Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Covidová smršť zavedla novinku, s lékařem se lze spojit i z obýváku

  5:52
Fakultní nemocnice v Olomouci rozšiřuje možnosti takzvané telemedicíny. Pomoc míří k pacientům nebo k rodinám, které pečují o nemocné, hlavně prostřednictvím videokonferencí.

Oblasti telemedicíny, eHealth, IT a inovativních technologií ve zdravotnictví se věnují zástupci Národního telemedicínského centra (NTMC) ve Fakultní nemocnici Olomouc. | foto: Fakultní nemocnice Olomouc

Za pandemie covidu šlo o běžný postup. Nemocný zavolal lékaři a ten ho vyšetřil na dálku. Model telemedicíny se v regionu uchytil i po návratu k normálu.

Podle odborníků mohou lékaři vzdáleným přístupem řešit až třetinu případů V olomoucké fakultní nemocnici se tento postup neustále rozšiřuje a zdravotníci už telemedicínu nasazují v mnoha oborech, jde například o kardiologii, psychiatrii, paliativní péči, onkologii či neonatologii.

„Nejvíce ji využíváme u pacientů s poruchami srdečního rytmu, telemedicínu uplatňujeme u zhruba tisícovky z nich. Pravidelně telemedicínsky sledujeme dalších 480 nemocných. V této skupině jsou lidé, kteří nevyužívají pouze vzdálenou komunikaci s lékařem, ale také se měří v domácím prostředí, to znamená telemonitoring,“ uvedl projektový pracovník Národního telemedicínského centra Michal Štýbnar. Jedná se například o matky, které v těhotenství trpí těhotenskou cukrovkou.

Velký potenciál je podle Štýbnara v telepsychiatrii, i na tomto oboru v nemocnici pracují.

„Nyní máme ve fázi pilotního ověření 25 stálých pacientů. Plánujeme širší zapojení dalších lékařů a spolupráci s Centrem duševního zdraví,“ řekl.

Pro určitou skupinu pacientů, kteří trpí úzkostnými a depresivními stavy, je to podle něho ideální nástroj ke komunikaci i s ohledem na nedostatek zdravotnického personálu. Je vhodný zejména pro mladší lidi, kteří jsou zvyklí přes online nástroje komunikovat.

Řeč těla

Předsedkyně Psychiatrické společnosti České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně Simona Papežová vnímá telepsychiatrii jako doplňující péči k té standardní.

„Za covidu jistě byla přínosem, mnozí pacienti by zůstali bez pomoci. Může být výhodná v odlehlých regionech, v rámci krizové péče. Je nutno brát v potaz, že i v psychiatrii je třeba vnímat člověka komplexně, včetně řeči těla nebo výrazů. A to žádný monitor neumožní,“ upozornila Papežová.

Odborníci se shodují, že každým rokem stoupá počet dospělých i dětí, kteří z nejrůznějších důvodů potřebují psychologickou či psychiatrickou pomoc.

Celosvětová koronavirová pandemie a válka na Ukrajině situaci ještě umocnily. Například v roce 2021 se podle dat ministerstva zdravotnictví do odborné péče svěřil každý čtrnáctý člověk.

Ve skutečnosti může být lidí s duševním onemocněním mnohem víc, protože zdaleka ne každý vyhledá odborníka.

Čekání na pomoc

Nejčastěji lékaři diagnostikují smíšenou úzkostně-depresivní poruchu či depresi. Čekací doby jsou dlouhé.

„Olomoucký kraj má v porovnání s jinými regiony více úvazků psychiatrů, ale v současné době vzhledem k nárůstu pacientů s duševními onemocněními nestačí kapacity nikde. Z dotazníku mezi ambulantními psychiatry v minulých letech vyplývalo, že čekací doba je v řádu týdnů,“ uvedla předsedkyně psychiatrické společnosti Papežová.

Podle Štýbnara z telemedicínského centra telepsychiatrie dostupnost péče zvyšuje. „Zefektivňuje i čas, který lékař pacientům věnuje. Navíc je možné nemocného poznat v jeho domácím prostředí, kde může být uvolněnější, a tím i přispět k destigmatizaci psychiatrie, kdy většina lidí nechce být vidět na psychiatrii, i když tuto péči potřebuje,“ poukázal na výhody Štýbnar.

Telemedicína podle odborníka není pro každého, důležité je zvolit vhodnou skupinu pacientů.

Psychiatrická a psychologická pomoc se osvědčila také u paliativních pacientů. „Podporu díky telemedicíně poskytujeme lidem trpícím rakovinou, lidem se srdečním selháním v jejich terminálním stadiu i dětským pacientům v paliaci,“ vyjmenoval Štýbnar.

