S ukrajinskými dětmi musíme aktivně pracovat, říká ředitel Skautského institutu

  8:47
Skautský institut v Praze se do pomoci ukrajinským uprchlíkům zapojil okamžitě a na mnoha frontách. Na Ukrajinu zaslali tuny nasbírané materiální pomoci, v Praze pomáhají příchozím uprchlíkům a tím jejich pomoc nekončí. „Naším úkolem teď bude zejména zapojit ukrajinské děti do naší společnosti,“ říká v rozhovoru pro MF DNES ředitel Skautského institutu Miloš Říha.

Ředitel Skautského Institutu Miloš Říha | foto: Skautský institut

Veškerá pomoc Ukrajině začala v případě Skautského institutu sbírkou na Staroměstském náměstí. Co bylo prvotním impulzem, že jste začali pomáhat?
Pro nás celý ten příběh začal trochu zvláštní situací, protože nás kontaktovali ukrajinští skauti a skrze jednu naší členku pocházející z Ukrajiny nám nastínili, co tam v současné době chybí, konkrétně například léky, spacáky nebo powerbanky. V tu chvíli jsme si říkali, že vypravíme jednu dodávku a pomůžeme jim v této krizové situaci.

Ale u jedné dodávky to rozhodně neskončilo.
To je pravda. Přerostlo to v obrovskou sbírku, doslova lavinu, kdy jsme během 48 hodin postavili tým čítající 250 dobrovolníků, a ten vybral tolik materiálu, že ho museli odvézt dva autobusy, dva náklaďáky a asi 55 dodávek. Zároveň jsme díky kontaktu s ukrajinskými skauty přesně věděli, kam dodávky směřovat. Okamžitě po sbírce zasedl náš tým a začali jsme plánovat nějakou dlouhodobější strategii. Pomáhat můžeme jako skauti v několik oblastech.

Jak tedy může Skautský institut pomáhat?
Hlavní oblastí je dobrovolnická služba. To, v čem jsme jako Skautský institut dobří, je schopnost koordinovat větší množství lidí a efektivně je vysílat pomáhat, kde je to potřeba. Přihlásily se nám stovky dobrovolníků, kteří pomáhají například v Kongresovém centru Praha, na Hlavním nebo Smíchovském nádraží, v dětských centrech a na mnoha dalších místech v Praze.

Česky budu ukrajinské děti učit podle vlastní zkušenosti, říká učitelka

Jak se vám daří koordinovat takto stovky lidí?
Disponujeme centrálním štábem pro dobrovolnickou službu, skrze který jsme v kontaktu s řadou dalších institucí, organizací nebo s městskou správou. Díky tomu jsme schopní přebírat poptávky po dobrovolnické práce napříč celým městem. Dobrovolníky navíc shromažďujeme do menších skupin, které vždy vede lídr. Ten si skupinu i sám pojmenuje. Díky tomu vznikají například skupiny jako Tančící surikaty nebo Puntíkovaní jednorožci, v rámci kterých se rodí hezké příběhy a nová přátelství. Kromě toho jsme si řekli, že by bylo příhodné zorganizovat i nějakou praktickou pomoc při ubytovávání uprchlíků.

Máte na mysli hotel Svojsík, který byl doteď kvůli pandemii koronaviru prázdný?
Ano, přesně ten. Spojili jsme se s jedním z našich dlouhodobých podporovatelů, podnikatelem Janem Bartou, který nám řekl, že klidně hotel Svojsík na svoje náklady na několik měsíců pronajme, pokud zde my zvládneme připravit ubytování pro uprchlíky. Během několika dnů pár našich lidí hotel připravilo a zprovoznilo. Hotel s kapacitou přes 200 lůžek už je v tuto chvíli zcela plný. Promítnout současnou krizi chceme také do naší programové skladby, protože Skautský institut pořádá každý měsíc v Praze kolem 80 akcí. Například jsme v tomto duchu už uspořádali benefiční koncert na Kampě.

Mít kde bydlet a co jíst, to jsou problémy, které uprchlíky trápí bezprostředně po příchodu k nám. Jak může institut pomáhat uprchlíkům, kteří se už začínají zabydlovat?
Plánujeme různé aktivity pro děti a mládež, které by jim nejen měly pomoc si tady zvyknout, ale také je vzdělávat. V dlouhodobějším měřítku totiž s těmi dětmi bezpochyby bude nutné aktivně pracovat. Náš metodický tým tedy pracuje na souboru takových aktivit, který chceme nabídnout například školám nebo podobným institucím. Pracovat s dětmi a mladými lidmi je koneckonců skautská doména. Je potřeba říct, že i když děláme to, co děláme, nemáme ambici stát se další humanitární organizací, jako je Člověk v tísni. Údělem skautů je právě výchova dětí a mládeže. Naším úkolem teď tedy bude zejména zapojit ukrajinské děti do naší společnosti.

Jaké vlastnosti skautů jsou v této situaci ku prospěchu?
Skauting je do značné míry výchova k aktivnímu občanství a k tomu, aby jeho členové nezavírali oči před utrpením lidí kolem nich. Například zrovna lidí, kteří i za nás válčí na Ukrajině, nebo těch, kteří před válkou prchají. Říkám i za nás, protože se tam podle mě také válčí o obecné hodnoty lidství. Skautům se navíc také do značné míry daří obracet k dobrovolničení i ostatní lidi, takže na našich seznamech dobrovolníků je velká část neskautů. No a jak už jsem říkal, mají skauti značné organizační schopnosti a zkušenosti.

