Co se stane s vaším tělem, když budete jíst moc cukru

Nejspíš už jste slyšeli, že nadbytečný příjem cukru zvyšuje riziko vzniku zubního kazu a přispívá k nadváze a obezitě. Přebytek cukru ve stravě však může vést i k mnoha dalším problémům.

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Cukry patří mezi nejjednodušší sacharidy, konkrétně monosacharidy a disacharidy. Tyto jednoduché cukry, které jsou tvořeny jednou až dvěma cukernými jednotkami, představují významný a rychle využitelný zdroj energie. Nejznámějšími monosacharidy jsou glukóza a fruktóza (ovocný cukr). Mezi disacharidy se řadí sacharóza (bílý a hnědý cukr, cukrovinky, datle, apod.), maltóza (slad, klíčky) a laktóza (mléčné výrobky).

Sladidla s velkým množstvím jednoduchých cukrů mají vysoký glykemický index (GI), což znamená, že velmi rychle zvedají hladinu cukru v krvi. Oproti tomu polysacharidy, které jsou obsažené v obilovinách, luštěninách, zelenině a ovoci, mají nižší GI než sacharidy jednoduché.

Zvýšená konzumace jednoduchých cukrů zvyšuje riziko mnoha onemocnění. Nutriční specialistka Monika Bartolomějová ze Světa zdraví upozorňuje, že nadměrný příjem cukru může vést až k cukrovce, která se ovšem může projevit třeba až za 10 let. Dále varuje, že nadbytek cukrů ve stravě způsobuje nadváhu a obezitu, což je významný faktor pro rozvinutí vysokého krevního tlaku, zvýšeného cholesterolu, přetěžování kardiovaskulárního systému a dalších problémů.

„Lidské tělo jednoduché cukry nepotřebuje a jejich denní maximální příjem je stanoven na 25 gramů. V současné době je ale velmi těžké toto množství dodržet, pokud se poddáte reklamám a fast foodům, protože už jen pouhá plechovka coly nebo sladká tyčinka toto množství plně pokryje. A to nemluvíme ještě o skrytých cukrech, které najdete v omáčkách, dresincích, pečivu, alkoholu, apod. Jídelníček by měl obsahovat sacharidy komplexní, které jsou například v zelenině, luštěninách, celozrnných produktech,“ vysvětlila Bartolomějová.

Pokud si potrpíte na sladké, pak by vás mohlo zajímat, jaké další potíže mohou plynout z vaší vášně pro čokoládu, dortíky, zmrzlinu a další cukrovinky.

Vaše mozkové schopnosti se zhorší

Nadměrná konzumace sladkostí může negativně ovlivňovat mozkové zdraví a zhoršovat vaše kognitivní funkce, takové jsou závěry nejnovějších vědeckých výzkumů.

Průměrný Čech sní ročně až 40 kg cukru. Jak ho ze stravy eliminovat?

1. Vyhoďte všechny limonády, alkohol, kávy s mlékem a cukrem a pijte prostě jen vodu, ovocné, bylinkové nebo zelené neochucené čaje.

2. Dejte vale dezertům. Pokud máte silné nutkání sníst zákusek, dejte si stejně jako Francouzi sýr a ovoce.

3. Zvyšte přísun bílkovin, luštěnin a zeleniny, abyste měli více dlouhodobé energie.

4. Sledujte etikety na potravinách a nápojích. Výrobci cukr přidávají všude možně, aby “vylepšili chuť” svých produktů. Bývá například v instantních polévkách nebo dresincích.

Endokrinolog Robert Lustig z UCSF Benioff Children’s Hospital v San Francisku uvedl pro server msn.com, že strava obsahující velké množství cukru může časem oslabit vaši schopnost se něco naučit a zapamatovat si to. Jeho slova potvrzují i výzkumy vědců z Kalifornské univerzity, které ukázaly, že přemíra fruktózy ve stravě může zpomalovat mozek a zhoršovat paměť a schopnost učení.

Budete mít potřebu více a častěji jíst

Podle odborníků může fruktóza neblahým způsobem zasahovat do pocitu sytosti a zvyšovat chuť k jídlu, což může vést k přejídání a nechtěnému přibývání na váze.

Potraviny s vysokým GI, jako jsou cukrovinky, bílé pečivo, džusy nebo limonády, zvyšují hladinu krevního cukru rychleji než potraviny s nízkým GI, což má za následek časnější nástup pocitu hladu. U citlivějších jedinců dochází navíc k podrážděnosti a nervozitě. Pro zachování stabilní hladiny cukru je proto vhodné dávat přednost potravinám s nižším GI (celozrnné pečivo, luštěniny, zelenina nebo méně sladké druhy ovoce).

„Abyste předešli chuti na sladké, hlídejte si u potravin glykemický index. Čím je GI vyšší, tím rychleji se po konzumaci dané potraviny objeví znovu chuť na sladké. Potraviny s nižším GI jednak sacharidy uvolňují pomaleji, čímž nedochází k nadměrnému kolísání hladiny cukru v krvi, a navíc po jejich konzumaci máme větší pocit sytosti. To je velmi důležitý aspekt pro udržení tělesné váhy,“ dodala Bartolomějová.

Vaše pleť bude rychleji stárnout

Přemíra cukru zatěžuje váš organismus a urychluje stárnutí celého těla. Jídelníček bohatý na sladkosti totiž poškozuje strukturu kůže a urychluje její stárnutí vlivem procesu zvaného glykace. Tento jev ohrožuje především kolagen a elastin, které tvoří základ kožních buněk. Kůže tak ztrácí svou přirozenou pružnost a začínají se objevovat předčasné vrásky a povadlá pleť podobně jako při poškození sluncem.

Podle Bartolomějové je tento proces vždy individuální, ale obecně souhlasí s tím, že přemíra cukru přetěžuje organismus, ovlivňuje kvalitu krevních cév a zrychluje proces stárnutí pleti.

Přebytek cukru se uloží jako tuk

Doktor Robert Lustig ze San Franciska zdůraznil, že nadbytečné množství sacharidů se přemění v zásobní tuk, což vyvolává riziko vzniku obezity, diabetu 2. typu a zvýší riziko kardiovaskulárních onemocnění.

Přebytky cukru se ukládají na různých místech v těle, především ve formě glykogenu. Nadměrné množství glykogenu v játrech se uvolní do krevního oběhu v podobě mastných kyselin a ty se pak ukládají do tělesných partií, jako jsou boky, stehna a břicho. Později se začnou usazovat i kolem orgánů, jako jsou srdce a ledviny, a tím mohou oslabit jejich normální funkci a způsobovat nejrůznější onemocnění.

Budete na cukru závislí

Závislost na sladkém? Ptáte se, zda je to vůbec možné? Nutriční specialistka Monika Bartolomějová vysvětlila, že cukr spouští v mozku kaskádu biochemických reakcí stejně jako drogy typu nikotin či kokain. S touto závislostí se nikdo nerodí, ale vzniká postupným ochutnáváním sladkých potravin, které následně probouzejí chuť.

Domácí lékař

„Vědci zkoušeli podávat cukr laboratorním krysám. Střídali proto obyčejné (dietnější jídlo) se sladkostmi. Když nasadili jídlo s menším obsahem energie a cukru, krysy byly apatické, úzkostlivé a dokonce se u nich projevily klasické abstinenční příznaky. Bez cukru pociťovaly stres, který ustal, jakmile svůj příděl zase dostaly,“ uvedla Bartolomějová s tím, že ať krysy, nebo lidi, v tomto případě fungujeme všichni podobně.

„Cukrová závislost se stala nejmohutnější a nejnebezpečnější závislostí 21. století. Nadbytečná konzumace cukru vede k nadměrné činnosti slinivky břišní a provokaci tvorby inzulinu,“ dodala.

Budete podráždění a ve stresu

Většina lidí sáhne ve vypjaté situaci po něčem sladkém, jako jsou sušenky, čokoláda nebo oblíbená zmrzlina. Je sice pravda, že z krátkodobého hlediska mohou sladkosti snížit hladinu stresového hormonu kortizolu, ale časté mlsání chmury nezažene, právě naopak. Jak už jsme zmínili výše, přebytek jednoduchých cukrů zhoršuje paměť a snižuje schopnost soustředění.

