Čtvrtek 9. dubna 2020, svátek má Dušan
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Čtvrtek 9. dubna 2020 Dušan

Cvrčci, štíři, špízy z krajty. Déšť provoněný Fresh Festival nepokazil

  12:13aktualizováno  18:43
Ani zatažená obloha v sobotu neodradila od návštěvy největšího východočeského gurmánského festivalu. Na Fresh Festival na pardubické závodiště dorazilo o víkendu téměř třicet tisíc lidí. Pochutnat si mohli i na filetech z krajty, zebří kýtě nebo švábech.

Sedmnáct tisíc milovníků dobrého i netradičního jídla dorazilo v sobotu na pardubické dostihové závodiště, kde se celý víkend koná Fresh festival. | foto: Martin Veselý, MAFRA

„Rozmýšleli jsme se, jestli vyrazit, nebo ne. Kolem poledne to vypadalo, že bude zbytek dne pršet, ale měli jsme to dlouho v plánu a těšili jsme se. Trochu vody nás nezabije, navíc před chvílí i svítilo slunce,“ popsala přikrčená pod rozevřeným deštníkem Radka Kasalová z Pardubic.

Fotogalerie

Kdo s sebou stejně jako ona přibalil paraple, neprohloupil. Areál totiž během obou dnů skropilo několik krátkých přeháněk.

„Už jsme vyzkoušeli hovězí burger s karamelizovanou cibulí a sorbet s mascarpone. Ještě toho máme v plánu dost,“ dodala Kasalová.

Právě burgery byly jedním z nejpopulárnějších jídel. U restaurací, které je nabízely, se tradičně tvořily fronty. Například u stánku Nová Amerika golf resort, kde měli na menu brasírované hovězí hrudí a hovězí burger v domácí bulce, lidé čekali několik desítek minut. Podnik napekl dopředu jedenáct set bulek, ale i v průběhu víkendu musel dopékat nové.

Více než půl hodiny si lidé počkali také u stánku extrémního cateringu a molekulární kuchyně Petra Koukolíčka. Zájem byl zejména o neobvyklé menu, jež nabízelo filet z krajty královské na špízku, krokodýlí medailonky v zelené kari pastě, krokodýlí ragú, pomalu pečenou kýtu ze zebry nebo žabí stehýnka v tempuře z medvědího česneku.

Krajta vyšla na 299 korun, ostatní jídla stála kolem stovky. „Chceme všechno, krajtu, zebru, žábu i krokodýla,“ hlásil jeden z návštěvníků obsluze stánku. „Krajtu chci určitě, už jsem ochutnal jednou na dovolené kobru, takže abych měl srovnání,“ dodal. „Krokodýl chutná jako kuře, jen o něco šťavnatější,“ přiblížila jedna z návštěvnic.

Cvrčci, červi, švábi

Zájem byl také o hmyzí kuchyni Petra Ocknechta. Zatímco na jídlech z masa exotických zvířat nebylo na první pohled znát, že jsou „jiná“, cvrček, červi nebo šváb už na talíři vypadali přeci jen jinak. Není divu, že kolem stánku s těmito lahůdkami postávaly hloučky fotících se lidí. „Kousni si do něj, vyfotím si tě,“ navigovala muže se štírem v ruce jedna z návštěvnic.

Na pódiu i v zóně cooking stage se v sobotu i v neděli vystřídala řada známých tváří, jejichž počínání v kuchyni mohli lidé nejen sledovat, ale také se do něj zapojit. Vařit tak lidé mohli nejen ze Zdeňkem Pohlreichem, ale také s herečkou Markétou Hrubešovou, blogerkou Veronikou KOKO Kokešovou nebo kuchařem Romanem Vaňkem.

Nedělní odpoledne vyvrcholilo vyhlášením nejlepší restaurace regionu. Titul Východočeská restaurace roku 2015 si z festivalu odvezla restaurace U Zběhlíka v Čisté u Litomyšle. V pivech nejvíce uspěl pivovar Rychtář z Hlinska.

Autor:
  • Nejčtenější

Psi přežívali v bednách s potkaním trusem, veterináři smečku zabavili

Téměř čtyřicet psů přežívajících v otřesných hygienických podmínkách odebrali tento týden veterináři u chovatele v...

Deset zdravotníků pardubické kardiologie má koronavirus, počty nově vzrostly

V pardubické nemocnici se koronavirem nakazilo již celkem deset zdravotníků kardiologického oddělení včetně jednoho...

Seniorovi v obchodě neuznali reklamaci, na podlahu vysypal rtuť

Pětasedmdesátiletý muž z Ústí nad Orlicí se v jedné z místních prodejen dožadoval uznání reklamace. Když mu personál...

Čtyři starší muži chodili popíjet za obchod, hrozí jim pokuta tři miliony

Čtyři muže ve věku od 54 do 76 let policisté opakovaně přistihli při požívání alkoholu za obchodem s potravinami na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vondrka o Pardubicích: Teď je hlavní nastavit strategii do budoucna

Jeho příchod znamenal obrat a nakonec i záchranu v sezoně, ve které už to nikdo nečekal. Michal Vondrka se stal...

Premium

Klienti versus cestovní kanceláře: jak nepřijít o peníze za zájezd

Cestovní kanceláře jsou zahlceny žádostmi klientů o zrušení zájezdů. Sociální sítě se plní příspěvky nespokojených...

Premium

Ufňukaná generace. Mladí v pandemické panice možná konečně dospějí

Vše zlé může být k něčemu dobré. Dokonce i koronavirus. Magazín Víkend DNES se domnívá, že mladí lidé v pandemické...

Premium

KOMENTÁŘ: Po dvou měsících přijde rozvrat. Nečekejme na pomoc, konejme!

Karanténní prázdniny může ekonomika státu vydržet měsíc. Po dvouměsíčním výpadku už hrozí naprostý rozvrat výroby,...

  • Další z rubriky

Pardubice opět změní systém parkovacích karet, klíčem už nebude bydliště

Je to teprve rok, co pardubičtí politici změnili podmínky vydávání parkovacích karet. Rozhodli, že už nestačí nájemní...

Psi přežívali v bednách s potkaním trusem, veterináři smečku zabavili

Téměř čtyřicet psů přežívajících v otřesných hygienických podmínkách odebrali tento týden veterináři u chovatele v...

Soudy jednají jen o vazbě či dětech, po uvolnění opatření budou dohánět skluz

Ve vakuu se kvůli koronaviru ocitl soudní systém. Většina hlavních líčení je odročená na neurčito a senáty projednávají...

Řidič doplatil na sníženou rychlost u skladu roušek, na 70 jel 110 km/h

Policie na silnici v Opočínku u Pardubic, kde je centrální sklad ochranných pomůcek proti šíření epidemie, omezila v...

Najdete na iDNES.cz