Největší producent v kraji už v tomto měsíci své produkty zdražil. Společnost Pivovary CZ Group zastupuje trio velkých pivovarů: Holbu Hanušovice, Litovel a Zubr Přerov.
„Abychom i nadále mohli garantovat nejvyšší kvalitu našich piv a služeb, byli jsme nuceni od října navýšit ceny piva,“ informoval výrobně technický ředitel společnosti Pivovary CZ Group Tomáš Pluháček.
Cena čepovaného piva stoupla v průměru o 1,30 Kč za půllitr, u lahvového piva v přepravce v průměru o 1,40 Kč, u plechovek navýšení nepřekročilo 1,20 Kč na kus. Pokud ceny dál porostou, nevylučuje Pluháček další zvyšování u výrobků..
Podobně jako Jadrníček ani Pluháček nevidí prostor, jak energie při výrobě ušetřit.
„Zásadnější úspory se dají dosáhnout jen opatřeními, jež mají negativní vliv na kvalitu, jako je změna technologie vaření nebo zkrácení doby ležení. A to dělat nebudeme, protože kvalita je pro nás vždy na prvním místě,“ zdůraznil.
Podražil také slad a chmel
Náměšťský minipivovar Jadrníček zvedl už v září cenu piva o osm procent.
„Když se napočítá dramatický růst cen plynu a elektřiny, násobné navýšení cen sladu a chmele o desítky procent, tak se nedá vyloučit další zdražování. Může to být o pět až deset procent,“ odhadl Jadrníček.
Plyn používá náměšťský pivovar na vaření piva, elektřinu na chlazení. „Opravdu nevím, jak by se tyto položky nákladů daly aspoň trochu snížit,“ přiznal.
V podstatně lepší situaci je nyní přerovský minipivovar Parník, který investoval do svých zdrojů energie.
„Už dlouho před energetickou krizí jsme se zaměřili na fotovoltaiku, takže máme celou střechu pokrytou solárními panely. Po většinu roku jsme energeticky soběstační,“ pochvaluje si sládek Richard Antl.
Restaurace zavírají, musejí hledat odběratele
Pro jiné producenty však výčet potíží zdražováním energií nekončí. Mohou se dostat do problémů také proto, že kvůli vysokým nákladům zavírá řada restaurací, které pivo odebírají.
„Pivo jsme naváželi do patnácti hospod. Pět majitelů se už ozvalo, že zavírají. Pro nás to znamená najít jiné odběratele, což v současnosti bude velmi obtížné, nebo výrobu omezit,“ přemítá Luboš Jadrníček.
Řada minipivovarů v regionu ale vyrábí pivo jen pro vlastní podniky, takže s odbytem problém nemají.
„Co se tady uvaří, to se taky v naší restauraci vypije. Malý přebytek, který máme, poskytneme Létajícím pivovarům,“ vysvětlil Richard Antl z přerovského Parníku.