Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Deník Ukrajinky: Naše děti se poprvé od našeho útěku potkaly se svými otci

  16:10
Anna Rybak je mladá Ukrajinka z města Dnipro. Se svými malými syny uprchla před válkou. Společně s dalšími ženami a dětmi našla po strastiplné cestě zázemí v Ostravě. iDNES.cz vydává její deník se zážitky a postřehy v zemi, která jí i dětem poskytla azyl.
Momentka z cesty na Ukrajinu, kam se uprchlice Anna Rybak s dětmi vydala za...

Momentka z cesty na Ukrajinu, kam se uprchlice Anna Rybak s dětmi vydala za svým mužem Danilem oslavit Nový rok. Výlet podnikla i se svou sestrou Marinou a jejími dětmi. I na ně na Ukrajině čekal otec rodiny. | foto: Anna Rybak, MF DNES

Mí synové Nazar a Miron neviděli svého otce deset měsíců. Děti mé sestry Mariny – Gleb a Polina, na tom byly obdobně. A tak jsme se s našimi manželi rozhodli udělat jim překvapení a oslavit Nový rok společně. V Mukačevu, kousek za ukrajinskou hranicí. Danil a Oleg, naši manželé, mimo Ukrajinu nesmějí.

S Marinou jsme si koupily jízdenky. Nejlevnější variantou bylo jet vlakem z Ostravy do Košic a přestoupit na autobus do Mukačeva. No, nebyla to nejpohodlnější varianta...

Cesta do Košic byla rychlá a snadná, dětem se jízda vlakem líbila, byly nadšené z pohledu na krajinu z okna a brzy usnuly. Když jsme ale dorazili do Košic a šli na autobusové nádraží, ukázalo se, že náš autobus má hodinu zpoždění. Z jedné hodiny nakonec byly čtyři. Pro dospělého by to nebyl problém, ale když jste s malými dětmi, není to jednoduché... Velmi nepříjemné bylo i to, že toaleta na autobusovém nádraží byla zavřená a personál ji neotevřel ani po mých žádostech.

Pak konečně přijel autobus. Měli jsme štěstí, na ukrajinských hranicích nebyla žádná fronta, pohraničníci rychle zkontrolovali pasy a my jsme ani nemuseli vystoupit z autobusu. Děti téměř celou cestu prospaly, vzbudili jsme je až při vjezdu do Mukačeva se slovy: „Vstávejte, jsme na Ukrajině.“

Děti byly šťastné a vyhlížely setkání s tatínky. Přijeli jsme na nádraží. Danil s Olegem už tam byli. To bylo radosti! Nekonečné radosti… Muži vzali děti do náručí, objímali je a líbali a samozřejmě nemohli zadržet slzy štěstí. Děti ani my také.

„Tati, skládej se mnou“

Ubytovali jsme se v pronajatém bytě, který jsem si objednala z Česka. První, co Nazar udělal, bylo, že si vybalil kufr, našel malou stavebnici, kterou mu dal v Česku Ježíšek, a požádal tátu, aby mu s ní pomohl. Kluci si hráli, zatímco já vybalovala kufry a pořád, pořád sledovala šťastné děti a manžela. Jaké je to požehnání, být zase spolu!

Deník Ukrajinky

Pak jsme si šli do obchodu něco nakoupit. Z cen potravin jsem byla v šoku. Koupili jsme jen těstoviny, brambory, džus, salám, slanečky, chleba, máslo a zaplatili jsme za to téměř 1 200 korun. Ceny šly opravdu hodně nahoru, v Česku bychom nakoupili levněji. Nicméně jsme byli spolu jako rodina, to bylo hlavní, ne drahý nákup. Poprvé po dlouhé době odloučení mohly děti obejmout svého otce a já mohla obdivovat své tři nejdražší muže na světě.

Manželovi velmi záleželo na tom, aby děti měly pocit opravdových svátků. Přivezl vánoční stromek, který jsme hned první den postavili a začali ho s dětmi zdobit. Bylo to opravdu krásné! Stejné ozdoby, kterými jsme zdobili stromeček loni před válkou. Voněly klidem, útulností a domácím teplem. Nazar a Miron si užili věšení ozdob na stromeček, chystání girlandy a samozřejmě, to hlavní pro Nazara bylo dát hvězdu na samotný vrchol.

Po ozdobení vánočního stromku jsme se vydali na procházku ulicemi města. Mukačevo leží 47 kilometrů od hranic se Slovenskem a 50 kilometrů od maďarských hranic. Není velké, ale jsou zde velmi pěkné a úhledné domky, všude je stará dlažba, v centru města najdete krásnou starou radnici a několik pěkných kostelů. Vše bylo velmi čisté a uklizené.