Navíc vyvolává citovou nestabilitu, přecitlivělost, podrážděnost a špatnou náladu. Jeden dortík nebo sklenice sladké limonády totiž způsobí prudký nárůst hladiny cukru a vzápětí její rychlý pokles. A právě toto prudké snížení hladiny cukru v krvi vede k nepříjemným pocitům a úzkostem. Pokud chcete najít svůj klid, raději se pořádně zapoťte, radí doktor Lustig. „Cvičení je nejlepší léčba stresu. Dává vám dobrý pocit a snižuje hladiny kortizolu.“

Umělá sladidla nejsou řešením

Pokud hledáte vhodnější zdroje cukru, než je klasický bílý řepný cukr, pak jich určitě najdete na trhu mnoho, tvrdí Bartolomějová.

OBRAZEM: Kolik kostek cukru spořádáte ve zmrzlině či džusu

Zmrzlina McFlurry

„Vždy ale myslete na to, že se stále jedná o jednoduchý cukr. Tedy o zdroj rychle vstřebatelné energie, což v řadě případů není vhodné. Bílý cukr neobsahuje kromě cukrů nic navíc, co by bylo pro tělo přínosné,“ připomíná Bartolomějová s tím, že o trochu lepší volbou je například med, který obsahuje i řadu enzymů, vitaminů a minerálních látek.

„Ovoce obsahuje kromě jednoduchých cukrů i vlákninu, vitaminy, minerální a další zdraví prospěšné látky. V obchodech najdeme i různé druhy sirupů (agávový, javorový, rýžový), u kterých je důležité rozlišovat, jaké konkrétní jednoduché cukry obsahuje, protože každý je v těle jinak zpracován. V případě, že chceme množství jednoduchých cukrů minimalizovat, volme například stévii. Jedná se o bylinku, která osladí a neovlivňuje hladinu krevního cukru. Pokud to nevyžaduje přímo situace, pak umělá sladidla rozhodně nedoporučuji,“ podotýká Bartolomějová.

Jednoduché sacharidy (cukry) není podle výživové specialistky nutné z jídelníčku úplně vyloučit, ale důležité je hlídat jejich množství. I po přírodních sladidlech můžete totiž tloustnout. Třeba med i javorový sirup mají vysokou energetickou hodnotu. Pokud budete používat na slazení stévii, nemusíte se nárůstu hmotnosti bát, protože její energetická hodnota je zanedbatelná.

Nejčtenější

KVÍZ: Chalupáři, Sanitka i Žena za pultem. 30 otázek pro pamětníky televizních seriálů

Seriály v socialistickém Československu sledovaly miliony diváků a jejich kouzlo u některých nezmizelo ani po desetiletích. Pořád je vídáme v televizních reprízách, některé hlášky zlidověly a postavy...

Jak šel čas s manželkou Jeffa Bezose, která je milovnicí plastik

Pětapadesátiletá bývalá americká novinářka Lauren Sanchezová, která si nedávno vzala Jeffa Bezose, za svůj život prošla řadou proměn. Plastické operace jí nejsou cizí a úpravy má po celém těle. Na...

Silikonové krásky a jejich plavková inspirace. Které to nejvíc sluší?

Každý tvar ňader si žádá trochu jiný vršek plavek. Podívejte se, jaké zvolily slavné ženy, které si poprsí nechaly upravit silikonovými implantáty. Nejčastěji oblékají trojúhelníkové vršky....

Monokiny. Trend, který se neokouká ani slavným kráskám

Nechcete se úplně zahalovat do celkových plavek, ale rády byste schovaly třeba větší bříško? Pak jsou pro vás monokiny to pravé. Nosit je však může žena jakékoli postavy, jsou totiž jednoduše trendy...

Po vážné nemoci zemřela autorka Kitchen Story. Marice Kučové bylo 37 let

Ve věku 37 let zemřela Marika Kučová, autorka a spoluzakladatelka populárního blogu o vaření s názvem Kitchen Story. Podlehla agresivní formě rakoviny prsu, takzvanému triple-negativnímu karcinomu....

Jak naskočit na vlnu flow? Pět pilířů, které vás podrží, když přijdou životní krize

Premium

Tak jste bohužel v krizi. Mohla přijít z milionu různých důvodů a jejich náročných kombinací. Možná vás ale zatím nenapadlo, že zpátky na nohy vám můžou pomoct úplně obyčejní spojenci. Tady je...