Omalovánky i otázky na válku. Otevřely se jednotřídky pro ukrajinské děti

Mají skauti zkušenost s pomocí při nějaké jiné krizi ve své moderní historii?
Nedávným příkladem, kdy skauti takto pomáhali, bylo tornádo, které zasáhlo loni v červnu Moravu. Tam pomáhaly stovky skautů. Pomocnou ruku ale nabídli také například v roce 2002, kdy nejen Prahu zasáhly zničující povodně.

Při návštěvě webových stránek Skautského institutu se jako první zobrazí motto: „Stavíme mosty mezi zkušeností skautského hnutí a potřebami současné společnosti“. Jaké mosty Skautský institut v této situaci staví?
Bezpochyby se snažíme zejména stavět most mezi zkušeností hnutí koordinovat práci dobrovolníků a společností, ve které teď bude dobrovolnické práce potřeba skutečně hodně. Navíc bude potřeba i nadále, protože zatím nic nenasvědčuje tomu, že by se příliv uprchlíků měl zastavit nebo že by dokonce měla ruská invaze skončit a oni se mohli vrátit domů.

Dá se tedy říct, že budete stavět také mosty, po kterých do společnosti přijdou uprchlé děti?
Věřím, že ano. V tuto chvíli je důležité představit si sám sebe za deset let a položit si otázku, co jsme dělali, když tohle všechno na Ukrajině dělo. A já bych moc rád odpověděl, že jsme byli ku prospěchu v duchu skautského hnutí a nepsali jsme jen statusy na Facebooku.

Autor:

Vlak v Milovicích prorazil zarážedlo, při dojezdu k nástupišti vykolejil

  • Nejčtenější

Velké požáry ve středních Čechách: vzplála výroba pyrotechniky a sklad

14. června 2024  15:28,  aktualizováno  16.6 5:41

Středočeští hasiči zasahují u dvou velkých požárů. V obci Praskolesy poblíž Hořovic na Berounsku...

Nefungují brzdy! Expolitička s matkou a psem jen o vlásek unikly z hořícího auta

15. června 2024  15:14

Velké štěstí v neštěstí zažila spolu se svou matkou bývalá místostarostka Tábora Michaela Petrová....

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Náklaďák v tunelu Blanka naboural v koloně jedenáct aut, na odpoledne ho uzavřel

12. června 2024  15:20,  aktualizováno  19:14

Nehoda jedenácti osobních aut a nákladního vozu uzavřela v Praze Dejvický a Bubenečský tunel ve...

Vlak v Milovicích prorazil zarážedlo, při dojezdu k nástupišti vykolejil

9. června 2024  18:06,  aktualizováno  20:05

V Milovicích na Nymbursku odpoledne vykolejil při dojezdu k nástupišti jednou nápravou osobní vlak....

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Triko dolů a piknik přímo na pietním území v Lidicích. Doba hlupáků, zlobí se Stehlík

12. června 2024  13:11

„Tričko pěkně dolů, svačinky s sebou a šup uspořádat si piknik přímo na pietní území.“ Tak reagoval...

GLOSA: Praha v populistickém boji s SUV nacení parkování podle velikosti auta

17. června 2024

Parkování v hlavním městě začíná být velký problém a zdá se, že zastupitelé Prahy se jej rozhodli...

Na dálnici D5 u Loděnice zemřel po srážce s nákladním autem motorkář

16. června 2024  12:33

Na dálnici D5 u Loděnice na Berounsku ve směru na Prahu v neděli dopoledne zemřel po srážce s...

Šancí pro Prahu jsou cizinci. Obyvatel by bez migrace ubývalo o tisíc ročně

16. června 2024  11:02

Omlazují populaci metropole, pracují na pozicích, kam se „domácí“ neženou. Bez nich by počet...

Velké požáry ve středních Čechách: vzplála výroba pyrotechniky a sklad

14. června 2024  15:28,  aktualizováno  16.6 5:41

Středočeští hasiči zasahují u dvou velkých požárů. V obci Praskolesy poblíž Hořovic na Berounsku...

Skandál kolem morbidně obézní Miss Alabama. Co se ztratilo mezi řádky

Sociální sítě počátkem června rozvášnila obézní plus size modelka Sara Millikenová oceněná titulem Miss Alabama 2024....

Do Itálie se nevrátím, tady vše funguje lépe, říká dcera Petra Hapky

Dcera slavného českého hudebníka Petra Hapky (†70) Petra (41) žila od 3 let s matkou v italském Římě. Ve 29 letech se...

Koupil byt i s nájemníkem a zdražil o sedm tisíc. Chce výnos 4,5 procenta

Seriál Našel jsem si nájemní byt, ve kterém bydlím několik měsíců. Platím 17 tisíc korun za nájem a k tomu měsíční poplatky za...

Čekám na transplantaci, ale dám přednost mladým, říká herec Zdeněk Žák

Herec Zdeněk Žák (71) si nikdy moc nepřipouštěl své zdravotní problémy. Nemoci přecházel a k doktoru se nehnal, až...

Jen ať mě kritizují, moje šperky vydělávají, říká zpěvačka Lucie Bílá

Zatím jí to pořád zpívá, ale i Lucie Bílá (58) si uvědomuje, že jednou její kariéra skončí. Hlava ji z toho ovšem...