Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

Inkubátor se kraji výrazně prodražuje, opozice stavbu kritizuje

  16:49
O 43 miliony korun se prodraží přestavba budovy D v sousedství krajského úřadu na podnikatelský inkubátor. Kraj za ni zaplatí 394 miliony korun. Podle kraje stavbu prodražují nedostatky v původním projektu. Ale i nové pojetí interiéru.

Přestavba domu u Krajského úřadu v Liberci se prodražuje a také nabrala několikaměsíční zpoždění. | foto: Ota Bartovský, MAFRA

Právě vnitřní vybavení stavby má být oproti původnímu záměru dražší o 12 milionů korun. Krajská opozice prodražení kontroverzního projektu kritizuje.

„Začíná to vypadat jako za starých dobrých časů, kdy zakázku někdo vysoutěží za nějakou cenu a následně se cena výrazně zvýší daleko nad úroveň, která byla v soutěži. To, že se zapomenou nacenit interiéry, už tu také jednou bylo. Podobně školácká chyba se stala s lázněmi,“ domnívá se krajský opoziční zastupitel Jaromír Baxa (Liberec otevřený lidem).

Cena vnitřního vybavení se z původních 2,2 milionu korun vyšplhá na 15, 4 miliony korun. „Cílem je zatraktivnit kancelářské prostory, prodloužit jejich životnost a splnit moderní požadavky a standardy inkubátorů,“ zmínil náměstek hejtmana Jan Sviták (Starostové pro Liberecký kraj).

Původní projekt počítal pouze se základním vybavením prostor. „Počítalo se jen s nejjednodušším nábytkem bez jakékoliv invence. Vyznění by bylo špatné,“ doplnil Sviták. Stavba také nabrala několikaměsíční skluz. Původně měla být hotová v březnu. Někdejší budova dílen Výzkumného ústavu textilních strojů má ale začít sloužit novému účelu příští rok v říjnu.

Projekt nemyslel na úchyty oken nebo parapety

Podle vyjádření kraje se musel projekt přepracovávat kvůli chybám. Údajně se zapomnělo například na úchyty oken nebo parapety ve všech čtyřech patrech. Původní projekt také nepočítal s protipožárním obkladem ocelové konstrukce nebo s elektrickými rozvody.

„Původní projekt dodala brněnská firma Statika – Dynamika, která na jaře odstoupila od smlouvy. Navýšení o bezmála třicet milionů korun za vícepráce způsobila jednoznačně její liknavost a chyby v projektové dokumentaci,“ uvedl hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

Od té doby zajišťuje projekční práce liberecká kancelář SIAL. Ta před lety budovu projektovala. Budovu staví společnost CL-Evans, do roku 2014 českolipská divize liberecké S group holding/Syner.

Kraj bude podle Půty vymáhat škodu po dodavateli projektu. Zástupce osočené firmy komentář odmítl. „Nebudu se už k tomu vyjadřovat,“ řekl jednatel společnosti Statika - Dynamika Miroslav Polaček. Ještě v srpnu, kdy se stavba měla prodražit „jen“ 30 milionů korun, uvedl, že vše považuje za vykonstruované a bude se bránit soudně.

Do budovy se přesune i jídelna

Podnikatelský inkubátor vzniká v bývalé dílenské budově, kterou v roce 2014 koupil Liberecký kraj od Výzkumného ústavu textilních strojů za 125 milionů korun spolu s bývalou administrativní budovou a okolními pozemky. Tu už za 97 milionů korun proměnil na Evropský dům. Loni začaly práce na budově dílen. Jedno patro v ní má pronajaté firma Huntsman. I přes probíhající rekonstrukci dál vyrábí.

Mimo Podnikatelského inkubátoru se do budovy přesune jídelna krajského úřadu. Její prostory už z kapacitních důvodů nestačí. Bude zde i archiv úřadu. Kancelářské a dílenské prostory budoucího Podnikatelského inkubátoru budou mít 3 700 metrů čtverečních.

„Na stavbu přispěje zhruba padesát milionů korun Evropská unie,“ dodala Radka Loučková Kotasová (ANO).

Bod navýšení projektu o víc než 40 milionů korun vůbec neprošel krajským výborem pro rozvoj a plánování. Dostal se až na prosincové jednání krajského zastupitelstva. „Materiál šel na stůl pozdě. Nemohli jsme jej dostatečně nastudovat a ptát se na detaily. Je to zvláštní,“ zmínil zastupitel Baxa.

Opozici vadí, že vysoká částka z veřejných peněz míří do projektu, který podle nich funguje pofiderně. „Navzdory velkým slibům a při vší úctě, inkubátor nevykazuje výsledky. Vždy, když se po výsledcích ptáme, dostaneme informace o tom kolik se konalo akcí. Reálně inkubovaných firem je ale málo na to, že inkubátor funguje už třetím rokem a bude sídlit v tak draze přebudovávané budově,“ upozornil Baxa.

