- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Srdeční onemocnění jsou příčinou smrti téměř třetiny zemřelých obyvatel Česka. Většina z těchto úmrtí je způsobena chronickou ischemickou chorobou srdeční (nedokrvením srdečního svalu), následuje infarkt myokardu (odumření části srdečního svalu způsobené zpravidla krevní sraženinou). Za většinou obou diagnóz stojí ateroskleróza neboli kornatění tepen, kdy se do stěn cév ukládají tukové látky a vápník. Tím se tepny, kterými proudí krev, zužují, případně se úplně ucpou krevní sraženinou. „Ateroskleróza se u většiny pacientů dá jen zpomalit, i když výrazně. Léčba je proto téměř vždy doživotní. Nejlepší prevencí je nekouřit, obecně se vyhýbat sladkým a slaným potravinám, dávat přednost rostlinným tukům, aspoň jednou týdně mít vegetariánský den a nezanedbávat pohyb,“ říká prof. MUDr. JAN PIŤHA (59), CSc., vedoucí Laboratoře pro výzkum aterosklerózy v pražské nemocnici IKEM a předseda Fóra zdravé výživy. | foto: Jan Zátorský, MAFRA
Celý článek jen pro členy
Chcete číst prémiové texty bez omezení?
Napsal jste knihu 140 otázek a odpovědí o výživě a potravinách. Je nejasností kolem zdravé stravy pořád ještě hodně?
Zájem o zdraví je ohromný, ale je těžké mít spolehlivá data o zdravé výživě. Když změříme pacientovi tlak nebo cholesterol, máme prokazatelná čísla, s nimiž je možné pracovat, ale co člověk jí a co jednotlivé potraviny obsahují, není tak jednoduché změřit a hodnotit. Proto je v oblasti výživy ohromný prostor pro určitou šedou zónu nepodložených názorů a domněnek, včetně úplných nesmyslů. Každý může na internetu prezentovat nějaká doporučení a je těžké se v tom vyznat. My jsme se pokoušeli nějakým způsobem to standardizovat. Jedna z mála poměrně dobře vědecky zpracovaných dat pocházejí z dlouhodobé studie ze Španělska z roku 2013, která velmi přesvědčivě prokázala, že středomořská dieta (tedy hodně ovoce, zeleniny, ryb, luštěnin, těstovin, dále ořechy a panenský olivový olej, občas červené víno, a naopak snížený příjem červeného masa a soli; nedominuje žádný typ potraviny a žádná surovina není sama o sobě schopna naplnit energetické a nutriční potřeby organismu, pozn. red.) má významný vliv na snížení rizika srdečněcévních příhod.
Kdybychom mohli zakázat slazené nápoje a fruktózu (kromě ovoce), zásadně by ubylo veškerých onemocnění, cukrovkou počínaje a těžkými infarkty a mozkovými příhodami konče.
Připojte se ještě dnes a získejte: