Čtvrtek 12. prosince 2019, svátek má Simona
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Čtvrtek 12. prosince 2019 Simona

Jak se cítit lépe a žít déle? Objevte luštěniny, tofu a rostlinné nápoje

Seriál   0:03aktualizováno  0:03
Možná i vy patříte k těm, kdo si bez masa, sýrů nebo mléka nedovedou představit běžný den. Zkuste udělat něco pro své zdraví a trochu se inspirovat u veganů a vegetariánů. V dalším pokračování seriálu Vím, co jím vám poradíme, jak zvýšit podíl rostlinné stravy na talíři.

V minulosti nebylo maso každodenní součástí jídelníčku, mnohem více se konzumovaly dostupnější obiloviny a luštěniny. Spotřeba masa rapidně stoupla teprve v 19. století, a to zejména díky průmyslové revoluci. Přesto byla v českých zemích ještě na začátku 20. století průměrná spotřeba masa zhruba 16 kilogramů na osobu za rok. Nyní je to 80 kilogramů.

Seriál o zdravém stravování

Během sedmi týdnů vám každou středu v seriálu připraveném s iniciativou „Vím, co jím“ přineseme rady, jak se zdravě stravovat a orientovat při výběru potravin.

Omezení konzumace masa a jeho nahrazení potravinami rostlinného původu má svůj zdravotní význam. Mnohé potraviny rostlinného původu jsou bohatým zdrojem vlákniny a látek s ochranným účinkem, zatímco nadměrná konzumace červeného masa a tzv. sekundárně zpracovaného masa (příkladem jsou uzeniny) může být jedním z negativních faktorů zvyšujících riziko nádorových onemocnění.

Není nutné vzdávat se živočišné stravy úplně, její omezení je ale prospěšné. Člověk je všežravec, a tak jeho tělo potřebuje potraviny jak živočišného, tak rostlinného původu. Odborníci se shodují na tom, že bychom měli denně sníst až 1,2 kilogramu rostlinných potravin.

Proč jíst rostlinnou stravu

Kromě toho, že je její produkce příznivější pro životní prostředí, hovoří pro rostlinnou stravu zejména již zmíněné zdravotní benefity. Bylo zjištěno, že vegetariáni a vegani mívají ve srovnání s „masožravci“ podstatně nižší hodnotu BMI, nižší hodnoty krevního tlaku a také celkového LDL cholesterolu. Některé studie dokonce potvrzují podstatně nižší počet srdečně cévních onemocnění a s tím související snížení pravděpodobnosti srdeční příhody až o 25 procent.

Potraviny rostlinného původu neobsahují cholesterol, často jsou zdrojem zdraví prospěšných tuků (to je případ především ořechů, semen, rostlinných olejů a stoprocentních margarínů), dodávají vlákninu (na vlákninu jsou bohaté luštěniny, celozrnné obiloviny, zelenina, ovoce) a obsahují velké množství vitaminů, minerálních látek a látek s antioxidačním účinkem. Mohou také upravovat zažívání nebo zlepšit stav kůže a zvýšit kvalitu vlasů.

Důležitá je pestrost

Pokud v jídelníčku nahradíte část živočišných potravin těmi rostlinnými, nemusíte mít obavu, že vám budou chybět důležité živiny a energie. Zásadní je především pestrost. To znamená zařazovat co nejvíce druhů potravin a zbytečně nevynechávat některé skupiny potravin (například vegetariáni vejce).

Vím, co jím

Program vychází z celosvětové iniciativy The Choices Programme, která definuje složení potravin odpovídající zdravé výživě na základě kritérií Světové zdravotnické organizace (WHO) a Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). 

Značka „Vím, co jím" je určena především spotřebitelům pro jejich snadnější orientaci v nabídce potravin. Posláním značky je umožnit snadnější výběr výživově hodnotných potravin.

Více o zdravých potravinách čtěte zde.

Proto je nutné číst pozorně informace na obalech potravin a vybírat si produkty obohacené o některé důležité nutriční látky (tzv. fortifikované potraviny). Příkladem mohou být třeba rostlinné nápoje obohacené o vápník, margaríny doplněné o vitamin D nebo snídaňové cereálie fortifikované vitaminy skupiny B.

„V rostlinném jídelníčku nesmí chybět bílkoviny, jejichž zdrojem jsou především luštěniny a výrobky z nich (například tofu, tempeh), obilniny a výrobky z nich (seitan, Robi maso, Klaso), ořechy, semena a popřípadě i proteinové doplňky (například mandlový či konopný protein). Důležitou složkou rostlinného jídelníčku jsou náhrady mléka a mléčných výrobků, přičemž mléku se z hlediska obsahu bílkovin nejvíce přibližují výrobky ze sóji.

