Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vítězové a poražení roku 2023: Jedni darovali naději, druhými zmítaly aféry

  15:58
Oceněný autor elektrárny, zachránci životů, známá sportovkyně – bojovnice, dítě s rodinou statečně čelící zákeřné nemoci a všichni, kteří jim pomohli. Na straně druhé korupční skandály nebo zneužití pravomocí. Příběhy vítězů a poražených z Olomouckého kraje za uplynulý rok připomíná portál iDNES.cz.

Vítězové

Šance pro Martínka

Neuvěřitelných 150 milionů korun poslali dárci na léčbu malého Martínka. Díky jejich štědrosti se mu dostane na přelomu ledna a února léčby na specializované klinice ve Francii.

Dvouletý chlapec trpí vzácným genetickým syndromem AADC, jehož léčbu pojišťovna neproplácí. „Je to zázrak, solidarita lidí mě neuvěřitelně překvapila,“ svěřil se otec dítěte pro iDNES.cz.

Martínek se díky milionové sbírce bude léčit ve Francii. Rodina počítá dny do odjezdu

Zdravá porazí kohokoli

Tenistka Karolína Muchová pobláznila sportovní veřejnost. Rodačka z Olomouce byla ještě na začátku roku kvůli přetrvávajícím problémům s natrženým břišním svalem až na 151. místě světového žebříčku.

Jenže v červnu předvedla spanilou jízdu na Roland Garros, ve svých 26 letech se dostala do svého prvního grandslamového finále a úspěšný ročník nakonec zakončila jako osmá hráčka světa.

V září se na US Open dostala až do semifinále a z jedenácti zápasů s protivnicemi z TOP 10 jich vyhrála pět, což je vůbec nejvíc během jedné sezony.

„Bohužel Karolínu velmi limituje zdraví. Kdyby bývala byla zdravá, může porážet kohokoli,“ řekla o Muchové tenisová ikona Ivan Lendl. A právě kvůli zranění zápěstí vynechá tenistka první grandslam v novém roce.

Kája umí všechno, říká Hájek o Muchové. Je komplexní hráčka, souhlasí Novák

Dopravní úleva

Důvod k oslavě mají řidiči jezdící mezi Olomoucí a Přerovem a také obyvatelé Krčmaně, přes niž po cestě projíždějí. V dubnu totiž začala stavba prvního ze dvou úseků nové a dlouho očekávané dálnice D55 vedoucího od krajského města k obci Kokory.

V červnu se navíc Ředitelství silnic a dálnic podařilo definitivně zažehnat potenciální ohrožení termínu dostavby díky tomu, že uzavřelo dohodu se zemědělskou společností Agra Velký Týnec, která předtím napadla stavební povolení k některým objektům.

Dálnice, jejíž první, sedm a půl kilometru dlouhý úsek by měl být hotový v roce 2025, má v regionu především nahradit dlouhodobě přetížené silniční spojení, na kterém kvůli tomu dochází často k nehodám, mnohdy vážným.

ŘSD se dohodlo se zemědělci, dostavbě D55 už nebude nic stát v cestě

Záchrana z hořícího vlaku

Jen díky velkému štěstí v kombinaci s pohotovou reakcí dvou zachránců vyvázlo v polovině října bez vážnějších následků třicet cestujících z vlaku, jenž na okraji Olomouce narazil do kamionu, který vjel na přejezd navzdory varovné signalizaci.

Při nárazu se totiž roztrhla nádrž a rozlitá nafta okamžitě vzplála do velkého požáru. Lidem bleskurychle pomohli ven vlakvedoucí Roman Juřena a Lukáš Dudík z blízkého autoservisu, za což byli později oceněni.

Je zázrak, že se dostali všichni ven, líčí zachránce lidí z hořícího vlaku

Oceněný „otec elektrárny“

Energetik Miroslav Kopřiva z Velkých Losin na Šumpersku na konci října převzal z rukou prezidenta Petra Pavla vyznamenání za zásluhy o stát v oblasti hospodářské.

Konkrétně obdržel medaili Za zásluhy prvního, tedy nejvyššího stupně. Kopřiva velkou část svého profesního života spojil se známou přečerpávací vodní elektrárnou Dlouhé stráně.

„Vše vyznělo jako ocenění mého celoživotního působení v energetice. Moc si toho vážím, beru to však jako ocenění nejen sebe, ale i mojí rodiny a spolupracovníků,“ shrnul Kopřiva.

Vyznamenání si vážím, ale nepatří jen mně, říká „otec“ elektrárny Dlouhé stráně

Poražení

Policejní zásah na kraji

O všechny funkce v ODS, na kraji i přerovské radnici přišel ještě přednedávnem významný regionální politik – exnáměstek hejtmana Michal Zácha.

Kariéra skončila také pro jeho někdejšího stranického kolegu Roberta Knoblocha a další osoby namočené do korupční kauzy pojmenované policisty Autostráda, třeba exšéfa krajských silničářů Davida Štěpánka a bývalou vedoucí kanceláře ředitele krajského úřadu Svatavu Špalkovou.

Po zásahu protimafiánského útvaru na krajském úřadě v půli listopadu čelí obvinění z manipulace zakázek na dopravní stavby, případně účasti na těchto činech. Peníze organizovaná skupina nelegálně získala hlavně díky šizení staveb.

„Stíhané skutky jsou posuzovány jako trestné činy sjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě, pletich při zadání veřejné zakázky a při veřejné soutěži, přijetí úplatku, podplácení, podvodu a zneužití pravomoci úřední osoby,“ shrnul vrchní státní zástupce Radim Dragoun.

