- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Mám vedle sebe ekologického teroristu. Všechno ví nejlíp. Na domě zelená střecha. Ovocná zahrada padla na parkoviště a anglický trávník. Soukromí mu zajišťuje řada tújí. Takže sousední ovocná zahrada je zastíněná, odchází stromy na nemoci...
Místní potraviny. Dříve kolem nás byly samé ovocné zahrady. Samozásobování a plno práce. Teď jsou tady stylové rekreační prostory s bazény, grily a verandami pro kuřáky s pivem. Betonové dvorečky. Vesnice pak narvaná v Bille, kde se přetahuje o španělskou zeleninu v akci.
Proč koukat s naší řepkou jen na Mexiko?
Ještě mě napadá, špekáček je fakticky superpotravina. Co nejvíc energie za malou cenu. Smysl potravin v naší zeměpisné šířce.
Demagogie, ačkoli chápu, jak to myslíte, těžko budete lidí z velkých měst hnát kamsi do lesů na borůvky apod. Žehrat na lenost je irelevantní. Navíc bobulovité ovoce je bohužel velmi sezónní.
Treba brambory nebo jablka vypestovana v Cesku budou muset byt taky spatne kvality protoze puvodne rostly uplne nekde jinde.
Ono záleží na tom, jak je pěstujete.
goji má naše babi na zahradě a když je to zralé je to i dobré. Superpotravina je kysané zelí , nikdy ne něco co sem musí letět, protože co musí není až tak super už jen proto
Tak ja do dneska nevedela, ze goji existuje.
Nejlepší superpotravina je pivo
Samozřejmě. A současně i iontový nápoj.
„Ačkoli jsou jejím domovem andské náhorní plošiny, běžně se dnes pěstuje v Indii, Číně i v USA. [...] Otázkou pak je, zda pytlík quinoy z Číny představuje skutečně ještě onen poklad Inků.“
Aha, takže mimo původní území se pěstuje ve třech zemích, ale plivnout je třeba zcela konkrétně na produkci z Číny. Děkuji za dnešní dávku podprahového ovlivňování politických názorů čtenářstva, už jsem měl absťák a něco uvnitř mi začínalo říkat, že třeba ta Čína není až tak ďábelská. Teď už mám jasno, že je.
S tím avokádem je to klasická etická panika, stejně jako s palmovým tukem.
V pěstování jede mafie a zemědělci odlesňují. OK, tak je přestaneme kupovat a čekáme, že zemědělci najednou přestanou a mafie se polepší? Ne, jenom si najdou jinou plodinu, kvůli které budou zase odlesňovat.
Takže já si svoje avokádo klidně dám. A ne protože by mi mělo vyléčit všechno od rýmy až po rakovinu, ale prostě protože mi chutná.
Krystalický alibismus.
Móda, styl, trendy, to jsou slova, co působí na masu lidí, někdy lze nazvat ovce. Vegetariánství, veganství, superpotraviny, hipster styl, spešl aplikace, tetování a spousta dalších faktorů působí na lidí způsobem, kdy ten někdo určitý nechce vypadnou z této vlny a tak se jednoduše přizpůsobí. Proč být originál? Proč být jedinečný. Jednodušší je se přidat k té určité vlně. Co kdyby náhodou byl ten někdo určitý pak mezi lidmi "out". Superpotraviny je v podstatě to samé. Už jsem několikrát slyšel - tys ještě neměl goji, tu quiniu musíš zkusit, ten zelený ječmen, bez toho se nedá žít, apod. Pak zjišťuji, že velká část lidí, která snadno podlehla jiným trendům, podlehne i tomuhle. Nelze tvrdit, že ten, kdo nepodlehl je štastnější. Obecně vzato, pro spoustu lidí je naplnění pocitu štěstí to, že se přidají k té které skupině. Ovšem najít dneska lidi, kteří nejsou tím určitým "okolím" ovlivněni, je poměrně náročné.
Na druhé straně snaha být za každou cenu originál je často ještě směšnější a ještě větší pozérství, než být ovce...
si jenom myslíte, že jíte avokádo... máme doma ve španělsku na zahradě avokádo a má teda úplně jinou chuť... tady to chutná jak mejdlo lidi jsou jak ovce a jedí něco, co vůbec neznají a ani neví, jak to má chutnat...
Aha, já to jednou ochutnala, a chutnalo to jako mejdlo. Od té doby se divím, co na tom těm ostatním chutná.