Sedm tipů pro zdraví

1, Začněte jíst ovoce a zeleninu ke každému jídlu.

2. Zkoušejte co nejvíce druhů a nebojte se různých tepelných úprav.

3. Vyměňte bílé pečivo za celozrnné a zařaďte do jídelníčku další druhy obilovin například quinou, rýži natural, špaldu, ovesné vločky, žito.

4. Omezte konzumaci másla a sádla, více používejte různé rostlinné oleje i margaríny.

5. Jezte ořechy a semena, které jsou bohatým zdrojem zdraví prospěšných tuků, a navíc obsahují hodně bílkovin a vlákniny.

6. Minimálně třikrát týdně zařaďte na svůj jídelníček i luštěniny – jsou bohaté na bílkoviny a vlákninu - můžete jimi nahradit maso. Vyzkoušet můžete i luštěninové mouky.

7. Ochutnejte rostlinné nápoje – například sójové, rýžové, mandlové, aj.

8. Dbejte na to, aby váš jídelníček byl co nejpestřejší.

Autor:

Vánoce

Advent se pomalu blíží a spolu s ním nákupy vánočních dárků i pečení vánočního cukroví. Za vánoční atmosférou můžete vyrazit na vánoční trhy ve vašem okolí i do zahraničí.

  • Nejčtenější

Chtěl bych mámu na zápasech, přeje si malý fotbalista a my pomůžeme

Desetiletý Honzík by si přál, aby mohla máma jeho fotbalové zápasy ještě dlouho sledovat, jenže Jarka se už 20 let pere...

Po porodu mě Viktor seřval a pomohlo to, přiznala Petra v dokumentu

Ačkoli Petra i Viktor vyrůstali ve městě a svatbu měli v Praze na Staroměstské radnici, rozhodli se pro život na vsi....

Premium

Nejraději mám vibrátory na klitoris, přiznává testérka erotických pomůcek

Na svou první erotickou pomůcku narazila Veronika u své maminky v ložnici a ze zvědavosti ji vyzkoušela. Od té doby...

Jen láska a zábava k udržení rodiny nestačí, zjistil pár z dokumentu

„Jsem do něj zamilovaná, a pak máme společný názor na to, jak chceme žít, starat se o rodinu, a je s ním zábava,“...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

René se chtěl zabít. Teď omládl, má nové zuby a šanci, že potká lásku

Petr a René jsou kamarádi středního věku s podobným osudem. Oba mají za sebou rozvod, který s nimi mocně zacvičil, oba...

Premium

Zoufale jsme se snažili postřeleného muže zachránit, líčí lékař z Ostravy

Hrudní chirurg Marcel Mitták z Fakultní nemocnice Ostrava se snažil s týmem zdravotníků zachránit jednoho z těžce...

Premium

Cítím hořkost. Bývalý šéf mordparty poprvé promluvil o svém odchodu

Nejznámější český kriminalista Josef Mareš sloužil u policie téměř třicet let, stál za objasněním řady vražd a...

Premium

Zalepili matce prsa, aby nemohla kojit. Při příbězích z Osvětimi pláče i průvodce

Lukáš Lev provází v koncentračních táborech a popisuje nacistická zvěrstva. Jeho babička si však stála za tím, že za...

  • Další z rubriky

Z boubelky modelkou. Žena zhubla téměř padesát kilogramů

Sedmadvacetiletá Samantha Northová z Velké Británie měla po druhém porodu mindráky ze svého těla. Během těhotenství si...

Premium

Nosní kapky můžou být nebezpečné, pozor i na dýchání ústy

Důsledky ochlazení počasí už řada z nás začíná pociťovat na vlastním zdraví. Přibývá nastydnutí provázených rýmou,...

Negativní myšlenky naši páteř přetěžují, řekl fyzioterapeut v Rozstřelu

Bolest těla je reakcí na přetížení, mění se svalové napětí i neviditelné hormonální i trávicí pochody v našem těle,...

Zvolený obor si někdy vyčítám, říká neurochirurg Beneš. Přijde do Rozstřelu

„K medicíně patří léčení pacientů, výuka, věda, výzkum a pak i propagace medicíny. Zejména u neurochirurgie,“ myslí si...

Databáze nemocí

Najdete na iDNES.cz