Ke správné zimní pohádce chybělo jen pouliční osvětlení. Zakarpatská oblast bohužel není výjimkou, světla jsou zde také vypnuta, i když ne na tak dlouho jako ve frontových městech. Víte, je to zvláštní pocit procházet se starým městem, šlapat po 500 let staré dlažbě, pozorovat soumrak, který zahaluje město, a v pozadí slyšet hlasité zvuky generátorů…

Přišel i Děda Mráz

Kromě samotného města jsme stihli navštívit i hrad Palanok. První zmínka o něm pochází ze 14. století. Měli jsme možnost navštívit všechny místnosti a také protiletecký kryt. Děti byly nadšené, průvodcem jim byl, kdo jiný než tatínek, který jim vše vysvětlil, vyprávěl příběh tohoto hradu a přidal pohádkové příběhy, draky, aby to bylo pro děti zajímavější.

Anna Rybak

Narodila jsem se ve městě Záporoží, kde ještě nyní žijí moji rodiče a babička. Před válkou jsme s mou rodinou bydleli v městě Dnipro, kde nyní zůstal můj manžel Danil a mnoho mých přátel.

Mám dva milované syny, čtyřletého Nazara a tříletého Mirona. Vystudovala jsem marketing na Berdyansk University of Management and Business. Před válkou jsem pracovala pro Vodafone Ukrajina.

Nový rok jsme oslavili společně s rodinou mé sestry. Pozvali jsme je do našeho bytu a společně prostřeli stůl. Oleg přinesl kostým Dědy Mráze a po večeři se převlékl a s taškou plnou dárků začal vítat děti. Ty byly nadšené, bylo to pro ně překvapení, radovaly se z dárků, vyprávěly Dědu Mrázovi říkanky a zpívaly písničky.

Pak samozřejmě nemohly usnout a čekaly s námi na dvanáctou hodinu, aby přivítaly nový rok. Zapálili jsme bengálská světla, otevřeli šampaňské a vyslovili jedno vytoužené přání...

První den nového roku jsme strávili doma a užívali si jeden druhého. S dětmi jsme se dívali na pohádky, hráli si, bavili se a… byli smutní. Protože druhý den jsme už museli odjet.

Nekonečná cesta

Danil a Oleg nás přivezli na nádraží. Byla to ta nejsmutnější chvíle. Nikdo se nechtěl rozloučit. Všichni byli smutní a pořád se objímali.

Přijel náš autobus, byl čas odjezdu. Z očí se nám kutálely slzy, tentokrát ne od štěstí... Nazar a Miron mávali tatínkovi na rozloučenou a posílali mu pusinky.

Cesta zpět byla mnohem náročnější. Když jsme dorazili na hranice se Slovenskem, bylo nám oznámeno, že náš autobus je šestý v pořadí a že budeme dlouho čekat. Na hranicích jsme stáli šest hodin. Museli jsme i s dětmi vystoupit z autobusu, všechny věci nám pečlivě kontrolovali. Můj mladší syn Miron, když jsme vystoupili z autobusu, si myslel, že zase uvidí svého tatínka. Hledal ho v každé mužské siluetě a byl velmi rozrušený, když ho nenašel. Když jsme přejeli hranice, děti usnuly.

Vlak ve 22:38 nám však ujel. Rezervovali jsme si místa do dalšího. Bylo půl druhé, vlak jel ve 4:50. K tomu nás čekalo ještě další nepříjemné překvapení... Nádraží bylo až do tří hodin ráno zavřené. Stáli jsme tak před zavřenými dveřmi nádraží, děti plakaly a já přemýšlela, kam se schovat.

Děti jsme přioblékly a já se vydala hledat nějaké teplé místo, kde bychom počkali na vlak. V jednu chvíli jsem si vzpomněla, že když jsme čekali na autobus na Ukrajinu, viděla jsem poblíž autobusového nádraží asistenční centrum pro Ukrajince.

A jsme zase zpět

Doufala jsem, že nám budou moci pomoci. A měla jsem pravdu. Jak já byla ráda, že je otevřeno! Řekli mi, že tam můžeme počkat na vlak. Vrátila jsem se pro sestru a děti, vzala si kufry a šli jsme do centra. Zaregistrovali nás, dostali jsme stravenky, a dokonce i samostatný pokoj, kde jsme mohly uložit děti.

Když usnuly, rozplakaly jsme se se sestrou, připadaly jsme si jako bezdomovkyně a slíbily jsme si, že už nikdy nebudeme šetřit na cestách s dětmi, že jsme si měly koupit přímé autobusové jízdenky. Potom jsme si vyprávěly, jak krásné dny jsme prožily s našimi muži a jak těžké to zase bude bez nich.

