Cvrčci, štíři, špízy z krajty. Déšť provoněný Fresh Festival nepokazil

  12:13aktualizováno  18:43
Ani zatažená obloha v sobotu neodradila od návštěvy největšího východočeského gurmánského festivalu. Na Fresh Festival na pardubické závodiště dorazilo o víkendu téměř třicet tisíc lidí. Pochutnat si mohli i na filetech z krajty, zebří kýtě nebo švábech.

Sedmnáct tisíc milovníků dobrého i netradičního jídla dorazilo v sobotu na pardubické dostihové závodiště, kde se celý víkend koná Fresh festival. | foto: Martin Veselý, MAFRA

„Rozmýšleli jsme se, jestli vyrazit, nebo ne. Kolem poledne to vypadalo, že bude zbytek dne pršet, ale měli jsme to dlouho v plánu a těšili jsme se. Trochu vody nás nezabije, navíc před chvílí i svítilo slunce,“ popsala přikrčená pod rozevřeným deštníkem Radka Kasalová z Pardubic.

Fotogalerie

Kdo s sebou stejně jako ona přibalil paraple, neprohloupil. Areál totiž během obou dnů skropilo několik krátkých přeháněk.

„Už jsme vyzkoušeli hovězí burger s karamelizovanou cibulí a sorbet s mascarpone. Ještě toho máme v plánu dost,“ dodala Kasalová.

Právě burgery byly jedním z nejpopulárnějších jídel. U restaurací, které je nabízely, se tradičně tvořily fronty. Například u stánku Nová Amerika golf resort, kde měli na menu brasírované hovězí hrudí a hovězí burger v domácí bulce, lidé čekali několik desítek minut. Podnik napekl dopředu jedenáct set bulek, ale i v průběhu víkendu musel dopékat nové.

Více než půl hodiny si lidé počkali také u stánku extrémního cateringu a molekulární kuchyně Petra Koukolíčka. Zájem byl zejména o neobvyklé menu, jež nabízelo filet z krajty královské na špízku, krokodýlí medailonky v zelené kari pastě, krokodýlí ragú, pomalu pečenou kýtu ze zebry nebo žabí stehýnka v tempuře z medvědího česneku.

Krajta vyšla na 299 korun, ostatní jídla stála kolem stovky. „Chceme všechno, krajtu, zebru, žábu i krokodýla,“ hlásil jeden z návštěvníků obsluze stánku. „Krajtu chci určitě, už jsem ochutnal jednou na dovolené kobru, takže abych měl srovnání,“ dodal. „Krokodýl chutná jako kuře, jen o něco šťavnatější,“ přiblížila jedna z návštěvnic.

Cvrčci, červi, švábi

Zájem byl také o hmyzí kuchyni Petra Ocknechta. Zatímco na jídlech z masa exotických zvířat nebylo na první pohled znát, že jsou „jiná“, cvrček, červi nebo šváb už na talíři vypadali přeci jen jinak. Není divu, že kolem stánku s těmito lahůdkami postávaly hloučky fotících se lidí. „Kousni si do něj, vyfotím si tě,“ navigovala muže se štírem v ruce jedna z návštěvnic.

Na pódiu i v zóně cooking stage se v sobotu i v neděli vystřídala řada známých tváří, jejichž počínání v kuchyni mohli lidé nejen sledovat, ale také se do něj zapojit. Vařit tak lidé mohli nejen ze Zdeňkem Pohlreichem, ale také s herečkou Markétou Hrubešovou, blogerkou Veronikou KOKO Kokešovou nebo kuchařem Romanem Vaňkem.

Nedělní odpoledne vyvrcholilo vyhlášením nejlepší restaurace regionu. Titul Východočeská restaurace roku 2015 si z festivalu odvezla restaurace U Zběhlíka v Čisté u Litomyšle. V pivech nejvíce uspěl pivovar Rychtář z Hlinska.

Autor:

Nejčtenější

Otec se doznal k vraždě dítěte v Pardubicích. Nebyla jiná cesta, řekl

Obviněný otec čeká u soudu na rozhodnutí o vazbě.

Čtyřicetiletý otec se doznal k vraždě svého syna, která se stala v noci na pondělí v Pardubicích. Příčinou úmrtí bylo...

Dítě v Pardubicích zemřelo násilnou smrtí, podezřelého zadržela policie

Ulice v pardubické čtvrti Studánka, kde zemřelo dítě násilnou smrtí. (13....

Kriminalisté vyšetřují smrt násilnou smrt dítěte v pardubické čtvrti Studánka. Podle neoficiálních informací bylo oběti...

Desítky lidí se v pardubickém krematoriu loučily s Adamem Svobodou

Pohřeb hokejového brankáře Adama Svobody v pardubickém krematoriu (20. května...

Desítky lidí čekaly před půl dvanáctou na schodech a prostranství před pardubickým krematoriem, aby se rozloučily s...

Slušný člověk a milující otec, nechápou lidé vraždu dítěte v Pardubicích

Ulice v pardubické čtvrti Studánka, kde zemřelo dítě násilnou smrtí. (13....

Po fasádě vícegenerační oranžové vilky se pne víno. Před garáží stojí osobní auto. Je to ale jen zdání poklidného...

Voják, jenž se přidal ke gardě na Ukrajině, dostal podmínku. V armádě končí

Desátník Erik Eštu před začátkem jednání pardubického krajského soudu. (26....

Vojáka z povolání Erika Eštu potrestal pardubický krajský soud tříletou podmínkou. Odsoudil jej za to, že se před...

Další z rubriky

Do boje o Unii jde perníkář, poslanci i celá jedna strana z Pardubicka

Sedmadevadesátiletý Rudolf Gregus ze slovenského Makova vhazuje volební lístek do mobilní urny (6. června 2009)

Volby do Evropského parlamentu, které se konají příští víkend, jsou výjimečné v tom, že pro celou republiku existují...

Za smrt dvou lidí při nehodě pod vlivem alkoholu a drog dostal muž šest let

Účastníci nehody nebyli podle hasičů připoutaní.

Šesti lety vězení a devítiletým zákazem řízení potrestal Okresní soud v Pardubicích třiadvacetiletého Jana Heřmanského,...

Města se připravují na sucho, vodu už nechtějí nechat jen tak odtéct

Téměř vyschlá přehrada Pařížov na řece Doubravě. (7.8.2018)

Boj se suchem nabírá na obrátkách i ve městech v Pardubickém kraji. Budou méně často sekat trávu, vybudují nové vodní...

Jak vypadá sex po narození dětí? Realita je krutá, přiznávají rodiče
Jak vypadá sex po narození dětí? Realita je krutá, přiznávají rodiče

Je mi 20, jemu bude 30. Tvrdí ze ja mám sex na prvním místě, ale on už ne.. je pravda ze změnil práci. Je ridic. Predtim ale dělal náročnější práci a sex ještě byl několikrát týdne. Teď stěží jendou a to ještě on si nevzpomene ani měsíc…

Najdete na iDNES.cz