ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Getty Images

Mějte astma pod kontrolou. Zkuste do stravy přidat i omega-3

  • 0
Tímto chronickým zánětlivým onemocněním trpí v České republice bezmála milion lidí. Nyní však vědci objevili další způsob, jak tuto nemoc lépe zvládat. Pomoci mohou i omega-3 nenasycené mastné kyseliny.

Astma nejčastěji propuká už v dětství a obvykle přetrvává do dospělého věku, kdy se postižení dlouhodobě potýkají s řadou nepříjemných potíží, jako je pískot či sípání při dýchání, dušnost, svíravý pocit na hrudi nebo kašel. 

Bývá také často spojeno s alergiemi a může být provázeno jinými alergickými stavy, například sennou rýmou.

Výsledky ve prospěch zdravých tuků

Odborníci z výzkumného ústavu Hunter Medical Research Institute a univerzity v australském Newcastlu nedávno zjistili, že při léčbě astmatu mohou hrát významnou roli omega-3 nenasycené mastné kyseliny, přesněji řečeno jejich vyšší hladina v organismu. A jakým způsobem se dobrali tohoto závěru?

Lidem, kteří se účastnili experimentální studie, byla odebrána krev, změřena funkce plic a vypočteno tzv. ACQ skóre (Asthma Control Questionnaire). Mastné kyseliny byly měřeny v membránách červených krvinek metodou zvanou plynová chromatografie a byl vypočítán omega-3 index (hladina mastných kyselin EPA + DHA v krvi). 

Výsledek? Index omega-3 byl podobný u lidí s astmatem i bez něj, vyšší index byl pozorován u lidí s kontrolovaným nebo částečně kontrolovaným astmatem ve srovnání se subjekty s nekontrolovaným astmatem. Pacienti s vysokým omega-3 indexem (8 procent a více) potřebovali nižší udržovací dávku inhalačních kortikosteroidů ve srovnání s astmatiky s indexem nižším než 8 procent.

Co z toho vyplývá? Provedená studie jasně ukazuje, že vyšší index omega-3 je spojený s lepší kontrolou astmatu a nižšími dávkami léků. Jinými slovy, omega-3 nenasycené mastné kyseliny mohou být díky svým protizánětlivým účinkům využívány jako doplňková terapie u astmatu.

Nejlepší zdroj: tučné mořské ryby

Tyto látky si ovšem naše tělo nedokáže samo vytvořit, proto je musíme přijímat prostřednictvím stravy. 

Nepodceňujte sílu omega-3. Zmírňují chronické záněty a prospívají srdci

V přirozené podobě se omega-3 nacházejí hlavně v tučných mořských rybách, které bychom měli konzumovat ideálně dvakrát týdně, v olejnatých semínkách (zejména lněná a chia) nebo ořeších. 

Najdeme je také ve vejcích, rostlinných olejích, avokádu, špenátu, brokolici, květáku a růžičkové kapustě. Pokud z nějakého důvodu nemůžete zařadit tyto potraviny do svého jídelníčku, lze využít doplňky stravy s kvalitním rybím olejem, které jsou k zakoupení v lékárnách.