45aktualizováno  1:45
Dita P. se v dalším díle vydá s otcem a bratrem na ryby. Uloveného candáta pošíruje a servíruje s máslovou pěnou. Jak nejraději chystáte rybu vy? Vyhrajte za svůj recept kuchařku, která byla předlohou seriálu České televize.

Ještě než se všichni společně vydají k Berounce, tak Dita připraví svačinku. Teplá dýňová polévka se bude ve vlhkém ránu u vody hodit. Dita ji připraví v "dětské" nekořeněné variantě pro malého synovce Ondru, kterou ozvláštní alespoň přidáním zázvoru. Pro otce a bratra dochutí polévku pálivým chilli a kokosovým mlékem, které jí dodají asijský ráz.

Fotogalerie

Aby k polévce nepřikusovali suchý chleba, udělá Dita pomazánku, jak jinak než rybí. Oproti té klasické rybí pomazánce má ale překvapivou chuť, protože na ni Dita použije uzenou makrelu a dijonskou hořčici.

Ditiným příbuzným se podaří ulovit candáta a Dita je pověřena jeho přípravou, což je v rodině velká čest. Aby vynikla jemná chuť masa, vaří ho pomalu na devadesát stupňů v zeleninovém vývaru. Nakonec candáta přelije jemnou máslovou pěnou s jarní cibulkou. Na závěr si Dita připraví bylinkové máslo, kterým potře očištěné duhové pstruhy. Ty pak pomalu peče s citronem.

Pošlete svůj rybí recept a vyhrajte kuchařku

Dáváte přednost smažené rybě, nebo ji raději podáváte s omáčkou? Pošlete nám své recepty na kapra, candáta, pstruha, okouna, štiku, makrelu nebo cokoliv jiného, co plave. Recept s fotkou (ta je podmínkou) NAHRAJTE ZDE do středy 27. listopadu do 12 hodin. Vylosovaný výherce dostane kuchařku Deník Dity P. a nejzajímavější recepty zveřejníme.

V předchozím kole byla vylosována Alexandra Kohoutová s receptem na žitný kváskový chléb s mákem. Zaujaly nás i dýňové muffiny, rohlíky ze špaldové mouky nebo zdravé sladké housky,. Všechny soutěžní recepty najdete zde.

Candát s máslovou pěnou podle Dity P.

Pro 4 osoby
příprava 10 minut, vaření 40 minut

Pošírovaný candát s máslovou pěnou
  • 4 filety z candáta (150 g)
  • mořská sůl
  • 1 mrkev, očištěná a rozpůlená
  • 1 petržel, očištěná a rozpůlená
  • půlka celeru, oloupaná a na čtvrtky
  • 1 snítka tymiánu
  • 2 bobkové listy
  • 10 kuliček pepře
  • 1 lžíce bílého vinného octa

Deník Dity P.

Kuchařskou show uvidíte v pátek v 18:25 na ČT1.

Máslovo-šalotková pěna:

  • 1 lžíce červeného vinného octa
  • 50 ml muškátového vína
  • 250 g másla
  • 4 šalotky nebo svazek jarní cibulky, nakrájené najemno
  • lžíce vody

kolečka citronu k podávání

1. Candáta omyju, osuším a osolím. Do velkého hrnce dám vařit mrkev, petržel, celer, tymián, bobkový list, pepř a lžíci vinného octa. Osolím. Vařím na mírném ohni 20 minut.
2. Do menšího kastrůlku naliju 1 lžíci červeného vinného octa, víno a přidám šalotku. Na mírném ohni vařím, až se tekutina téměř odpaří. Sundám z plotny a dám stranou.
3. Po 20 minutách vyndám z hrnce zeleninu a vložím do jemně vroucí vody candáta a nechám ho vařit 15 minut. Mezitím dodělám máslovou pěnu.
4. Máslo rozdělím na deset kostiček. Podušenou šalotku vrátím na plotnu na mírný plamen, přidám lžíci vody a vhodím první kostku másla. Míchám, počkám, až se rozpustí, ale dám pozor, aby nezačalo vřít. Postupně po jedné přidávám i další kostičky másla.
5. Candáta vyndám z vývaru drátěnou naběračkou na ohřátou mísu. Servíruju ho na horkém talíři, přelitého máslovo-šalotkovou pěnou, jako příloha je nejlepší bramborová kaše.

Tip: Tento výborný recept používám i na jiné ryby. Výborný je na štiku, která je spíš suchá než tučná. Vyzkoušela jsem ho i na bílé mořské ryby, a neměl chybu.

Autor: pro iDNES.cz

Vánoce

Advent se pomalu blíží a spolu s ním nákupy vánočních dárků i pečení vánočního cukroví. Za vánoční atmosférou můžete vyrazit na vánoční trhy ve vašem okolí i do zahraničí.

  • Nejčtenější
Premium

Je sexting nevinná hra nebo nevěra? Pánové jsou tolerantnější než dámy

Generace našich rodičů tohle řešit nemusela. Měli poměrně jasno a věděli, co je a není zahýbání. Moderní technologie...

O 10 let mladší: Budete mít prsa jako ve dvaceti, slibovala lékařka Daně

Manželé Dana a Miloslav jsou pro sebe navzájem oporou, ale život je semlel víc, než by si přáli. Těžká práce na...

Matka dovolila synovi, aby se ve dvou letech stal holčičkou

Jaime Clara z New Yorku před osmi lety porodila chlapečka. Už když mu byly dva roky ale viděla, že se nechová podobně...

Chtěl bych mámu na zápasech, přeje si malý fotbalista a my pomůžeme

Desetiletý Honzík by si přál, aby mohla máma jeho fotbalové zápasy ještě dlouho sledovat, jenže Jarka se už 20 let pere...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Žena chtěla krásný nos, po operaci ji však čekalo zděšení

Gizela Juarezová z Los Angeles zjistila pár dnů po druhé plastice nosu, že se jí špička nosu začíná zvětšovat. Myslela...

Premium

Sprcha pro osm lidí: jak to vypadalo na Epsteinově ranči na dělání dětí

Kdyby zdi mohly mluvit. Přinášíme exkluzivně snímky přepychového ranče, kam americký finančník Jeffrey Epstein svážel...

Premium

Je sexting nevinná hra nebo nevěra? Pánové jsou tolerantnější než dámy

Generace našich rodičů tohle řešit nemusela. Měli poměrně jasno a věděli, co je a není zahýbání. Moderní technologie...

Premium

Den, kdy přepadli Mekku. V roce 1979 se zrodil moderní islámský středověk

Před 40 lety se stalo „11. září“ islámu. Aby saúdský král mohl pobít ozbrojence okupující posvátnou mešitu v Mekce,...

  • Další z rubriky

RECEPT DNE: Palačinky plněné špenátovou pomazánkou

Tip na rychlou a chutnou večeři. Připravte si palačinky plněné špenátovou pomazánkou.

RECEPT DNE: Müsli kostky

Máte rádi zdravé mlsání? Pak rozhodně vyzkoušejte tento recept na müsli kostky, které si můžete dopřát k snídani i ke...

RECEPT DNE: Těstovinový salát s fazolemi a kukuřicí

Těstovinový salát plný zeleniny vás skvěle zasytí a ještě si na něm pochutnáte. Vyzkoušejte náš recept.

RECEPT DNE: Stromky a rohlíčky z jednoho těsta

Víkend, kdy začíná advent je tady. Nastává tak ideální čas na pečení cukroví. Abychom vám to usnadnili, přinášíme...

Najdete na iDNES.cz