Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

Bývalý hejtman Eichler se vrací do ČSSD. V Semilech pomáhá exposlanec Kraus

  10:30
Před čtyřmi lety vystoupil liberecký exhejtman Stanislav Eichler na protest proti tehdejšímu vedení sociální demokracie v kraji z ČSSD. Teď se znovu vrací. Stal se řadovým členem strany v Českém Dubu.

Bývalý hejtman Libereckého kraje Stanislav Eichler se vrací do ČSSD. | foto: Bořivoj Černý, MAFRA

„Vystoupil jsem kvůli lidem, kteří mohli za to, že jsem nesměl znovu kandidovat na hejtmana. Tehdy jsem v abdikačním dopise psal, že jsem a zůstanu sociálním demokratem, ale nechci mít nic společného s tehdejším vedením sociální demokracie. V případě, že se ve vedení ČSSD v kraji něco změní, že se rád vrátím. To se stalo,“ vysvětluje svůj comeback Stanislav Eichler.

Minulý čtvrtek se totiž na krajské konferenci ČSSD stal předsedou krajského výkonného výboru primář urologie liberecké nemocnice Jan Mečl. Podpořilo jej 47 z přítomných 52 delegátů. Vystřídal Lenku Kadlecovou, která vedla krajskou organizaci od roku 2015.

„Dnes se poměry v sociální demokracii změnily, myslím, že může zaznamenat obrodu. Lidí, co tam jsou, si vážím a jsem ochoten s nimi spolupracovat,“ dodal Eichler.

Na vyšší funkci prý zatím nepomýšlí. „Chci pracovat pro sociální demokracii a spolupracovat s těmi, co dnes rozhodují o budoucnosti sociální demokracie v kraji a pomáhat jim. Nehledejme za tím žádné ambice, ty nejsou na pořadu dne. I podle stanov ČSSD na žádné jiné funkce nemohu kandidovat minimálně čtyři roky,“ dodal Eichler.

Eichler byl hejtmanem v barvách sociálních demokratů ve volebním období 2008 až 2012.

Během roku 2013 vystoupil z ČSSD a od května téhož roku působil jako místopředseda hnutí Pro sport a zdraví. V roce 2013 kandidoval za hnutí na druhém místě do poslanecké sněmovny, ale neuspěl. Dvakrát neúspěšně kandidoval do Senátu.

Slyšet bude více i o exposlanci Michalu Krausovi

Slyšet teď bude víc i o další známé postavě ČSSD - Michalu Krausovi. Tento bývalý vlivný poslanec za ČSSD byl spojován s takzvanou kakaovou aférou. Souvisela s privatizací továrny na zpracování kakaa v Ghaně.

Policie jej podezřívala z praní špinavých peněz. V roce 2006 rezignoval na funkci předsedy poslanců ČSSD. Trestní stíhání ale nezačalo a policie případ odložila.

Kraus je nyní nově předsedou Okresního výkonného výboru ČSSD v Semilech. Spekuluje se o něm jako o jednom z možných lídrů pro podzimní volby.

Velmi kriticky hodnotí situaci v ČSSD. „Pokud nedojde k nápravě, hrozí, že sociální demokracie dopadne stejně i v parlamentních volbách. To byl hlavní důvod, proč mě požádali, zda bych mohl pomoci,“ řekl Michal Kraus.

Chci udělat pořádek, hlásí politik

Od svého odchodu ze sněmovny působí v Ústředním výboru ČSSD, byl předsedou odborné komise nebo členem programové rady. V kraji byl do roku 2009 předsedou krajského výboru, do roku 2011 prvním místopředsedou, do roku 2014 okresním předsedou v Semilech.

„Po dvou letech mě v Semilech znovu požádali, abych se vrátil kvůli neradostné situaci. O té ostatně svědčí nejen poslední volební výsledky, ale i průběh poslední volební konference,“ zmínil Kraus.

Jeho jedinou ambicí je prý „udělat pořádek“. „Jak se ukazuje, nebude to jednoduché. Protože sociální demokracii v Libereckém kraji ovládá klientelistická struktura několika rodin z Liberce a Jablonce. Dokud budou mít hlasovací většinu, tak se nezmění vůbec nic,“ řekl Kraus.

Kakaová aféra byla podle Krause účelově vykonstruovaná a v dalším politickém angažmá mu neuškodila. „Navíc se aféra udála 2006, ve stranických strukturách v kraji jsem působil do roku 2014,“ poznamenal.

