Doba přípravy: 1 hodina
Množství: 2 porce
- 8 středních olihní
- 50 g balkánského sýra
- 50 g pršutu nebo slaniny
- 2 malé cibulky šalotky
- sušená petržel
- 1 stroužek česneku
- pepř
- olivový olej
1. Olihně důkladně očistíme. Na olivový olej dáme nakrájenou cibulku, česnek, nakrájená chapadla, pršut a opepříme.
2. Necháme vychladnout a promícháme s balkánským sýrem a petrželkou.
3. Naplníme olihně, pomastíme je olivovým olejem a ugrilujeme do růžova.
Na talíři pokapeme citronem
Tip jak očistit oliheň: Oliheň se skládá z podlouhlého těla, které vypadá jako paprika. Z tohoto tělíčka trčí hlava s chapadly. Nad hlavou v obalu (tělíčku - té "paprice") nahmatáte podpůrnou "kůstku" (vypadá jako kus plastového obalu, čiře průhledná). Tu chytněte za konec a vytáhněte z těla ven. Poté uchopte oliheň za hlavičku s chapadýlky, zatímco druhou rukou držíte tělo a za hlavu zatáhněte. Jakoby jste vytahovali špunt z vany. Vytáhnete tím všechny vnitřnosti, mezi kterými uvidíte i malý stříbrný váček, který obsahuje inkoust (ten můžete použít při výrobě těstovin). Chapadla odřízněte před očima a uprostřed chapadel vyndejte zobáček. Vnitřnosti, hlavičku a zobáček vyhoďte. Mělo by vám zbýt tělo a chapadélka. Stáhněte kůži, aby byly olihně čistě bílé. Chapadélka properte ve vodě a masíčko opláchněte. (zdroj návodu: www.kulturistika.com)