Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Mobilizaci připomenou dobrovolníci pochodem a osvětlením bunkrů

  8:08aktualizováno  10:24
Pohnutou historii podzimu 1938 si chtějí v sobotu připomenout stovky nadšenců a dobrovolníků po celé bývalé Československé republice, kteří provozují malá i velká pevnostní muzea v opevněních v pohraničních částech země.

Podobně nasvětlený bude vchod do tvrze Bouda v sobotu večer. | foto: Martin Ráboň

Na 23. září připadá 79. výročí všeobecné mobilizace československé branné moci, které se stalo v moderní historii největším vzepětím celého národa. Ten byl tehdy odhodlaný čelit agresi především ze strany nacistického Německa.

Řada provozovatelů a dobrovolníků z pevnostních muzeí a klubů vojenské historie nasvítí různými způsoby v sobotu od 21 hodin na třicet minut své bunkry. V tu dobu budou také otevřené pro veřejnost, v Králické pevnostní oblasti to bude například Králický řopík ve stráni naproti Vojenskému muzeu v Králíkách.

„Nám před rokem při akci selhala elektrocentrála, tak jsme k bunkru přijeli auty a nasvětlovali jsme ten náš halogeny svých aut,“ říká šéf společnosti Králický řopík Zdeněk Jenčík.

Akce se zúčastní i další pevnosti v Králické pevnostní oblasti. Na dělostřelecké tvrzi Hůrka bude svítit všech pět srubů tvrze, nasvětlena budou i další opevnění, například pěchotní srub K - S 14 U Cihelny či srubu K - S 8 U Nádraží v Červeném Potoku, který leží na východ od Hůrky.

Na tvrzi Bouda, přestože je v lesním masivu a nebude to úplně ideálně vidět, nasvítí její provozovatelé čtyři, možná pět srubů tvrze.

Raritou bude noční Pochod cti a odvahy

„Je to republiková rarita, proto 23. září večer odstartujeme na Hůrce speciální noční pochod nazvaný Pochod cti a odvahy, který pořádají naši přátelé z Pochodnického spolku. Trasa pochodu z Hůrky vede nasvěcenou linií opevnění na Boudu a z Boudy půjdeme přes Mladkov zpět na Hůrku,“ říká šéf Společnosti přátel čs. opevnění Martin Ráboň.

Aby akci Světla nad bunkry na Hůrce přiblížili místním dětem, chystají organizátoři světýlkový průvod s baterkami, lampiony či svíčkami pro děti z Králík. „Trasa vede z Velkého náměstí v Králíkách na povrch Hůrky, kde od dělové věže bude vše dobře vidět,“ zve Martin Ráboň a slibuje, že pokud budou u akce i hasiči, rozdělají organizátoři na povrchu tvrze Hůrka oheň.

Akce vznikla teprve loni a její průkopníci by rádi, kdyby se k ní letos připojilo co nejvíce kolegů a návštěvníků. Loni se podařilo nadšencům nasvítit více než 170 bunkrů v České i Slovenské republice.

Při akci se sešlo přes 730 lidí, kteří si tak připomněli události roku 1938. „Setkala se s velkým ohlasem. Na mnohých bunkrech byl pro veřejnost připraven doprovodný program, jinde se sešly celé rodiny. V případě zájmu nasvítit bunkr se lze pomocí tabulky zaregistrovat k jednotlivým objektům. Stále je spousta objektů neobsazena. Do budoucna se plánuje vytvoření interaktivní mapy s objekty,“ dodal.

Dobrovolníci se organizují na facebookových stránkách Světla nad bunkry - Mobilizace. Podrobnější informace lze nalézt i na internetové adrese svetlanadbunkry.cz.

S nápadem na nasvícení bunkrů přišel šéf akce Tomáš Vrobel. „Při prohlížení fotek jednoho víkendového výletu po opevnění mne napadlo, že kdybychom na sebe zablikali, tak bychom se museli vidět. A kdyby každý bunkr blikal, byla by vidět celá linie,“ řekl hlavní organizátor. Podle něj nikdo na samotném zrodu akce nepočítal s takovýmto ohlasem.

Nultý ročník se uskutečnil loni v květnu 2016 při vzpomínce na osvobození v roce 1945. Nakonec si provozovatelé bunkrů vybrali jiné datum, a to vyhlášení všeobecné mobilizace čs. branné moci 23. září 1938.