13. července 2025

Podobnost matky s dcerou mate i příbuzné, plete si je i vnučka

Pětašedesátiletá Dawn Hubsherová vypadá jako její čtyřiatřicetiletá dcera Cher. Jejich podobnost je natolik šokující, že mate i jejich nejbližší příbuzné včetně dcery Cher. Babičku běžně oslovuje...

13. července 2025  11:31

Batáty a tvaroh: Skvělá dvojka, která si rozum a pomůže vám s hubnutím

Tato na první pohled obyčejná kombinace nejen skvěle chutná, ale k tomu vám díky těm správným přísadám odčaruje i nevzhledné faldíky na břiše či bocích. Vyzkoušejte batáty s tvarohem.

13. července 2025

Dámy, hlídejte své muže. Časté močení může značit i vážný problém

Časté noční močení je nepříjemným problémem, o kterém se obvykle stydíme mluvit. Příčiny mohou být různé. V některých případech je řešení snazší, než bychom si mohli myslet. Jindy však může jít,...

13. července 2025

Smyslný Býk i uzavřený Kozoroh. Znamení prozradí, co čekat od partnera

Která žena by nechtěla získat návod na muže, se kterým spojila svůj život? Přinášíme vám tajný pohled do mužské duše podle horoskopu, který vám napoví, s kým máte ve vztahu tu čest. Dozvíte se také,...

13. července 2025

Láska mezi osobnostmi nemá mezí, dělí je více než dvacet let

Podívejte se do naší galerie na slavné osobnosti ze světa i z Česka, které se zamilovaly do protějšku, kterému bylo o dvacet let více nebo méně. Láska si zkrátka nevybírá a věk nehraje žádnou roli....

13. července 2025

Časté nadýmání nebo průjem? Zpozorněte, může jít o zánět střev

Bolesti břicha, únava, plynatost či průjmy mohou být příznaky zánětu střev. Ten častěji trápí lidi ve středním a starším věku. Důležitá je změna stravy, ale také dostatek pohybu. Co dalšího může...

13. července 2025

Minipizzy ve tvaru srdce

Minipizzy ve tvaru srdce
Recept

Střední

30 min

Láska prochází žaludkem. Proto ji můžete vyjádřit i skrze tento recept.

Ibalgin, nebo Paralen? Které léky na bolest jsou nejúčinnější, vysvětluje neuroložka

Premium

Bolest je varovná kontrolka, pomocí které vydává tělo signál, že s ním není něco v pořádku. Pokud však trvá dlouho a přejde do chronické fáze, může to mít pro organismus nedozírné následky. „Výzkumy...

12. července 2025

Seriálová Brenda i čarodějka. Shannen Doherty před rokem prohrála boj s rakovinou

Premium

Nejdřív si ji diváci zamilovali v seriálu Beverly Hills 90210 nebo v Čarodějkách a pak dlouho sledovali, jak bojuje s rakovinou. Americká herečka Shannen Doherty, která zemřela loni v červenci, se...

12. července 2025

Bolístky pod kontrolou: Vyhrajte dětské náplasti Cosmos s Prasátkem Peppou
Bolístky pod kontrolou: Vyhrajte dětské náplasti Cosmos s Prasátkem Peppou

I drobné odřeniny a škrábance mohou být pro děti velké drama. Zúčastněte se proto naší soutěže a vyhrajte limitovanou edici dětských náplastí...

Olivia Munnová: Kráska, která překonala rakovinu a přehodnotila priority

Pětačtyřicetiletá americká herečka a modelka Olivia Munnová i pár let před padesátkou stále oslňuje svět svou krásou. Podívejte se do galerie na snímky této inspirativní a úspěšné ženy. Na filmovém...

12. července 2025  12:01

Barvy jsou zrcadlem naší duše. Naučte se číst jejich význam

Psychologové vědí, že barvy mají vliv na duši i tělo. Proč si vybíráme zrovna tyto barvy, která pomůže vám a v jakém ohledu? Zkuste to zjistit za pomoci kyvadélka.

12. července 2025
Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.