- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
"...Cukry patří mezi nejjednodušší sacharidy..."
Slovo "sacharid" pochází z řeckého "sákkharon" (angl. saccharide, rus. sakhar) a česky to znamená CUKR.
Nevím jaký debil přišel na to, že jednoduchým cukrům se má říkat cukry a složitým se má říkat sacharidy.
Jinak nadměrný příjem cukru NENÍ zdrojem cukrovky.
To je nejvetsi omyl 20. Stoleti. Je dnes v 21. Stoleti prokazano, ze nadmerna konzumace cukru akceleruje sklony k tomu, ze dotycny bude mit cukrovku. Ostatne i v tomto clanku je to zjednodusene vysvetleno.
Nejak jsem tam nevidel, co ze je spatne na tech umelych sladidlech? Takovej jenom vystrel do tmy ten nadpis na konci clanku...
U řady z nich je podezření na kacinogeny. Například dnes populární Stevia má pravděpodobně (zatím nejednoznačně prokázané) další vedlejší účinky. Zatím se hovoří o vlivu na tvorbu insulinu a vlivu na krevní tlak.
Já nedávno zkolabovala u zubaře. Nejdřív jsem slyšela hlasy z dálky, poté tma, ticho... Po probuzení první, na co se mne zubař ptal, jestli jsem jedla před jeho návštěvou. Samozřejmě, že ne. Poučil mne, že pokud mám sklony k omdlévání, mám si před nějakou stresovou situací, o které vím, že budu prožívat (zubař, gynekolog) vzít kousek čokolády nebo nějaké oplatky. Že rychlý cukr je na omdlévání nejlepší lék.
Zrovna pri navsteve zubare bych takovy kolaps na kresle uvital, abych proceduru stourani se v puse prospal :)
Teď jste mě tak rozhodili, že jsi jdu dát na uklidnění nervů dortík a čokošku
Kávu s mlékem a cukrem mám vyhodit? Ani náhodou. Mlíko si nechám.
Jsem rád, že o pivu žádná negativní zmínka
Jinak, stačí pravidelně nějaká sportovní aktivita a množství cukru jakéhokoliv druhu vám je tak nějak šuma fuk.
Nemate pravdu, realne sledovali sportovce, co si davaj po nebo pred vykonem sladke pochuceniny a v dlouhodobem horizontu se GI zvysuje. Sportem zabranite akorat ukladani tuku - ten se spotrebuje, ale krav je na tom stale spatne.
Fakt? Jak dlouho jste to vydržel?
Autorka zřejmě neběhá, tak přidám zkušenost. Když jsem zavodila na dráze na tratích do 1500m, tak jsme před výkonem jedly čokoládu. Co běhám vytrvalost, tak rozlisuju maratón - ten běhám na rychlé cukry, ultra nebo pomalejší tréninkové běhy na pomalé cukry a tuky. Jinak v knize o tréninku mozku se píše, že cukr podporuje činnost mozku. Docela tomu věřím - když jsem psala třeba týden nějakou práci a skoro nic jsem nejedla, tak mě udržovaly v kondici cukrovinky, čokoláda apod.
Autorka zřejmě ani nejí cukry. Odtud pramení i některé chyby v textu
Glykemický index je ve skutečnosti dost individuální věc, závislá na metabolismu daného jedince.
Posledních pár let se dělají pokusy s tím, když se N osobám dá kontinuální glukometr a ta samá jídla. Výsledné křivky jsou dost jiné. Někoho rozhodí i rajčata, jiný stráví bez problémů i čokoládovou zmrzlinu.
Z velké části je to určeno genetikou, proto mívají jednovaječná dvojčata téměř identické postavy, i když žijí na jiných kontinentech a jedí jinou stravu.
(Jednovaječná dvojčata, kde jedno je obézní a druhé štíhlé, jsou velmi vzácný jev. V Británii je chtěli studovat a sehnali 4 páry v celé UK.)
Take se nedoporucuje k cukrum kourit, je to navykova kombinace :-)