A jak bunkry nasvítit? Elektrickými světly, silnými baterkami, svíčkami, ohni, povolenou pyrotechnikou. A to okolo přední části a dvou bočních stran, kde se nalézají střelecké místnosti.

„Je třeba dbát bezpečnosti, podél bunkrů se nalézá takzvaný diamantový příkop, který je ochranou bočních střílen a pro člověka se může stát nebezpečným,“ upozorňují organizátoři.

Pohled do historie

Vlastnímu vyhlášení mobilizace předcházela řada mimořádných vojenských opatření. Již 13. září 1938 došlo k povolání vybraných záložníků na zvláštní cvičení v míru a o čtyři dny později, tj. 17. září nastoupil celý nejmladší ročník zálohy. Jednalo se o stejná opatření, která byla vyhlášena v květnu 1938, jež vešla do dějin pod názvem jako částečná mobilizace. Stále se zvyšující vojenské ohrožení státu si vynutilo 22. září vyhlášení ostrahy hranic a krátce na to také nařízení úplné bojové pohotovosti na hlavním obranném postavení, takže ještě před mobilizací byla hranice republiky vojensky chráněna.

Po souhlasu Francie a Velké Británie došlo v noci 23. září 1938 k vyhlášení všeobecné mobilizace československé branné moci, kterou se velení armády snažilo neúspěšně prosadit již v předchozích dnech. Nástup povolaných záložníků byl okamžitý, první z nich se hlásili u svých útvarů již za hodinu, čímž překonali veškeré odhady. Objevili se dokonce i dobrovolníci. Do 24 hodin už bylo nastoupeno 80 % mužů prvních ročníků záloh, tedy všichni muži do 40 let včetně. To znamenalo celkem 1 250 000 mužů s velkým odhodláním bránit svou vlast. Armáda měla navíc silnou podporu civilního obyvatelstva.

Autor:

Den otevřených dveří letiště Náměšť

Ve středu 1. května se na letišti Náměšť poprvé veřejnosti představí nové vrtulníky AH-1Z Viper a UH-1Y Venom. K vidění bude další letecká i pozemní technika.

Mohlo by se hodit

  • Nejčtenější

Nadvláda pokračuje. Třinec slaví pátý titul v řadě, vyrovnal historický rekord

28. dubna 2024  23:27

Na českém hokejovém trůnu zůstává všechno při starém. Třinec v napínavém sedmém finále porazil...

Pardubice - Třinec 3:0. Pětiminutovka snů přihrála klíčový mečbol Dynamu

24. dubna 2024  17:30,  aktualizováno  21:07

O důležitý třetí bod ve finálové sérii extraligy sváděla obě mužstva litý boj do poloviny zápasu,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vysoká pokuta za nařčení Antoše. APK hlásí: Zadina znevážil jméno extraligy

23. dubna 2024  15:43,  aktualizováno  16:27

Po výhře 6:2 ve čtvrtém utkání finále hokejové extraligy si postěžoval, že názory experta České...

Oblíbené občerstvení se dostalo i do Hejlíkovy Gastromapy. Letos už neotevře

24. dubna 2024  16:09

Zpomal, projíždíš hospodou. Ta cedule se vryla hluboko do paměti snad každému cyklistovi, který...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

„Nauč se pískat.“ Zaplněné pardubické náměstí se těšilo na oslavy, přišlo zklamání

26. dubna 2024  15:09,  aktualizováno  19:47

Pardubické Pernštýnské náměstí dnes mohlo zažít velkou hokejovou noc - oslavu titulu. Po porážce...

Zakladatel letního kina projekt po 18 letech opouští, promítat se bude dál

29. dubna 2024  14:05

Poprvé začal Jan Motyčka zadarmo promítat filmy po celé prázdniny v centru Pardubic v létě 2006....

Play off se vším všudy, chyběl jen titul. Bolí to, přiznává trenér Zadina

29. dubna 2024  13:41

Marek Zadina během play off ukázal, že se hlavním trenérem Dynama nestal jen proto, že Pardubicím...

Pardubický most Červeňák jen stěží unese sám sebe, oprava by byla drahá

29. dubna 2024  11:46

Aktivisté v Pardubicích chtějí zachránit most Červeňák, který stojí ve stejnojmenném bývalém...

Budu dřít tak dlouho, dokud nezískám pohár, hlásí pardubický gólman Will

29. dubna 2024  9:23

Dynamo na něj uvalilo absolutní embargo. Celé play off se před novináři „skrýval“. Pardubický...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...