Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Dědek ztrátu hokejového Dynama zaplatí, ale klub chce od města celý

  10:56
Kumulovaná ztráta Dynama Pardubice ve výši 77 milionů korun je podle majitele klubu Petra Dědka nepříjemná, ale nikoliv zásadní. Zaplatí ji prý klidně ze svého. Ovšem bude za to chtít, aby se městu výrazně snížil akcionářský podíl v klubu.

Majitel Dynama Petr Dědek na tiskové konferenci před sezonou 2023/2024. (12. září 2023) | foto: Josef Vostárek, ČTK

Partnerství mezi městem Pardubice a miliardářem Petrem Dědkem trvá tři a půl roku. Za tu dobu jejich společné „dítě“ v podobě Dynama Pardubice pořádně vyrostlo. Z aspiranta na sestup se stalo dominantním českým klubem s ohromnou podporou diváků a velmi reálnou šancí na zisk historicky sedmého titulu.

„Hockeytown je zpět,“ říká Dědek, který do klubu přivedl celou plejádu velmi kvalitních hráčů a další se v brzké době očekávají. „Když jsem do klubu přišel, tak to byl vybrakovaný trabant, který sotva jel. Začali jsme budovat vše od nuly. A tím nemyslím jen kádr a trenérský štáb, ale také marketing a další věci. Navíc jsme si pořídili B tým, aby naši mladí hráči měli kde růst. Do toho jsme pořádali oslavy stého výročí klubu, to vše něco stojí,“ vypočítává Dědek důvody toho, proč klub během prvních tří sezon pod jeho vedením má kumulovanou ztrátu cca 77 milionů.

Podle jednoho z nejbohatších Čechů však tato částka není žádný zásadní problém. Nepříjemnost snad ano, ale nikoliv něco, co by Dynamo ohrožovalo.

„Rozčiluje mne, když v internetových diskusích čtu, že nás lidé přirovnávají ke Vsetínu, který před lety zkrachoval. Tak to ale není. Nechci snižovat význam ztráty, prodělávat desítky milionů nikdo nechce, ale pro běžný chod klubu to neznamená vůbec nic. Na výplaty máme, vše funguje normálně. Peníze klubu bezúročně půjčila moje firma,“ říká ve vyjádření pro iDNES.cz Dědek.

Ten je dokonce ochotný kumulovanou ztrátu zaplatit celou ze svého. Tedy jinými slovy nechtěl by nic od města, které stále vlastní 46 procent akcií Dynama. „Zaplatím to, to není problém, město to nemusí stát ani korunu. Budeme hledat společně řešení, první jednání už máme za sebou,“ přiznává Dědek.

Řešení není moc

Jako nejjednodušší se jeví, že by miliardář ztrátu smázl a na to konto se městu adekvátně snížil vlastnický podíl. „To je scénář, který by se panu Dědkovi líbil asi nejvíce. Znamenalo by to kapitalizaci dluhu. To však nechceme my, nemá to podporu v zastupitelstvu,“ uvedl primátor Pardubic Jan Nadrchal z hnutí ANO.

Současně přiznává, že podle něj by bylo nejlepší, aby radnice z klubu úplně odešla. Aby si nechala třeba jen jednu akcii, která by podle Dědka zajistila městu blokaci případného prodeje extraligové licence nebo dokonce zrušení klubu. „To vše lze právně ošetřit. Určitě město, i kdyby vlastnilo jen jednu akcii, bude mít tyto klíčové páky,“ slibuje Petr Dědek.

Tajemný Dědek. Mlčení miliardáře při jednání o územním plánu všechny zaskočilo

Zdá se, že obě strany teď budou u jednacího stolu hledat důstojnou cestu, po které město Pardubice z klubu odejde. Obě strany přitom mají v ruce docela silné karty. Dědek bude tlačit na radní tím, že v akcionářské smlouvě má napsáno, že při zásahu vyšší moci musí město pomoci se splácením ztráty. To se ostatně stalo hned po sezoně 2020/2021, která se kvůli covidu hrála bez diváků.

A tým právníků kolem majitele aktuálních lídrů extraligy má příklady dalších zásahů vyšší moci, které prý mohou za to, že jen za minulý ročník mělo Dynamo ztrátu vyšší než 53 milionů.

