Diskuze

Cibule a česnek: pět důvodů, proč bychom je měli jíst

Nejsou v našich končinách novinkou jako batáty ani nevypadají exoticky jako avokádo. Přesto si cibule a česnek v ničem nezadají s jinými superpotravinami. Přečtěte si, jaké jsou jejich účinky na naše zdraví a proč bychom je měli jíst.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

M82a73r67e38k 34K68l36u88f51a

11. 1. 2018 12:01

Jezte cibuli a česnek, má to tu výhodu, že vás pak nikdo osobně neotravuje .... :-)

1 0
možnosti

No jako cesnek je super, ale jen o vikendu, v praci tak smrdet nemuzu :-)

0 0
možnosti

"zlepšují trávení"

no nevím, jsem jediná, kohou nafouknou? nepoužívám ani jedno.

1 0
možnosti

J60a72n 93V70e26r92n79e61r

10. 1. 2018 13:12

Jednou z těchto látek je také allicin, který kromě štiplavé vůně může také za to, že se česneku a cibuli přezdívá přírodní antibiotikum. Má totiž antivirové účinky a působí proti širokému spektru bakterií.

Zdroj: https://rungo.idnes.cz/cibule-a-cesnek-01o-/behani.aspx?c=A171215_174221_behani_sehn

takže antibiotikum nebo antivirotikum?

0 0
možnosti

Moje babička nejezdila na dovolenou a celý život pracovala tak, aby se mohla stravovat sama doma. Nejedla totiž česnek ani cibuli. V syrovém ani upraveném stavu. Nebylo možné ji obelstít. Cítila česnek i v uzeninách, proto jedla jen ty nejjemnější párky, kam se česnek nedával, klobása pro ni neexistovala. V životě neměl problém s tlakem, nikdy neonemocněla rakovinou ani jinou civilizační chorobou. V 85 letech jí zjistili cukrovku. Kdyby jedla česnek a cibuli, určitě by se dožila více, než 101 let, kdy zemřela?

0 0
možnosti

Já znám jednoho pána (ročník 1922), co jí denně paličku (!) česneku a má krásné bílé zuby. Prý je to snad tím...

0 0
možnosti
Foto

V dopisech mého tatínka z vězení Brněnského Gestápa se opakuje prosba o zaslání cibule. Zajatecký tábor v původní Osvětimi byl ohniskem tyfu a cibule byla nejlepší možná profylaxe. Možná právě mému tatínkovi ta cibule prodloužila život o několik měsíců, zatčen na Vánoce 1940 s ostatními důstojníky Obrany Národa zemřel až na podzim 1941.

Mám proto k cibuli pozitivní vztah, téměř denně ji nějak používám. Nejlépe syrovou, ale do salátů ji nejdřív den- dva marinuji ve vinném octě. Stačí oloupat a rozkrojit, řezem dolů a zalít tím octem, později odkapat a nakrájet. Zachrání se tím ty nejhodnotnější složky.

Podobně lze i česnek zbavit agresivní vůně. V zimě je ideální salát z kvašeného zelí s nakrouhanou marinovanou cibulí, nastrouhaným česnekem, na drobno nasekanou peperonkou a nakonec lžicí olivového oleje. Soli má kysané zelí už dost.

Marinovanou cibuli nakrájím jemně i do tvarohu, trošku soli, papriky a zamíchám, je to pomazánka na chléb.

Na zapečené brambory je výborný tvaroh s trochou jogurtu a prolisovaným česnekem, trochu soli a našlehat.

21 0
možnosti

Nerad Vám beru iluze, ale to by se mělo někde v televizních dokumentech nechat najít, byl to nesmysl.

Medicína založená na důkazech - používalo by se to, kdyby to fungovalo.

0 1
možnosti
Foto

Koukam je to tu samy znalec cestiny....

1 3
možnosti

Tak jste se s jednou chybou také přidal?

8 0
možnosti
Foto

V85l30a86d37a 97V28a31n24e43k

21. 12. 2017 7:10

Cibule, česnek, křen,kvašené zelí ,jablka v seně,sušené ovoce...;-)R^ žádné jiné " vitamíny " naši předci neměli...a mnohem více pohybu....

3 0
možnosti
Foto

Přesto mnozí zemřeli už ve středním a mladém věku, jiní se dožívali přes 90. Každý extrém, ať chudoba, nebo bohatství, vám může zkrátit život.

5 0
možnosti

V15í76t 24J97ů30z40a

20. 12. 2017 20:38

Jezte cibuli, nebude k vám chodit lékař! Jezte česnek, nebude k vám chodit nikdo!

10 2
možnosti
Foto

Pokud by se to týkalo navoňavkovaných metroušků, po kterých nevyvětráte ani za hodinu, tak proč ne ... :-P Tím neříkám, že má správnej chlap smrdět.

5 0
možnosti