Jak nejchutněji připravit rybu? Vyhrajte za rybí recept kuchařku

  1:45aktualizováno  1:45
Dita P. se v dalším díle vydá s otcem a bratrem na ryby. Uloveného candáta pošíruje a servíruje s máslovou pěnou. Jak nejraději chystáte rybu vy? Vyhrajte za svůj recept kuchařku, která byla předlohou seriálu České televize.

Ještě než se všichni společně vydají k Berounce, tak Dita připraví svačinku. Teplá dýňová polévka se bude ve vlhkém ránu u vody hodit. Dita ji připraví v "dětské" nekořeněné variantě pro malého synovce Ondru, kterou ozvláštní alespoň přidáním zázvoru. Pro otce a bratra dochutí polévku pálivým chilli a kokosovým mlékem, které jí dodají asijský ráz.

Fotogalerie

Aby k polévce nepřikusovali suchý chleba, udělá Dita pomazánku, jak jinak než rybí. Oproti té klasické rybí pomazánce má ale překvapivou chuť, protože na ni Dita použije uzenou makrelu a dijonskou hořčici.

Ditiným příbuzným se podaří ulovit candáta a Dita je pověřena jeho přípravou, což je v rodině velká čest. Aby vynikla jemná chuť masa, vaří ho pomalu na devadesát stupňů v zeleninovém vývaru. Nakonec candáta přelije jemnou máslovou pěnou s jarní cibulkou. Na závěr si Dita připraví bylinkové máslo, kterým potře očištěné duhové pstruhy. Ty pak pomalu peče s citronem.

Pošlete svůj rybí recept a vyhrajte kuchařku

Dáváte přednost smažené rybě, nebo ji raději podáváte s omáčkou? Pošlete nám své recepty na kapra, candáta, pstruha, okouna, štiku, makrelu nebo cokoliv jiného, co plave. Recept s fotkou (ta je podmínkou) NAHRAJTE ZDE do středy 27. listopadu do 12 hodin. Vylosovaný výherce dostane kuchařku Deník Dity P. a nejzajímavější recepty zveřejníme.

V předchozím kole byla vylosována Alexandra Kohoutová s receptem na žitný kváskový chléb s mákem. Zaujaly nás i dýňové muffiny, rohlíky ze špaldové mouky nebo zdravé sladké housky,. Všechny soutěžní recepty najdete zde.

Candát s máslovou pěnou podle Dity P.

Pro 4 osoby
příprava 10 minut, vaření 40 minut

Pošírovaný candát s máslovou pěnou
  • 4 filety z candáta (150 g)
  • mořská sůl
  • 1 mrkev, očištěná a rozpůlená
  • 1 petržel, očištěná a rozpůlená
  • půlka celeru, oloupaná a na čtvrtky
  • 1 snítka tymiánu
  • 2 bobkové listy
  • 10 kuliček pepře
  • 1 lžíce bílého vinného octa

Deník Dity P.

Kuchařskou show uvidíte v pátek v 18:25 na ČT1.

Máslovo-šalotková pěna:

  • 1 lžíce červeného vinného octa
  • 50 ml muškátového vína
  • 250 g másla
  • 4 šalotky nebo svazek jarní cibulky, nakrájené najemno
  • lžíce vody

kolečka citronu k podávání

1. Candáta omyju, osuším a osolím. Do velkého hrnce dám vařit mrkev, petržel, celer, tymián, bobkový list, pepř a lžíci vinného octa. Osolím. Vařím na mírném ohni 20 minut.
2. Do menšího kastrůlku naliju 1 lžíci červeného vinného octa, víno a přidám šalotku. Na mírném ohni vařím, až se tekutina téměř odpaří. Sundám z plotny a dám stranou.
3. Po 20 minutách vyndám z hrnce zeleninu a vložím do jemně vroucí vody candáta a nechám ho vařit 15 minut. Mezitím dodělám máslovou pěnu.
4. Máslo rozdělím na deset kostiček. Podušenou šalotku vrátím na plotnu na mírný plamen, přidám lžíci vody a vhodím první kostku másla. Míchám, počkám, až se rozpustí, ale dám pozor, aby nezačalo vřít. Postupně po jedné přidávám i další kostičky másla.
5. Candáta vyndám z vývaru drátěnou naběračkou na ohřátou mísu. Servíruju ho na horkém talíři, přelitého máslovo-šalotkovou pěnou, jako příloha je nejlepší bramborová kaše.

