Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

Místo Ještědu představuje autorský průvodce krematorium či stylové hospody

  11:22
Liberec se dočkal prvního autorského průvodce. Kniha zavede náročnější turisty do vybraných kaváren nebo hospod, ale i na procházky do přírody či za architekturou.

Petr Vondřich pracoval na knize přes rok. Lidé tu najdou tipy, které v běžných průvodcích nejsou. | foto: Jan Pešek, MF DNES

Ubytujte se v jednom z designových pokojů hotelu Imperial, na kávu zajděte do Kavárny Bez konceptu, poobědvejte u Mikyny, spláchněte to pivem v Labském zámku a zapařte v klubu Bunkr. Na památku si pak odvezte kuchařku nebo svítidlo.

I tak by mohl vypadat ideální den strávený v Liberci podle nového autorského průvodce Lieberec. Více než rok ho dával dohromady autor blogu Jizerské ticho Petr Vondřich.

„Je to průvodce pro lidi, kteří Liberec už znají, byli na Ještědu, v zoo nebo v Babylonu a chtějí poznat něco víc, o čem se v běžných průvodcích nedočtou,“ říká autor Lieberce.

Podle něj kniha nemá ambici obsáhnout všechny liberecké zajímavosti. „Je to autorský průvodce. To, co v něm je, se líbí mně. Je to takové album, o které se chci podělit. Ale neznamená to, že se to bude líbit všem, nebo že bych ho snad někomu nutil,“ přibližuje autor a uvádí příklad. 

„Není tam kapitola věnovaná Ještědu, protože na něm byli všichni. Zmiňuji tam sice, jak je úžasný, ale nechci na něj plýtvat prostorem. Ten radši zaplním místy, která tak všeobecně známá nejsou.“ 

Krematorium i hospoda v Sokolovně

Čtenáři, které budou tvořit turisté nebo Liberečané toužící blíže poznat své město, se tak například seznámí s budovou krematoria, školkou v japonském stylu ve Vratislavicích nebo se Strossovou vilou na Husově třídě.

„Tady každý řeší Ještěd, ale zajímavá a možná trochu opomíjená je právě Strossova vila. Je přitom vysoce kvalitní a snese srovnání s brněnskou Vilou Tugendhat, na kterou se člověk objednává měsíce dopředu,“ je přesvědčen Vondřich.

Další kapitoly pojednávají o kavárnách, hospodách nebo klubech. Podle autora však nejde jen o dražší a luxusní podniky. „V průvodci jsou místa, kde se cítím dobře. Pro mě není ve finále důležité, jak jídlo vypadá nebo chutná, ale nejvíc mě baví, jací tam chodí lidé, jaká je tam atmosféra,“ říká.

Vedle Chicago Grillu a Jungle ginu tak stojí například obyčejné hospůdky z periferie. „Je tam třeba hospoda Krakonoš na Králově Háji nebo oldřichovská Sokolovna. Tam mají pivo, colu, klobásu a utopence. Ale strašně mě to tam baví,“ přibližuje.

Průvodce ukrývá i ty nejlepší úvodníky ze sedmileté existence blogu Jizerské ticho, kapitolu o Jablonci, inspiraci k procházkám či výběhům do přírody nebo tipy na dárky. Vondřich na přehledné dvojstránce doporučuje kávovou limonádu, kuchařku Němců z Jizerských hor, nábytek z překližky nebo dávkovač bonbonů.

„Vůbec jsem nevěděl, že autor světoznámých bonbonů PEZ, které se proslavily dávkovači pro děti, má kořeny v Liberci,“ vysvětluje svůj objev spojený se sestavování průvodce.

Pod dlažbou je pláž

Na knize pracoval přes rok, největší kus práce ale odvedl minulé léto, kdy se na týden sbalil a na chalupě u Frýdštejna od rána do večera psal. Kompletní průvodce byl hotový v březnu, když vypukla pandemie koronaviru.

„Říkal jsem si, jaká je to ironie, že vychází průvodce v době, kdy se nemůže pomalu ani chodit ven. Ale nakonec jsem se rozhodl pomoci zavřeným podnikům a na dvacet míst po Liberci a Jablonci jsem dal po deseti výtiscích s tím, že jim výtěžek zůstane,“ uvádí Vondřich.

Průvodce ale nevábí jen svým obsahem, nýbrž i formou. Na vizuální podobě nese největší podíl grafik Jiří Toman. „Spolupracuji s ním už dlouho. Baví mě, že mu dám nějaké zadání, nastíním představu a on to vezme a posune někam dál,“ říká Vondřich a jako příklad uvádí obálku knihy, kterou zdobí přes sto tisíc bílých teček na modrém pozadí. 

„Motto průvodce zní Pod dlažbou je pláž. Takže když člověk sundá bílý přebal, najde písčitou pláž, kterou tvoří obyvatelé Liberce znázornění jako tečky. Co tečka, to jeden obyvatel.“ Knihu pak dále doplňují ilustrace od Matyáše Proška, který si říká MAT.

Liberec je láska na celý život

Obzvláště pyšný je pak Vondřich na dokumentární sérii fotek od Hany Knížové. „Pochází z Libereckého kraje, ale žije v Londýně a je slavná fotografka, která loni vyhrála Czech Grand Design. Posledních pět let jezdí do Dětského domova v Hamru na Jezeře a dělá tam úžasné fotky,“ přibližuje Vondřich.