Lednová novela zákona

Léčbou na dálku se v červenci zabývala i vláda a dala jí zelenou. „Přínos novely, kterou poslanci schválili a která by měla platit od ledna, je hlavně v legislativním ukotvení, kdy se zvýší právní jistota poskytovatelů zdravotních služeb využívajících telemedicínské metody,“ sdělila mluvčí ministerstva zdravotnictví Eliška Machová.

Zákon také zavádí, že zdravotní služby lze poskytovat na dálku za použití telekomunikačních a informačních technologií. Je to ale možné jen za podmínek stanovených předpisy a při splnění technických požadavků na kvalitu a zabezpečení komunikace.

Citlivá data, která nemocnice shromažďují a se kterými pracují, jsou totiž lákavým cílem hackerů.

„Velká část nemocnic využívá pro zajištění svých IT služeb třetí strany, tedy dodavatele, což ještě může zvyšovat riziko kybernetického incidentu. Z tohoto důvodu může být jedním z opatření proti kybernetickému útoku nebo zneužití citlivých údajů nastavení smluvních vztahů mezi zdravotnickým zařízením a dodavatelem služby ohledně zálohování či šifrování dat,“ objasnil odborník na kybernetickou bezpečnost z Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně Lukáš Pavlík.

Dodal, že data pomáhá chránit i umělá inteligence: „V současné době je na vzestupu, nachází uplatnění také v telemedicíně. Zároveň se využívá na poli kybernetické bezpečnosti, což přináší nové možnosti predikce kybernetických útoků. Tento trend by měla do své bezpečnostní politiky zařadit také zdravotnická zařízení,“ doporučil.

Telemedicíně se věnují odborníci i ve výuce na Lékařské fakultě Univerzity Palackého v Olomouci.

„Vzniklo i Centrum digitálního zdravotnictví při lékařské fakultě a fakultní nemocnici, jež sdružuje odborníky nejen na telemedicínu, ale i na eHealth, kyberbezpečnost či legislativu v sociálních službách nebo na implementaci nových technologií do praxe,“ uzavřel Štýbnar.

15. května 2022

  • Nejčtenější

Zemřel kardiochirurg Šantavý, špičkový lékař zachránil nespočet životů

25. dubna 2024  16:28

Fakultní nemocnice v Olomouci oznámila, že v pátek 19. dubna náhle zemřel lékař a někdejší...

Slavia - Olomouc 2:2, domácí srovnali před koncem. Titul se jim vzdaluje

21. dubna 2024  14:11,  aktualizováno  17:13

Že po jednoznačné první půli padnou po přestávce v Edenu rychlé dva góly, se dalo celkem jasně...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Lidé nám lesy drancují, přemýšlejme o houbařských lístcích, vyzývá podnikatel

20. dubna 2024

Premium Na Slovensku je největším soukromým vlastníkem lesů, v Česku se Richard Benýšek soustředí hlavně na...

Seniorka při vystupování spadla pod tramvaj a zemřela, policie stíhá řidiče

24. dubna 2024  13:51,  aktualizováno  15:21

Obviněním řidiče tramvaje z usmrcení z nedbalosti skončilo po více než půl roce vyšetřování loňské...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na střelnici se smrtelně zranil muž. Policie to vyšetřuje jako sebevraždu

20. dubna 2024  12:36

V pátek odpoledne se na střelnici v Olomouci zastřelil muž ve středních letech. I přes okamžitě...

Světlomet míval osmnáct součástek, dnes i 380, líčí šéfové mohelnické továrny

27. dubna 2024

Premium Tři desetiletí letos uplynula od chvíle, kdy tehdejší továrna Hella Autotechnik v Mohelnici na...

Vyprodáno. Sparta se valí na Olomouc. Unikátní situace, těší se trenér Saňák

27. dubna 2024  11:55

Bude to krásný pohled a skvělá kulisa. Fotbalový svátek. Naposledy Sigma vyprodala Andrův stadion...

Sigma se brání auditem proti nařčením: Prodeje majetku nebyly nevýhodné

27. dubna 2024  7:17

Fotbalová Sigma si nechala od poradenské společnosti Grant Thornton posoudit prodeje nebytových...

Vědci vyvinuli lepší jehly pro novou léčbu, která pomáhá i při poškození míchy

26. dubna 2024  12:14

Vědci z olomoucké Univerzity Palackého vyvinuli novou generaci jehel, které jsou určené pro nyní...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...