Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

Jeseník bude testovat nejmodernější mobilní 5G sítě ve firmách i školách

  4:53
Na test, jak by měly fungovat nejmodernější digitální sítě, se chystá s dalšími čtyřmi městy napříč republikou jesenická radnice. Zapojí se do něj mimo jiné místní firmy i školy. Testování 5G sítí začne v polovině roku 2020 a potrvá dva roky. Kromě Jeseníku se uskuteční také v Karlových Varech, Ústí nad Labem, Plzni a Bílině.

Jeseník bude jedním z pětice českých měst, kde budou testovány 5G mobilní sítě. | foto: Luděk Peřina, MAFRA

Jeseník se prosadil v soutěži ministerstva průmyslu a obchodu a ministerstva pro místní rozvoj.

„Chceme zkvalitňovat služby občanům města a vytvářet příležitosti. Testování 5G sítí nám poskytne cenné zkušenosti,“ sdělil místostarosta Jeseníku Tomáš Vlazlo.

Jeseník stejně jako další města spolu s mobilními operátory vybudují digitální infrastrukturu a získají podporu státu v testování a využívání 5G technologií, stejně jako v rozvoji projektu chytrých měst.

Projekt má být přínosem i pro spolupracující školy a firmy. „Vzhledem ke své poloze by se Jesenicko mělo stále víc zaměřovat na kreativní obory a průmysl s vysokou přidanou hodnotou, digitální vzdělávání a komunitní život 21. století, což podporuje snahy radnice snížit odliv mladých lidí,“ doplnil Vlazlo.

Firma se těší, že bude mít náskok před ostatními

Jedním z partnerů města v ambiciózním projektu se stala místní firma Fenix Trading patřící k nejvýznamnějším výrobcům elektrických topných systémů v Evropě.

„Je to velká příležitost. My už před pěti lety začali experimentovat s internetem věcí (označení pro síť zařízení, která jsou vybavena elektronikou, softwarem, senzory, pohyblivými částmi a síťovou konektivitou, která umožňuje těmto zařízením se propojit a vyměňovat si data - pozn. red.), ale sítě neměly dostatečnou kapacitu a přenosy dat byly velmi drahé,“ řekl majitel Cyril Svozil.

Rozdíl mezi generacemi

5G je nová generace mobilních sítí. Navazuje na 3G sítě, které přinesly rozšíření internetu do mobilu a vedly k rozmachu smartphonů, a 4G, které nabídly rychlejší přenos dat a umožnily například sledovat streamovaná videa na cestách.

„Pro kontinuální řízení provozů nebyly použitelné, to se s 5G sítěmi změní. Nejmodernější digitální sítě nám pomohou změnit způsoby výroby. Vše se výrazně zjednoduší a zrychlí,“ dodal. Očekává, že firma získá konkurenční výhodu.

„Do pěti let bude využívání 5G sítí standardem a my budeme mít náskok. Po testování 5G sítí bychom je co nejdřív chtěli využít v ostrém provozu,“ sdělil Svozil.

Partneři ze školské oblasti jsou jesenické gymnázium a průmyslovka. Jejich studenti si „osahají“ práci s 5G sítěmi a stejně jako firmy získají náskok v řádu let.

„Pro nás je to příležitost rozvíjet nabídku školy směrem k novým technologiím, jako jsou virtuální laboratoře. Díky této konkurenční výhodě škola získává prostor pro spolupráci s firmami při vzniku nových povolání, která budou požadována na trhu práce,“ uvedl ředitel průmyslovky Martin Viterna.

Partnerem bude i Vlastivědné muzeum Jesenicka a město hledá možnosti v oblasti telemedicíny a dalších oborech.

Moderní sítě přinesou nové možnosti

Výsledky testování mají ukázat, jak efektivně zapojit nové technologie do hospodářství a různých oblastí života lidí. Ministerstva pak chtějí získané zkušenosti využít pro vytváření metodických postupů a tvorbu programů při zavádění moderních digitálních sítí v republice.

Hlavní přínos sítí 5G se dá podle Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) očekávat ve změně způsobu používání stávajících zařízení jako smartphony nebo herní konzole. 5G disponují kapacitou propojit tisíce těchto zařízení v jednu chvíli a otevírají tím prostor pro vývoj nových, inovativních služeb a automatizaci výroby.

ČTÚ v odpovědi na šířící se obavy odmítá negativní dopady na zdraví. „Na stejných kmitočtech bylo po dlouhá desetiletí přenášeno televizní vysílání z vysílačů o výkonech řádově vyšších, než jaké mohou dosahovat základnové stanice 5G. A žádný vliv tohoto vysílání na lidské zdraví nebyl popsán,“ uvedl ČTÚ.

