(Ilustrační foto)

(Ilustrační foto) | foto: Profimedia.cz

Chuť na sladké může ukazovat na poruchu spánku i štítné žlázy

  • 39
Neodbytná touha po cukru nemá jediné správné vysvětlení. Může signalizovat špatné stravování, spánkovou poruchu, přemnožené kvasinky, ale třeba i deprese nebo blížící se menopauzu. Vybrali jsme některé z problémů, které mohou za chuť na sladké.

Málo jíte

Přejídat se není dvakrát zdravé, ale spousta lidí dělá opačnou chybu – ve stresu nesvačí, nesnídá a půlku oběda nedojí v domnění, že zhubnou. Na nedostatek paliva tělo zareaguje tím, že začne toužit po sladké svačince. Jenže ta zajistí energii jen krátkodobě a brzy jsme zase tam, kde jsme začali.

Co s tím: Když budete jíst pravidelně, vyváženě a v dostatečném množství, zjistíte, že už nepotřebujete nárazově dodávat energii s pomocí cukru. To proto, že jí máte dostatek a uvolňuje se postupně.

Špatně spíte

Mnoho odborníků spojuje chuť na sladké se stresem. Brazilští vědci před třemi lety pozorovali 57 žen, z nichž asi polovina vykazovala symptomy stresu a polovina nikoli. Ukázalo se, že po cukru často touží 77 procent „vystresovaných“ žen, ale jen 31 procent těch klidnějších. Obecně měla vystresovaná část častější pocity hladu a zvláštních „chutí“.

Vysvětlení je ve skutečnosti spojené se spánkem, myslí si výzkumníci. Lidé, kteří zažívají dlouhodobý stres, mají obvykle nekvalitní spánek nebo horší spánkový režim. To jim může rozladit hladiny hormonů, následuje nezdolná touha po kaloriích a po rychlé energii, kterou cukr nabízí.

Co s tím: Pokud patříte k vystresovaným lidem s náběhem na spánkovou poruchu, pomůžou vám spíš ve spánkové laboratoři než u nutričního poradce. Lepší spaní je běh na dlouhou trať, ale pozitivně se promítne do celkového zdravotního stavu. Včetně chuti na sladké.

Problém je v hlavě

Jednoduché sacharidy (mezi které patří nejběžněji používané formy cukru) jsou prokazatelně spojené s hladinou „odměňovacího“ hormonu dopaminu, ale především serotoninu, který je zodpovědný za pocity štěstí a dobrou náladu. Lidé, kteří trpí některou z forem deprese, mají serotoninu nedostatek, a častěji tak sáhnou po sladkostech, které jeho hladinu na chvíli zvýší.

Pět symptomů deprese, které nejspíš neznáte

Ilustrační fotografie

Ale opravdu jen na chvíli. Hladina serotoninu se drží vysoko hodinu dvě poté, co si sladké dopřejeme, pak padá prudce dolů. Následují ještě horší pocity, další touha po rychlých cukrech – a tak pořád dokola.

Co s tím: Objevují-li se u vás kromě nezvladatelné chuti na cukr i další (a závažnější) příznaky deprese nebo jiného psychického onemocnění, vyhledejte co nejdříve pomoc psychiatra.

Pokud už se s depresemi léčíte, ale rádi byste chutě omezili, zkuste sladkosti nahradit složitými sacharidy nebo si častěji dopřávat jídla, která hladinu serotoninu vylepšují postupně a pozvolna. Patří mezi ně banány, oříšky a semínka, losos, krůtí maso, vejce nebo tofu.

Americký lékař Jacob Teitelbaum přišel ve své knize Beat Sugar Addiction Now! s několika dalšími důvody, proč tolik toužíme po sladkém (sám mluví přímo o závislosti na cukru). Tohle jsou tři z nich:

Problém se štítnou žlázou

Touhu po sladkém tady většinou doprovází stres, dlouhodobá únava, někdy napětí ve svalech a časté bolesti hlavy, tvrdí Teitelbaum. Všechno to jsou příznaky snížené funkce štítné žlázy; dalšími varovnými signály může být zimomřivost, zácpa a zadržování vody, někdy i depresivní stavy.

Co s tím: Hormonální poruchu musí diagnostikovat lékař, který také vybere vhodnou léčbu. Omezit chuť na sladké pak můžete třeba tím, že budete jíst celozrnný chléb, rýži nebo těstoviny: tělo je déle tráví, hladina cukru v krvi tak zůstává stabilní a tělo se urgentně neshání po jednoduchých sacharidech.

Hladové kvasinky

Přemnožené kvasinky se cukrem v podstatě živí. Nejvíce touží po pečivu a sladkostech s běžným cukrem, které tělo rychle přeměňuje na glukózu, vysvětluje doktor Teitelbaum. Kvasinky nám diktují dietu, které se těžko odolává, ale čím víc je přiživujeme, tím více jich v těle máme. Začarovaný kruh je pak čím dál těžší zastavit.

Zdravé potraviny

Pozor na cereálie, zeleninové chipsy i sójové nápoje

Snídaňové cereálie mohou být plné cukru (ilustrační fotografie)

Co s tím: V tomto případě existuje jediná možnost – zapřít se a zcela vynechat cukr, med, sirupy, sladkosti, pečivo, jídla z bílé mouky a sladké ovoce. Naopak zvyšte příjem probiotik, jezte hodně kysaných mléčných výrobků, pomůžou i fermentované potraviny jako kombucha nebo kysané zelí.

Hormonální změny

Pokud se extrémní touha po cukru potkává s dalšími dlouhodobými příznaky, jako je snížený sexuální apetit, špatná nálada nebo nepravidelná a bolestivá menstruace, může to podle lékaře značit počínající menopauzu nebo perimenopauzu (období, které jí předchází). V těle se snižuje hladina estrogenu a progesteronu, což může vést k únavě a podrážděnosti – a ty zase k touze po cukru jako rychlém „léku“.

Co s tím: Jak krotit projevy přicházející menopauzy, vám poradí lékař. Rozhodně se ale snažte vyhýbat cukru jako medicíně, soustřeďte se raději na jídelníček, který vám dodá energii dlouhodobě.