„Oni tvrdí, že za ztrátou byl covid, válka na Ukrajině a inflace. Ale s tím se dá těžko souhlasit, i vzhledem k tomu, že hokejový klub není stavební firmou,“ namítá primátor Nadrchal.

Přitom Dědek bude město potřebovat při svém plánu na stavbu nové víceúčelové arény nedaleko sídliště Cihelna. Takže ani on nemůže na politiky tlačit jen z pozice síly. Podle radního Františka Brendla však situace spěje ke kompromisu:

„Myslím, že by bylo ideální, kdyby nám pan Dědek doložil, kolik z těch 77 milionů dělá vyšší moc a kolik třeba nákupy velmi kvalitních a velmi drahých hráčů. Až budeme mít cifru na stole, tak se můžeme bavit co dál. Souhlasím s tím, že město má z klubu úplně odejít. Ale musí to být smysluplné. Staráme se o veřejné peníze a z nich jsme před příchodem pana Dědka klub zcela oddlužili.“

„Myslím si, že by bylo dobré, abychom tuhle situaci s městem vyřešili. Byl bych rád, aby v nové hale mělo Dynamo jen jednoho velkého akcionáře. Věřím, že s politiky najdeme společnou řeč a uděláme kroky, které pomůžou klubu v rozvoji,“ naznačuje optimismus Dědek, který má s městem podepsánu akcionářskou smlouvu na 15 let.

Majitel hokejového Dynama Petr Dědek loni v květnu představil svoji vizi ohledně výstavby nové haly pro 13 500 lidí. Projekt za tři až čtyři miliardy korun má vyrůst v Pardubicích na Cihelně.

Dědkova hala pro 15 tisíc lidí zvládne hokej i světové akce (květen 2022)

11. května 2022

Den otevřených dveří letiště Náměšť

Ve středu 1. května se na letišti Náměšť poprvé veřejnosti představí nové vrtulníky AH-1Z Viper a UH-1Y Venom. K vidění bude další letecká i pozemní technika.

Mohlo by se hodit

  • Nejčtenější

Nadvláda pokračuje. Třinec slaví pátý titul v řadě, vyrovnal historický rekord

28. dubna 2024  23:27

Na českém hokejovém trůnu zůstává všechno při starém. Třinec v napínavém sedmém finále porazil...

Pardubice - Třinec 3:0. Pětiminutovka snů přihrála klíčový mečbol Dynamu

24. dubna 2024  17:30,  aktualizováno  21:07

O důležitý třetí bod ve finálové sérii extraligy sváděla obě mužstva litý boj do poloviny zápasu,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vysoká pokuta za nařčení Antoše. APK hlásí: Zadina znevážil jméno extraligy

23. dubna 2024  15:43,  aktualizováno  16:27

Po výhře 6:2 ve čtvrtém utkání finále hokejové extraligy si postěžoval, že názory experta České...

Oblíbené občerstvení se dostalo i do Hejlíkovy Gastromapy. Letos už neotevře

24. dubna 2024  16:09

Zpomal, projíždíš hospodou. Ta cedule se vryla hluboko do paměti snad každému cyklistovi, který...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

„Nauč se pískat.“ Zaplněné pardubické náměstí se těšilo na oslavy, přišlo zklamání

26. dubna 2024  15:09,  aktualizováno  19:47

Pardubické Pernštýnské náměstí dnes mohlo zažít velkou hokejovou noc - oslavu titulu. Po porážce...

Zakladatel letního kina projekt po 18 letech opouští, promítat se bude dál

29. dubna 2024  14:05

Poprvé začal Jan Motyčka zadarmo promítat filmy po celé prázdniny v centru Pardubic v létě 2006....

Play off se vším všudy, chyběl jen titul. Bolí to, přiznává trenér Zadina

29. dubna 2024  13:41

Marek Zadina během play off ukázal, že se hlavním trenérem Dynama nestal jen proto, že Pardubicím...

Pardubický most Červeňák jen stěží unese sám sebe, oprava by byla drahá

29. dubna 2024  11:46

Aktivisté v Pardubicích chtějí zachránit most Červeňák, který stojí ve stejnojmenném bývalém...

Budu dřít tak dlouho, dokud nezískám pohár, hlásí pardubický gólman Will

29. dubna 2024  9:23

Dynamo na něj uvalilo absolutní embargo. Celé play off se před novináři „skrýval“. Pardubický...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...