Naopak se zdá, že k voličům nebude v Libereckém kraji promlouvat někdejší premiér a předseda ČSSD Jiří Paroubek. Zvažoval, že by za ČSSD v kraji kandidoval jako nezávislý. Námluvy ale, zdá se, ztroskotaly.

„Předseda strany Sobotka řekl funkcionářům Libereckého kraje, že by mě předsednictvo strany vyškrtlo. Vypadá to, že pokud užší vedení strany nezmění svůj názor, tak to asi nepřipadá v úvahu,“ zmínil Jiří Paroubek.

Autor:
  • Nejčtenější

Mladý řidič narazil do auta s rodinou. Otec nepřežil, žena a tři děti jsou vážně zraněné

Při čelním střetu dvou vozidel nedaleko Doks na Českolipsku zemřel ve čtvrtek pozdě večer řidič jednoho z nich a pět lidí utrpělo těžká zranění. Mezi nimi jsou tři děti.

26. července 2024  9:25,  aktualizováno  15:26

Hrubka na dopravní značce baví obyvatele Milířů, zhotovitel se omluvil

Slyšet, mlýn, blýskat se, Milýře… Podobně poupravená verze vyjmenovaných slov pravděpodobně zněla v mysli zhotovitele dopravní značky pro obec Rádlo na Jablonecku, v jehož katastru se nachází...

23. července 2024,  aktualizováno  13:55

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na Perštýně vyrostou věže se stovkou bytů. Nejsou pro každého, míní makléř

Rezidenční projekt Nový Perštýn v centru Liberce vstoupil do své druhé fáze, která nese název Vilapark Horizont. Stavba dalšího bloku moderních bytovek v nevzhledné jámě již započala a developer už...

20. července 2024  7:33

Tragikomický dvojdotek změnil euforii na zmar. Nešťastník Trubač se podivoval nad VAR

Vše pro Daniela Trubače začalo až komickým ukopnutím. Po pár vteřinách se pro něj a jeho spoluhráče situace proměnila v nepopsatelnou radost, aby za pár minut bylo zase všechno jinak. A nakonec z...

22. července 2024  8:53

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Z vrcholů v Jizerských horách mizejí kříže, osiřel Holubník i Ptačí kupy

Z vrcholu Holubníku v Jizerských horách zmizel v uplynulých týdnech dřevěný kříž. Na ztrátu symbolu jednoho z oblíbených turistických míst upozornil sám jeho autor, horolezec Jan Novotný. Už od února...

23. července 2024  16:33

Bez alkoholu a návykových látek. Turnov má první legální trať pro cyklisty

V novém trailovém centru Struhy v Turnově na okraji místní sjezdovky se už projíždějí první cyklisté. První legální trať v okolí nabízí nadšencům do horské cyklistiky zajímavou výzvu. Časem by se...

27. července 2024  7:31

Firemních dodávek je příliš, na sídlišti v Liberci už v noci nezaparkují

Liberecké sídliště Broumovská je o něco blíž k nočnímu zákazu parkování firemních dodávek a dalších nákladních aut, která tu stojí často nedbale a blokují už tak nedostatečný počet míst. Návrh na...

26. července 2024  15:27

Mladý řidič narazil do auta s rodinou. Otec nepřežil, žena a tři děti jsou vážně zraněné

Při čelním střetu dvou vozidel nedaleko Doks na Českolipsku zemřel ve čtvrtek pozdě večer řidič jednoho z nich a pět lidí utrpělo těžká zranění. Mezi nimi jsou tři děti.

26. července 2024  9:25,  aktualizováno  15:26

Vandal v noci vrazil do zaparkovaného auta krumpáč, vůz je nepojízdný

Policie pátrá po vandalovi, který tento týden v noci v obce Plavy na Jablonecku zarazil krumpáč do stojícího vozidla jednoho z místních obyvatel. Pachateli hrozí až dva roky vězení.

25. července 2024  18:52

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s...

Ruská kráska Sofja Lebeděva šla donaha v seriálu Vikingové: Valhalla

Bývalá gymnastka Sofja Lebeděva (30) potěšila fanoušky seriálu Vikingové: Valhalla, když se v jedné ze scén nového dílu...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí...

Rozvádím se, oznámila dubajská princezna na Instagramu manželovi a jeho milenkám

Dubajská princezna Mahra (30) a její manžel šejk Mana Bin Mohammed Al Maktúm (25) se po loňské svatbě rozvádí. Dcera...

Olympiáda je festival sexu pro sportovce, potvrzují bývalí účastníci

Olympijská vesnice mi dala za dva týdny víc sexu než zbytek mého života, tvrdí bývalý olympionik Matthew Syed....