Ve čtyři hodiny ráno jsme měly problém děti vzbudit. Vzaly jsme kufry a vyrazily na nádraží. Ve vlaku děti znovu okamžitě a tvrdě usnuly. Průvodčí nám chtěla pomoci, viděla, jak jsme unavení, a nabídla nám výměnu sedadel, protože naše nebyla nejpohodlnější, ale protože děti už spaly, poděkovaly jsme jí a přesun odmítly, nechtěly jsme děti budit.

Tato žena k nám byla velmi milá, přinesla nám deky a polštáře pro děti, nabídla nám, ať se vyspíme i my a ona že pohlídá děti, pohostila nás kávou... Když se setkám s takovými lidmi, je mi vždy velmi teplo na duši a znovu opakuji, to co říkám pořád – Češi, jste neuvěřitelní, děkuji vám! V Ostravě nás na nádraží vyzvedli naši přátelé a odvezli nás domů. Jsme zpět.

Autor:
  • Nejčtenější

Auto za tahačem s tankem zastavilo. Už ale ne kamion, který osobák sešrotoval

4. května 2024  9:48,  aktualizováno  21:52

Při nehodě tří aut zemřel na dálnici D1 mezi Bohumínem a Polskem jeden člověk, další dva jsou...

Pětiletá dívenka vdechla párek v rohlíku, za pár dní v nemocnici zemřela

6. května 2024  17:30

Velká tragédie se odehrála na konci dubna v Kravařích na Opavsku. Pětiletá dívka si šla o přestávce...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia - Baník 5:0, exhibici řídili Chytil se Schranzem, hosté dohrávali v deseti

4. května 2024  17:16,  aktualizováno  19:59

Slávističtí fotbalisté se na úvod nadstavbové části první ligy rivalovi ze Sparty důrazně...

Policie obvinila řidiče kamionu za smrtelnou nehodu na D1, hrozí mu až šest let

5. května 2024  15:47

Karvinští kriminalisté obvinili litevského řidiče kamionu, který v sobotu narazil do osobního auta...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Obec na Karvinsku koupila šestnáct finských domků. Na zkoušku

5. května 2024  7:06

Hodně různorodé názory zaznívaly na posledním zasedání zastupitelů Horní Suché na Karvinsku při...

Sedmatřicetiletý muž se zranil v lesích na Bruntálsku, zachránil ho vrtulník

11. května 2024  21:26

Moravskoslezští záchranáři v sobotu provedli náročný zásah. V nepřístupné části turistické trasy...

Naše plány vyšly skvěle, pochvaloval si Karafiát těsnou výhru v Ostravě

11. května 2024  18:51

Jediná vydařená akce už ve druhé minutě poslala fotbalisty Mladé Boleslavi na čtvrté místo první...

Baník - Ml. Boleslav 0:1, další ztráta. O domácí porážce rozhodl vlastní gól

11. května 2024  14:31,  aktualizováno  17:23

Pátá ztráta v řadě. Fotbalisté ostravského Baníku nezvládli klíčový souboj o čtvrté místo a s...

Lidé mohou zjistit, jak a co ovlivní rychlovlaky. Odborníci řeší cenné Poodří

11. května 2024  17:17

Protihlukové stěny, víc biokoridorů i vylepšení protipovodňových opatření požadují obce na...

Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA
Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA

HiPP rozšiřuje své portfolio kojeneckého mléka o nový typ obalu. Novinka přichází ve formě HiPP COMBIOTIK® v plechové dóze, 800 g, která nabízí...

Zpěvačka Tereza Kerndlová měla autonehodu. Poslala vzkaz ze záchranky

Tereza Kerndlová (37) a její manžel René Mayer (53) měli v úterý ráno autonehodu. Na mokré vozovce do nich zezadu...

Kamion před nehodou vůbec nebrzdil, moderní tahač by tragédii zabránil

Policie obvinila řidiče za smrtelnou nehodu na D1. Litevský kamioňák narazil do osobního auta a natlačil ho na tahač s...

První světová válka zničila část Francie natolik, že tu stále řádí smrt

Řídkým rozvolněným lesem pokrytá pahorkatina u francouzského Soissons, Compiégne, Lens či Cambrai přirozeně svádí k...

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

NASA ukázala, co byste viděli před možná nejbolestivější smrtí ve vesmíru

Superpočítače lze využít ke zpracování zajímavých úloh. Vedle hledání nových molekul pro léky, předpovídání složitých...