Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

Poláci vracejí úder. Turów si vzít nedáme, vzkazují Česku v petici

Poláci přešli do protiútoku. Sbírají podpisy pod petici, v níž kritizují kroky české strany žádající zastavení těžby v dolu Turów. Petici chtějí Poláci předat předsedkyni Evropské komise Ursule von der Leyenové.

Hnědouhelná elektrárna Turów. | foto: Ota Bartovský, MAFRA

Práci si vzít nenecháme. Tak by se dal ve zkratce shrnout obsah petice, která teď koluje mezi obyvateli polských okresů Zgorzelec, Bolesławiec a Lubań. Právě v tomto regionu jsou lidé pracovně závislí na dolu Turów. Snahy Libereckého kraje, české vlády i různých ekologických organizací o uzavření dolu tak Poláci vnímají velmi negativně. 

Petiční archy jsou proto i na radnicích, v kostelech, podpisy na ulicích sbírají i skauti. Petici chtějí Poláci předat předsedkyni Evropské komise Ursule von der Leyenové. Jde tak o reakci na třináct a půl tisíce podpisů, které se sešly pod peticí proti Turówu, kterou inicioval Liberecký kraj. Ten už petiční archy předal Evropské komisi k projednání začátkem března. Jenže Polsko chce Turów bránit všemi možnými prostředky.

Zavření Turówa nelze dopustit

„Uzavřením komplexu Turów by nastala sociální katastrofa. Nezaměstnanost by v regionu stoupla nad 15 000 osob profesně spojených s dolem nebo elektrárnou. Když v to započítáme i rodiny těchto zaměstnanců, bylo by ohroženo kolem 60 000 osob. To nelze dopustit. Přechod na jiné energetické zdroje se musí provádět jak s úctou k životnímu prostředí, tak i s úctou k lidem a jejich pracovním místům,“ uvedla polská europoslankyně Anna Zalewska.

Hnědouhelný důl Turów a na něj napojená elektrárna je pro Polsko v současné době nepostradatelný. Elektřina vyrobená v Turówu představuje osm procent veškeré vyrobené energie v Polsku. V přepočtu jde asi o tři miliony domácností. 

Státní firma Polska Grupa Energetyczna (PGE), která důl provozuje, teď usiluje o to, aby se v Turówu těžilo do roku 2044. Tedy do úplného vytěžení zásob. Povolení ale zatím nemá. V březnu 2020 si tak PGE vymohla alespoň licenci na dalších 6 let těžby, během kterých chce potřebné razítko k úplnému vytěžení získat. 

Hrozba žaloby u soudního dvora EU

Liberecký kraj ale šestiletou licenci označil za nezákonnou. Polské úřady ji vydaly, aniž by přihlédly k námitkám z české strany. Podle hnutí Greenpeace by za to mohla česká vláda Polsko žalovat u Evropského soudního dvoru. Vedení PGE ale odmítá, že se teď v dole těží ilegálně.

„Splňujeme unijní směrnice o ochraně životního prostředí, uzpůsobujeme naše elektrárny a doly stále přísnějším normám, podnikáme na základě legálně udělené licence a veškeré naše aktivity jsou zákonné. Zrušení těžby uhlí není možné z technických, ekonomických ani sociálních důvodů. Navíc požadavek české strany na zrušení licence s cílem uzavřít Turów do deseti let je neopodstatněný. Zvlášť, když v našem sousedství, tedy v Česku a hlavně v Německu, jsou v provozu podstatně rozsáhlejší doly hnědého uhlí,“ sdělil Wojciech Dąbrowski, předseda představenstva PGE.

Hrozba ztráty vody

Liberecký kraj se ale kvůli pokračování těžby obává ztráty podzemní vody na Frýdlantsku, Hrádecku a Chrastavsku. Důl se má totiž rozšiřovat směrem k českým hranicím. Obavy jsou i z prašnosti a hluku. 

„Mrzí mě, že se PGE rozhodla iniciovat tuto petici. Ale je jasné, že se brání. Právě se dostavěl nový blok elektrárny, který stál spoustu peněz, takže je jasné, že se budou snažit o co nejdelší možnou těžbu. Stejně tak jdou pochopit obavy o ztrátu pracovních míst. Samozřejmě, právo podepsat petici má každý. Ale my pořád čekáme ze strany PGE na seriózní jednání a toho se nám, bohužel, pořád nedostává,“ okomentoval hejtman Libereckého kraje Martin Půta.