Rozvoj digitální ekonomiky a společnosti patří k vládním prioritám. „5G sítě mají podpořit nové příležitosti pro český průmysl a pozvednout koncepty chytrých měst a chytrých regionů na vyšší úroveň,“ sdělil vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček.

Moderní internetová infrastruktura založená na 5G sítích má podle něj vytvořit prostor pro nové obchodní modely, pokročilé technologie, inovativní služby a aplikace ve prospěch občanů a podnikatelů.

Prvním státem stoprocentně pokrytým sítí 5G je Monako:

27. července 2019

  • Nejčtenější

Svezte se nostalgickými a zážitkovými vlaky, máme jejich soupis

Aktualizujeme

Máte rádi vlaky a chcete zažít něco extra? Vyzkoušejte mimořádné nostalgické a zážitkové jízdy. Po celý rok vám budeme přinášet aktualizovaný seznam železniční akcí. Můžete si vybrat mezi motorovými...

1. října 2021,  aktualizováno  25.7 22:08

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí Loštic na Šumpersku. Žací lišta kombajnu může měřit až 18 metrů, což na rozlehlých...

22. července 2024  14:31

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Hlavní tah na Moravu bude po deset dní zavřený, kamiony si zajedou 71 kilometrů

Tato zpráva se nebude číst lehce řidičům kamionů. V souvislosti s opravovaným silničním tahem I/35 u Moravské Třebové na ně po dobu deseti následujících dní čeká 71 kilometrů dlouhá objížďka. Trasa z...

25. července 2024  16:44

Archeologové odvezli nález do nemocnice, CT odhalilo obsah starý tři tisíce let

Výstava Detektory v archeologii na Přerovsku, která trvá v Muzeu Komenského v Přerově až do října, představuje zajímavé archeologické nálezy z různých časových období. Jedinečným exponátem výstavy je...

21. července 2024  7:03

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Čmárance vandalů ho štvou, a tak je přetírá. Pomohl mi jediný člověk, říká

Premium

Nechtěl, aby si jeho dcera při cestě do školky nebo procházce parkem myslela, že počmárané zdi, hákové kříže a oplzlé nápisy jsou běžná věc. Josef Kovář z Olomouce proto nakoupil barvy a malířské...

23. července 2024

Matador či nováček. Na olympijské medaile pomýšlejí i rodáci z Olomouckého kraje

V tomto tisíciletí se ještě nestalo, že by sportovec z Olomouckého kraje přivezl z letních olympijských her medaili. O prolomení negativní bilance se letos na XXXIII. olympiádě, která v Paříží...

26. července 2024  13:57

Kamion nedal přednost, srážka odhodila další auto do cesty třetímu. Pět zraněných

Krátce po čtvrteční sedmnácté hodině se na silnici 55 u obce Horní Moštěnice na Přerovsku stala vážná dopravní nehoda tři vozů. Starší řidič nákladního automobilu nedal při odbočování přednost...

26. července 2024  11:14

Stavba vysokorychlostních tratí z Brna začne příští rok, řekl ministr Kupka

Výstavba prvního úseku vysokorychlostní železniční trati (VRT) mezi Brnem a Přerovem by měla začít v příštím roce. Práce na úseku mezi Brnem a Břeclaví začnou v roce 2026, úsek Moravská brána pak...

26. července 2024  10:07,  aktualizováno  10:19

Lupiči se vydávali za policisty, kvůli pár stokorunám jim hrozí až 12 let

Kriminalisté zadrželi čtyřčlennou skupinu, kterou obvinili z dubnového loupežného přepadení v Prostějově. Muži vydávající se za policisty přepadli dvaačtyřicetiletého muže i s jeho ženou. Místo...

26. července 2024  9:17

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s...

Ruská kráska Sofja Lebeděva šla donaha v seriálu Vikingové: Valhalla

Bývalá gymnastka Sofja Lebeděva (30) potěšila fanoušky seriálu Vikingové: Valhalla, když se v jedné ze scén nového dílu...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí...

Rozvádím se, oznámila dubajská princezna na Instagramu manželovi a jeho milenkám

Dubajská princezna Mahra (30) a její manžel šejk Mana Bin Mohammed Al Maktúm (25) se po loňské svatbě rozvádí. Dcera...

Olympiáda je festival sexu pro sportovce, potvrzují bývalí účastníci

Olympijská vesnice mi dala za dva týdny víc sexu než zbytek mého života, tvrdí bývalý olympionik Matthew Syed....