- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Ale to je staré. Lidi svoje trápení "zajídají", u jídla se relaxuje, přináší setkání a pohodu. Sladké je na žebříčku lehkých drog. No a stress je každodenní záležitost jak v práci, tak v rodině. Přibývá domácích mazlíčků, přibývá nezvyklých koníčků, lidé hledají odreagování od "nabité" doby. A obezita je následek.
Jestlize pani Hlavata vysvetli rozdil delky zivota muzu a zen u nas, mohla by ten clanek napsat znovu. Jsou muzi o tolik tlustsi nez zeny?
minimalne nadvahu ma cca 71% muzu a 56% zen
Paní dietoložka mi přijde v obličeji taková nezdravá - afektovaná. Nemohu si pomoci, ale jejím radám věřím stejně jako stotřicetikilovému doktoru kuřákovi, který mě bude poučovat, že nemám kouřit a přejídat se.
Když si čtu všechny ty přechytralé rady různých dietologů a výživových poradců, tak je mi vždy záhadou, jak minulé generace vlastně přežily. Jedly to, co doma prostě bylo a v množství, aby neměly hlad. Moje prababičky a pradědové umřeli ve věku mezi 80 a 90 lety a rozhodně se neřídily nějakými pochybnými radami pseudovědců.
přežili proto, že se hýbali a jedli opravdu tak, jak byl člověk po staleí zvyklý... dnes se lidé nehýbají a cpou do sebe několikanásobky potravin, na které tělo prostě zvyklé není - pár desetileté jiného stravování totiž na genetickou změni nestačí
popravdě raději bych naslouchal dlouhověkým lidem, jak žili a co jedli, než mladým "expertům" ( nic proti mladé paní). Prostě víc fyzicky pracovali a jedli míň
Zdravý a dlouhověký (až přestárlý) člověk je statisticky nevýznamný vzorek a jeho stravování a životní styl je pravděpodobně nevýznamnějším faktorem než jeho kvalitní genetická výbava, predispozice a rodinná anamnéza. Dlouhověkost a zdravotní stav rozhodně neznamenají recept na univerzální dobré živobytí. Znalosti ano.
Zmiňované mladé paní stále mnohem lépe vědí díky studiu co prospívá lidskému organismu obecně a proč. Naslouchejte jim.
Moje prababička celý život nejedla syrovou zeleninu, protože podle jejích slov prý není králík. Místo toho jedla ve většině nezdravé věci .... a dožila se 96 let ...... takže mě asi podobné řeči moc nepřesvědčí.
Kdyby žila zdravě, mohla tu být o 10 let dýl... třeba. Nebo ne?
Prostě jíme velké objemy jídla. Když jsem byla malá, žila moje pra-pra teta - taková "vyschlá" devadesátiletá stařenka, a ta každý den večeřela rohlík, namáčený do melty. Jen tak pro zajímavost, jsem to jednou předložila rodině k večeři ...nestačilo jim to.
V devadesáti by jim to stačilo taky.... Nemůžete srovnávat aktivní osoby s devadesátiletým člověkem.
Ale s těmi nadměrnými objemy naprosto souhlasím.
Moje babička říkává, že se má jíst, když je hlad a něco malého, když je chuť a má se jíst od všeho trochu. ;-) Člověk když má trochu soudnost a svojí hlavu, může fakt podle mě jíst, co chce.
Nojo, ale sama vlastně píšete, že sice může jíst, co chce... ale jen v případě, že moc nechce.
Základem zdravé výživy a zdravého životniho stylu je především zdravý rozum
Pojem "zdravý" nebo "selský" rozum je to nejnebezpečnější, co se dá poradit, protože pod tím si každý představí něco jiného.
Já řku: základem zdravé výživy (a veškerého lidského počínání) jsou znalosti. Protože myslet znamená kulové vědět.