Jak se Evropská komise k oběma peticím postaví, zatím není jasné. V květnu už ale podporu české straně vyslovil předseda Evropského parlamentu David Sassoli a další europoslanci.

  • Nejčtenější

Mladý řidič narazil do auta s rodinou. Otec nepřežil, žena a tři děti jsou vážně zraněné

Při čelním střetu dvou vozidel nedaleko Doks na Českolipsku zemřel ve čtvrtek pozdě večer řidič jednoho z nich a pět lidí utrpělo těžká zranění. Mezi nimi jsou tři děti.

26. července 2024  9:25,  aktualizováno  15:26

Hrubka na dopravní značce baví obyvatele Milířů, zhotovitel se omluvil

Slyšet, mlýn, blýskat se, Milýře… Podobně poupravená verze vyjmenovaných slov pravděpodobně zněla v mysli zhotovitele dopravní značky pro obec Rádlo na Jablonecku, v jehož katastru se nachází...

23. července 2024,  aktualizováno  13:55

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na Perštýně vyrostou věže se stovkou bytů. Nejsou pro každého, míní makléř

Rezidenční projekt Nový Perštýn v centru Liberce vstoupil do své druhé fáze, která nese název Vilapark Horizont. Stavba dalšího bloku moderních bytovek v nevzhledné jámě již započala a developer už...

20. července 2024  7:33

Tragikomický dvojdotek změnil euforii na zmar. Nešťastník Trubač se podivoval nad VAR

Vše pro Daniela Trubače začalo až komickým ukopnutím. Po pár vteřinách se pro něj a jeho spoluhráče situace proměnila v nepopsatelnou radost, aby za pár minut bylo zase všechno jinak. A nakonec z...

22. července 2024  8:53

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Z vrcholů v Jizerských horách mizejí kříže, osiřel Holubník i Ptačí kupy

Z vrcholu Holubníku v Jizerských horách zmizel v uplynulých týdnech dřevěný kříž. Na ztrátu symbolu jednoho z oblíbených turistických míst upozornil sám jeho autor, horolezec Jan Novotný. Už od února...

23. července 2024  16:33

Bez alkoholu a návykových látek. Turnov má první legální trať pro cyklisty

V novém trailovém centru Struhy v Turnově na okraji místní sjezdovky se už projíždějí první cyklisté. První legální trať v okolí nabízí nadšencům do horské cyklistiky zajímavou výzvu. Časem by se...

27. července 2024  7:31

Firemních dodávek je příliš, na sídlišti v Liberci už v noci nezaparkují

Liberecké sídliště Broumovská je o něco blíž k nočnímu zákazu parkování firemních dodávek a dalších nákladních aut, která tu stojí často nedbale a blokují už tak nedostatečný počet míst. Návrh na...

26. července 2024  15:27

Mladý řidič narazil do auta s rodinou. Otec nepřežil, žena a tři děti jsou vážně zraněné

Při čelním střetu dvou vozidel nedaleko Doks na Českolipsku zemřel ve čtvrtek pozdě večer řidič jednoho z nich a pět lidí utrpělo těžká zranění. Mezi nimi jsou tři děti.

26. července 2024  9:25,  aktualizováno  15:26

Vandal v noci vrazil do zaparkovaného auta krumpáč, vůz je nepojízdný

Policie pátrá po vandalovi, který tento týden v noci v obce Plavy na Jablonecku zarazil krumpáč do stojícího vozidla jednoho z místních obyvatel. Pachateli hrozí až dva roky vězení.

25. července 2024  18:52

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s...

Ruská kráska Sofja Lebeděva šla donaha v seriálu Vikingové: Valhalla

Bývalá gymnastka Sofja Lebeděva (30) potěšila fanoušky seriálu Vikingové: Valhalla, když se v jedné ze scén nového dílu...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí...

Rozvádím se, oznámila dubajská princezna na Instagramu manželovi a jeho milenkám

Dubajská princezna Mahra (30) a její manžel šejk Mana Bin Mohammed Al Maktúm (25) se po loňské svatbě rozvádí. Dcera...

Olympiáda je festival sexu pro sportovce, potvrzují bývalí účastníci

Olympijská vesnice mi dala za dva týdny víc sexu než zbytek mého života, tvrdí bývalý olympionik Matthew Syed....