Podle mluvčího kraje Filipa Trdly funguje hledání nájemníků prozatím tak, že při veškerých prezentacích ukazuje virtuální inkubátor Lipo.ink (inkubátor funguje zatím v této virtuální podobě, pozn. redakce) vizualizace nové budovy. Avizuje její otevření v příštím roce. 

„Aktivněji začne Lipo.ink budovu prezentovat na začátku příštího roku, kdy bude mít jasnější představu o jejím dokončení a bude mít nastavené nájemní smlouvy a podobně,“ zmínil Filip Trdla. Podle něj má velkou část kanceláří již budoucí kamenný inkubátor předrezervovanou pro své klienty.

Autor:
  • Nejčtenější

Mladý řidič narazil do auta s rodinou. Otec nepřežil, žena a tři děti jsou vážně zraněné

Při čelním střetu dvou vozidel nedaleko Doks na Českolipsku zemřel ve čtvrtek pozdě večer řidič jednoho z nich a pět lidí utrpělo těžká zranění. Mezi nimi jsou tři děti.

26. července 2024  9:25,  aktualizováno  15:26

Hrubka na dopravní značce baví obyvatele Milířů, zhotovitel se omluvil

Slyšet, mlýn, blýskat se, Milýře… Podobně poupravená verze vyjmenovaných slov pravděpodobně zněla v mysli zhotovitele dopravní značky pro obec Rádlo na Jablonecku, v jehož katastru se nachází...

23. července 2024,  aktualizováno  13:55

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na Perštýně vyrostou věže se stovkou bytů. Nejsou pro každého, míní makléř

Rezidenční projekt Nový Perštýn v centru Liberce vstoupil do své druhé fáze, která nese název Vilapark Horizont. Stavba dalšího bloku moderních bytovek v nevzhledné jámě již započala a developer už...

20. července 2024  7:33

Tragikomický dvojdotek změnil euforii na zmar. Nešťastník Trubač se podivoval nad VAR

Vše pro Daniela Trubače začalo až komickým ukopnutím. Po pár vteřinách se pro něj a jeho spoluhráče situace proměnila v nepopsatelnou radost, aby za pár minut bylo zase všechno jinak. A nakonec z...

22. července 2024  8:53

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Z vrcholů v Jizerských horách mizejí kříže, osiřel Holubník i Ptačí kupy

Z vrcholu Holubníku v Jizerských horách zmizel v uplynulých týdnech dřevěný kříž. Na ztrátu symbolu jednoho z oblíbených turistických míst upozornil sám jeho autor, horolezec Jan Novotný. Už od února...

23. července 2024  16:33

Firemních dodávek je příliš, na sídlišti v Liberci už v noci nezaparkují

Liberecké sídliště Broumovská je o něco blíž k nočnímu zákazu parkování firemních dodávek a dalších nákladních aut, která tu stojí často nedbale a blokují už tak nedostatečný počet míst. Návrh na...

26. července 2024  15:27

Mladý řidič narazil do auta s rodinou. Otec nepřežil, žena a tři děti jsou vážně zraněné

Při čelním střetu dvou vozidel nedaleko Doks na Českolipsku zemřel ve čtvrtek pozdě večer řidič jednoho z nich a pět lidí utrpělo těžká zranění. Mezi nimi jsou tři děti.

26. července 2024  9:25,  aktualizováno  15:26

Vandal v noci vrazil do zaparkovaného auta krumpáč, vůz je nepojízdný

Policie pátrá po vandalovi, který tento týden v noci v obce Plavy na Jablonecku zarazil krumpáč do stojícího vozidla jednoho z místních obyvatel. Pachateli hrozí až dva roky vězení.

25. července 2024  18:52

Liberečtí hokejisté ulovili ofenzivní eso. Z Boleslavi přichází Lantoši

Při úterním startu přípravy na ledě liberecký trenér Filip Pešán naznačil, že soupiska Bílých Tygrů pro nový extraligový ročník ještě není definitivně uzavřená. „Ještě máme jedno místo volné,“ řekl.

25. července 2024  15:43

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s...

Ruská kráska Sofja Lebeděva šla donaha v seriálu Vikingové: Valhalla

Bývalá gymnastka Sofja Lebeděva (30) potěšila fanoušky seriálu Vikingové: Valhalla, když se v jedné ze scén nového dílu...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí...

Rozvádím se, oznámila dubajská princezna na Instagramu manželovi a jeho milenkám

Dubajská princezna Mahra (30) a její manžel šejk Mana Bin Mohammed Al Maktúm (25) se po loňské svatbě rozvádí. Dcera...

Olympiáda je festival sexu pro sportovce, potvrzují bývalí účastníci

Olympijská vesnice mi dala za dva týdny víc sexu než zbytek mého života, tvrdí bývalý olympionik Matthew Syed....