A proč vůbec nese průvodce název Lieberec? „Protože liebe je německy láska. Protože až do roku 1945 mluvilo v Liberci 80 procent jeho obyvatel německy a na unikátním charakteru města je to dodnes znát. Protože Liebiegové, kteří Liberec pozvedli k výšinám se stejným odhodláním a vizí jako třeba Baťa Zlín. Protože sem po válce přišla spousta talentovaných mladých lidí v čele s autorem Ještědu Karlem Hubáčkem a až díky nim se z Reichenbergu stal skutečně Liberec. Protože Liberec je láska na celý život. Proto Lieberec,“ objasňuje autor. 

Cena jednoho průvodce je 350 korun a několik posledních kousků se dá ještě po Liberci sehnat. Autor proto na Hithitu uspořádal sbírku na dotisk.

„Potřebnou sumu se podařilo vybrat za rekordních šest dní,“ dodává s nadšením Vondřich. Přispívat lze ale i dál. Každý, kdo zašle určitou částku, se může těšit na knihu s podpisem autora, celodenní prohlídku Liberce nebo výlet po okolí s autorem. Sbírka končí na začátku června.

Autor:
  • Nejčtenější

Mladý řidič narazil do auta s rodinou. Otec nepřežil, žena a tři děti jsou vážně zraněné

Při čelním střetu dvou vozidel nedaleko Doks na Českolipsku zemřel ve čtvrtek pozdě večer řidič jednoho z nich a pět lidí utrpělo těžká zranění. Mezi nimi jsou tři děti.

26. července 2024  9:25,  aktualizováno  15:26

Hrubka na dopravní značce baví obyvatele Milířů, zhotovitel se omluvil

Slyšet, mlýn, blýskat se, Milýře… Podobně poupravená verze vyjmenovaných slov pravděpodobně zněla v mysli zhotovitele dopravní značky pro obec Rádlo na Jablonecku, v jehož katastru se nachází...

23. července 2024,  aktualizováno  13:55

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na Perštýně vyrostou věže se stovkou bytů. Nejsou pro každého, míní makléř

Rezidenční projekt Nový Perštýn v centru Liberce vstoupil do své druhé fáze, která nese název Vilapark Horizont. Stavba dalšího bloku moderních bytovek v nevzhledné jámě již započala a developer už...

20. července 2024  7:33

Tragikomický dvojdotek změnil euforii na zmar. Nešťastník Trubač se podivoval nad VAR

Vše pro Daniela Trubače začalo až komickým ukopnutím. Po pár vteřinách se pro něj a jeho spoluhráče situace proměnila v nepopsatelnou radost, aby za pár minut bylo zase všechno jinak. A nakonec z...

22. července 2024  8:53

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Z vrcholů v Jizerských horách mizejí kříže, osiřel Holubník i Ptačí kupy

Z vrcholu Holubníku v Jizerských horách zmizel v uplynulých týdnech dřevěný kříž. Na ztrátu symbolu jednoho z oblíbených turistických míst upozornil sám jeho autor, horolezec Jan Novotný. Už od února...

23. července 2024  16:33

Firemních dodávek je příliš, na sídlišti v Liberci už v noci nezaparkují

Liberecké sídliště Broumovská je o něco blíž k nočnímu zákazu parkování firemních dodávek a dalších nákladních aut, která tu stojí často nedbale a blokují už tak nedostatečný počet míst. Návrh na...

26. července 2024  15:27

Mladý řidič narazil do auta s rodinou. Otec nepřežil, žena a tři děti jsou vážně zraněné

Při čelním střetu dvou vozidel nedaleko Doks na Českolipsku zemřel ve čtvrtek pozdě večer řidič jednoho z nich a pět lidí utrpělo těžká zranění. Mezi nimi jsou tři děti.

26. července 2024  9:25,  aktualizováno  15:26

Vandal v noci vrazil do zaparkovaného auta krumpáč, vůz je nepojízdný

Policie pátrá po vandalovi, který tento týden v noci v obce Plavy na Jablonecku zarazil krumpáč do stojícího vozidla jednoho z místních obyvatel. Pachateli hrozí až dva roky vězení.

25. července 2024  18:52

Liberečtí hokejisté ulovili ofenzivní eso. Z Boleslavi přichází Lantoši

Při úterním startu přípravy na ledě liberecký trenér Filip Pešán naznačil, že soupiska Bílých Tygrů pro nový extraligový ročník ještě není definitivně uzavřená. „Ještě máme jedno místo volné,“ řekl.

25. července 2024  15:43

Jak správně ochránit děti před úžehem? Omezte nosítka i šátky
Jak správně ochránit děti před úžehem? Omezte nosítka i šátky

Úžeh je přehřátí organismu, ke kterému dochází při nadměrnému vystavení těla přímému slunečnímu záření. Nejčastěji se projevuje malátností, bolestí...

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s...

Ruská kráska Sofja Lebeděva šla donaha v seriálu Vikingové: Valhalla

Bývalá gymnastka Sofja Lebeděva (30) potěšila fanoušky seriálu Vikingové: Valhalla, když se v jedné ze scén nového dílu...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí...

Rozvádím se, oznámila dubajská princezna na Instagramu manželovi a jeho milenkám

Dubajská princezna Mahra (30) a její manžel šejk Mana Bin Mohammed Al Maktúm (25) se po loňské svatbě rozvádí. Dcera...

Olympiáda je festival sexu pro sportovce, potvrzují bývalí účastníci

Olympijská vesnice mi dala za dva týdny víc sexu než zbytek mého života, tvrdí bývalý olympionik Matthew Syed....