Žlučníková kolika
Smažené ryby, majonézové saláty a chlebíčky, cukroví, ořechy či tropické ovoce, které jsou součástí našeho vánočního hodování, si přes rok obvykle dopřáváme jen v omezené míře. O Vánocích se také častěji přejídáme. Když k tomu přičteme zvýšenou konzumaci alkoholu, není divu, že naše zažívání může začít protestovat. Zátěž, které je vystaveno, se projeví pocitem těžkosti, zvýšeným nadýmáním, průjmy či zácpou a může se dostavit i žlučníkový záchvat.
„Žlučníkový záchvat patří v období Vánoc k vůbec nejčastějším zdravotním komplikacím,“ říká Ludmila Mazylkinová, hlavní lékařka Moje ambulance.
„Začíná jako stálá, postupně zesilující bolest tlakového charakteru lokalizovaná do oblasti žaludku, která se po několika hodinách propaguje do pravého podžebří a pásovitě pod pravou lopatku. Typicky se objevuje tři až pět hodin po jídle, často v nočních hodinách. Současně se objevuje žaludeční nevolnost, až zvracení, které ovšem nepřinese pacientovi žádnou úlevu. Nejprve pacient zvrací požitou stravu a poté už jen hořké šťávy. Po odeznělé kolice může ještě několik dní přetrvávat nevolnost a nechutenství,“ popisuje příznaky lékařka Mazylkinová.
Atlas bolesti břicha. Poznejte zánět slepého střeva i žlučníkový záchvat |
V případě žlučníkového záchvatu bychom se měli uložit do pozice, která nám přinese úlevu. Je nezbytné vyvarovat se jídla i pití, můžeme ale užít běžně prodejné léky proti bolesti. Po zklidnění koliky je třeba držet šetřící dietu: první den po záchvatu konzumujeme pouze neslazený černý čaj a suchary, několik dalších dnů se vyhneme mastným pokrmům. Vhodnými potravinami jsou suché těstoviny či rýže, bramborová kaše bez másla a libové vařené maso.
„Pokud bolest trvá více než 12 hodin, zhoršuje se nebo se vyskytne horečka a zažloutnutí bělma, je nutno se ihned nechat vyšetřit na chirurgické ambulanci,“ upozorňuje lékařka.