Tip: Tento výborný recept používám i na jiné ryby. Výborný je na štiku, která je spíš suchá než tučná. Vyzkoušela jsem ho i na bílé mořské ryby, a neměl chybu.

Autor: pro iDNES.cz

Vánoce

Advent se pomalu blíží a spolu s ním nákupy vánočních dárků i pečení vánočního cukroví. Za vánoční atmosférou můžete vyrazit na vánoční trhy ve vašem okolí i do zahraničí.

  • Nejčtenější

O 10 let mladší: Život se s ní nemazlil, teď je z šedé myšky sexy kráska

Aleš a Libuše jsou manželé ve středním věku, kteří spolu se dvěma dětmi žijí v miniaturním bytě na sídlišti v Liberci....

Premium

Kořeněná jídla ani káva neškodí, vyvrací profesor Tesař letité mýty

Kola je pro ledviny hrob. Nejlepší je nesolit a nejíst ostrá exotická jídla. Alkohol dokáže „propít“ ledviny, které je...

Dvanáct zázračných potravin, po kterých jdou kila sama dolů

Dnes už každý ví, že držet diety formou nelogických přísných omezení či dokonce hladovění je obrovský nesmysl a hazard...

Příběh Tamary: Manžel mě roky podvádí, nevěru jsem mu oplatila

Manžel je nejspíš závislý na sexu, protože jen já mu nestačím. Neustále mě podvádí, vždy ale slibuje, že toho nechá,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

O 10 let mladší: Pavel se zbavil pivního břicha a Růžena si zase věří

Omládnout a vypadat o deset mladší tentokrát zatoužila dvojice z malé vesničky na Ostravsku, kterou spojuje přátelství...

Premium

Nikdo dodnes neví, kolik těch holek zůstalo zakopaných. Starosta Dubí vzpomíná

„Devadesátky“ a přelom tisíciletí byly v Dubí na Teplicku divoká léta. Řádili tu pasáci prostitutek a mafiáni. Město se...

Premium

Kořeněná jídla ani káva neškodí, vyvrací profesor Tesař letité mýty

Kola je pro ledviny hrob. Nejlepší je nesolit a nejíst ostrá exotická jídla. Alkohol dokáže „propít“ ledviny, které je...

Premium

Špičkový výrobek i po letech funguje. Kvůli hloupé chybě je však k ničemu

Snoubení spotřební elektroniky a počítačů provázely porodní bolesti, které jsou z dnešního pohledu absurdní a...

  • Další z rubriky

Martin asi na bílém koni nepřijede, tak si dejte aspoň sněhové dobroty

V pondělí oslaví Martinové svůj svátek, podle předpovědí počasí to ovšem navzdory pranostikám na žádnou chumelenici...

RECEPT DNE: Krémová quinoa s halloumi a avokádem

Halloumi, quinoa a avokádo - skvělá kombinace, které nelze odolat. Uvařte si podle našeho receptu zdravou a lahodnou...

RECEPT DNE: Podzimní quiche ze sýrového těsta

Upečte si podzimní quiche ze sýrového těsta. Je výborný teplý, ale skvěle chutná i druhý den studený. Ideální je i jako...

RECEPT DNE: Salát s bulgurem a sýrovými toasty

Po víkendové husičce je třeba trávicímu ústrojí trochu odlehčit. Vyzkoušejte náš recept na bulgurový salát.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz