Proč nás vlastně luštěniny dokážou tolik potrápit? Můžou za to mimo jiné dvě látky: lektiny a oligosacharidy. Lektiny jsou tak trochu novým lepkem. Hodně se o nich mluví v souvislosti se zažívacími problémy, z tohoto důvodu se jim mnozí vyhýbají.
Jak se cítit lépe a žít déle? Objevte luštěniny, tofu a rostlinné nápoje |
Pro člověka se zdravými střevy ale nemusí být vůbec hrozbou, naopak jsou součástí mnoha zdravých potravin. Jde o látky přirozeně se vyskytující v zrnech obilí, luštěninách a zelenině. Vařením lektiny neutralizujete, pro tělo tak nebudou hrozbou.
Rozklad oligosacharidů přítomných v luštěninách probíhá až v tlustém střevě střevními bakteriemi, které při své práci produkují odpadní plyny, což způsobuje nadýmání. Vesměs ale nejde o zapáchající plyny, ty mají naopak původ v rozkladu bílkovin.
Oligosacharidy jsou látky termostabilní, vařením se tedy nezničí. Jediná šance na jejich minimalizaci je pečlivé máčení a proplachování luštěnin před přípravou. Ale nebojte, při pravidelné konzumaci potravin s oligosacharidy plynatost mizí – tělo si zvykne. Jak tedy na to, abyste se po luštěninovém obědě cítili dobře?
Nikam nespěchejte
Nejhorší, co při změně stravovacích návyků můžete udělat, je změnit je najednou. Pokud jste doteď jedli hranolky a steak či kaši s párkem, nikam nespěchejte a vrhněte se na to postupně.
6 osvědčených receptů na luštěniny |
Luštěninová jídla zařazujte zpočátku dvakrát až třikrát týdně. A zprvu klidně i nenápadně – trochu čočky přisypejte do rizota, pár fazolek vhoďte do polévky. Vaše tělo si začne všímat, že se něco děje, bude se postupně přizpůsobovat, ale nebude to pro něj šok, který by vám vrátilo v podobě bolestí břicha.
Po pár týdnech můžete počet „luštěninových dnů“ navýšit. Pro první pokusy volte červenou čočku nebo cizrnu, které bez větších problémů zvládne strávit i necvičené střevo; vhodné jsou i pro děti. Z fazolí pak dejte přednost malým fazolkám adzuki nebo mungo, ty jsou na trávení méně náročné a plynatost téměř nezpůsobují.
Pomůžou bylinky
Vsaďte na koření! Existuje celá řádka bylinek, které uleví organismu při trávení a předejdou nadýmání. Mezi nejoblíbenější patří saturejka, majoránka, petrželka, fenykl, anýz či máta. A jestli fandíte exotice, přihoďte do hrnce řasu kombu, která zároveň zkrátí čas vaření.
Namáčet, či nenamáčet?
7x zdravé luštěniny, které budete milovat |
Tradice velí luštěniny namáčet. Do vody se díky tomu uvolní mnoho látek, které jsou zodpovědné za nadýmání. Ty jsou ukryté převážně ve slupce, těsně pod povrchem. Namáčením si také zajistíte kratší dobu vaření, protože luštěniny se během několikahodinové „lázně“ nasáknou vodou, čímž zvláční a změknou. Na druhou stranu se spolu s nadýmavými látkami do vody uvolňují také ty zdraví prospěšné, o které však přijít jistě nechcete.
Závěr tedy je, že namáčení je obecně doporučováno právě pro snížení nadýmavosti, pro přípravu luštěnin nicméně není nutné a lze ho vynechat.
Rozhodli jste se namáčet? Tak se držte tohoto postupu: vodu v půlce procesu slijte, namáčené luštěniny propláchněte a zalijte je čistou vodou. Stejný postup opakujte těsně před vařením. A nezapomeňte na propláchnutí také u fazolí z konzervy. Hutný lák je totiž mimo soli také plný nadýmavých látek.
Během jídla pijte
Kdykoliv si dáváte jídlo bohaté na vlákninu (a to je rozhodně případ luštěnin), řádně ho zapijte nejlépe sklenicí čisté vody. Aby mohla vláknina rozvinout svůj potenciál čističe střev, potřebuje tekutiny, díky nimž se nafoukne a pomůže správnému zažívání. Jedině tak může působit jako prevence zácpy. Pokud jí neposkytnete dostatek tekutin, působí opačně – zácpu vyvolává.
Jako pití k luštěninovému jídlu si dejte čerstvou šťávu! Ideálně okurkovou, celerovou, mrkvovou nebo z červené řepy. Díky tomu do sebe dostanete enzymy, které vám pomůžou s trávením. Zároveň neobsahují další dávku vlákniny, které už máte dostatek právě z čočky nebo fazolí.
Pořádně žvýkejte
Pečlivým rozkousáním ulehčíte práci trávení a předejdete tak bolestem žaludku, kde se vše mechanicky promíchává. Trávenina bude díky tomu perfektně připravená pro průchod tenkým střevem, přes jehož stěnu nejvíce probíhá vstřebávání živin. Je tedy potřeba, aby jím procházely co nejmenší kousky a vy jste tak získali co nejvíc živin z toho, co sníte.
Nechte to vyklíčit
Poslední tip je už pro luštěninové fajnšmekry. Klíčení je v kuchyni taková vyšší dívčí, ale nebojte se ho. Dopředu si zjistěte, jak na to. Vyžaduje více péče, výsledek však stojí za to! Na trhu najdete velké množství klíčících misek, použít můžete ale i tu podomácku vyrobenou. Třeba z PET lahve.