Většina z obviněných se k trestné činnosti doznala.

NCOZ zasahuje na krajském úřadě v Olomouci, policie zadržela náměstka hejtmana

Zahrádkáři musejí pryč

Svůj boj za udržení pozemků u břehů řeky Moravy v Olomouci letos prohráli tamní zahrádkáři. Se svou kolonií museli ustoupit rozšiřování koryta při protipovodňové ochraně.

Hořkost pociťují i poté, co jim město nabídlo kompenzaci v podobě parcel na nedalekých Nových Sadech. S průměrnou cenou za novou zahrádku jsou nespokojení a mluví o lichvě.

Plivli nám do tváře, bouří se zahrádkáři z olomouckých kolonií

Starostka skončila s ostudou

Na loňský rok nebude v dobrém vzpomínat Štěpánka Tichá, nyní už bývalá starostka Města Libavá. Policie odhalila, že společně se dvěma pracovnicemi obecního úřadu zpronevěřila prostřednictvím fiktivních pracovních dohod 407 tisíc korun.

Všechny tři se sice přiznaly a škodu nahradily, čímž si vysloužily podmíněné zastavení trestního stíhání, a udržely si tak čistý trestní rejstřík. Vše ale nakonec vyšlo veřejně najevo poté, co o machinacích informoval v červnu server Seznam Zprávy.

Tichá hodlala zprvu na postu starostky zůstat, když jí jako dostačující přišla omluva a koaliční zastupitelé ji v tom podpořili. V závěru září kvůli vyhrocené atmosféře v obci konečně rezignovala.

Starostka Libavé kvůli zpronevěře obecní kasy končí, zastupitelkou zůstane

Trest pro policisty

Zneužití pravomoci veřejného činitele a pojistný podvod mají podle soudu na svědomí přerovští policisté Pavel Hošek, Kamil Jánský a Michal Beláček. Soud jim v říjnu potvrdil tresty.

Kromě dvouleté podmínky se zkušební dobou na tři roky dostali čtyřletý zákaz činnosti. Všichni musejí také pojišťovně zaplatit skoro 200 tisíc korun. Nehoda se stala v listopadu 2021.

Tehdejší komisař přerovské kriminálky Hošek podle soudu v opilosti vyjel z kruhového objezdu na křižovatce ulic Polní a Velká Dlážka se svým vozem Alfa Romeo do protisměru, kde se čelně srazil s protijedoucím autem.

Jeho řidič při nárazu utrpěl šok a lehká zranění, výsledkem byla také škoda přes 193 tisíc korun, kterou by pojišťovna z povinného ručení nevyplatila, pokud by zjistila, že viník byl opilý.

Aby se Hošek postihu vyhnul, kontaktoval policista Beláček svého bratra a uvedl ho jako řidiče, přestože na místě nehody nebyl. Podle soudu pak vyšetřující velitel dopravní hlídky Jánský záměrně pozměnil dokumenty a záznamy o nehodě.

Policisté kryli nehodu opilého kolegy, soud všem potvrdil podmíněné tresty

  • Nejčtenější

Zemřel kardiochirurg Šantavý, špičkový lékař zachránil nespočet životů

25. dubna 2024  16:28

Fakultní nemocnice v Olomouci oznámila, že v pátek 19. dubna náhle zemřel lékař a někdejší...

Slavia - Olomouc 2:2, domácí srovnali před koncem. Titul se jim vzdaluje

21. dubna 2024  14:11,  aktualizováno  17:13

Že po jednoznačné první půli padnou po přestávce v Edenu rychlé dva góly, se dalo celkem jasně...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Lidé nám lesy drancují, přemýšlejme o houbařských lístcích, vyzývá podnikatel

20. dubna 2024

Premium Na Slovensku je největším soukromým vlastníkem lesů, v Česku se Richard Benýšek soustředí hlavně na...

Seniorka při vystupování spadla pod tramvaj a zemřela, policie stíhá řidiče

24. dubna 2024  13:51,  aktualizováno  15:21

Obviněním řidiče tramvaje z usmrcení z nedbalosti skončilo po více než půl roce vyšetřování loňské...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nebýt alkoholu, většinu času skoro nemáme co dělat, říká lékař z urgentu

25. dubna 2024

Premium Končí zde pacienti po mrtvici, infarktu, se zápalem plic, po otravě krve, závažných úrazech nebo po...

Přerovské farmářské trhy budou mít pauzu, všichni prodejci minule prodělali

28. dubna 2024  6:49

O důležitosti výběru místa se přesvědčili obchodníci na farmářských trzích v Přerově. V dubnu na...

Světlomet míval osmnáct součástek, dnes i 380, líčí šéfové mohelnické továrny

27. dubna 2024

Premium Tři desetiletí letos uplynula od chvíle, kdy tehdejší továrna Hella Autotechnik v Mohelnici na...

Vyprodáno. Sparta se valí na Olomouc. Unikátní situace, těší se trenér Saňák

27. dubna 2024  11:55

Bude to krásný pohled a skvělá kulisa. Fotbalový svátek. Naposledy Sigma vyprodala Andrův stadion...

Sigma se brání auditem proti nařčením: Prodeje majetku nebyly nevýhodné

27. dubna 2024  7:17

Fotbalová Sigma si nechala od poradenské společnosti Grant Thornton posoudit prodeje nebytových...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...