ilustrační snímek | foto: Shutterstock

Čechožrouti. Proč patříme v Evropě k těm nejtlustším? Roli hrají i emoce

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
V restauraci si my Češi radši dáme svíčkovou, vepřo knedlo zelo nebo guláš než rybu se zeleninou. Jíme špatné potraviny, přecpáváme se a málo se hýbeme. Na našich postavách je to pak poznat. Nad tím, proč jsme nejhorší jedlíci v Evropě, se pozastavuje Magazín Víkend DNES.

Je sobota, devět hodin dopoledne a pětadvacetiletá Klára si v kuchyni otce chystá snídani. Přijela za ním na víkend a ze svého bytu si přivezla i jídlo. Zeleninu, vločky, sezamové semínko, bílý jogurt, tofu, červenou čočku, zelený čaj… Kromě ovoce ze zahrady by u táty nic z toho nenašla. On už je tou dobou téměř po snídani. Sedí na sedačce proti televizi a dojídá bílý rohlík namazaný máslem a játrovou paštikou ze supermarketu. V hrnku má kakao, na konferenčním stolku mu od večera pořád stojí prázdný půllitr od piva a balíček nedojedených chipsů.

Lidé jsou dnes ohledně stravy daleko více poučení než dříve, mají nastudovanou teorii, ale často ji neumějí převést do praxe.

Iva Málkovázakladatelka STOB

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se