Obraz Jindřicha Štýrského: Trauma zrození (24. listopad 2023)

Obraz Jindřicha Štýrského: Trauma zrození (24. listopad 2023) | foto: Web: meisterdrucke.ie

Trauma zrození za 120 milionů? Obraz surrealisty Štyrského vydraží v Paříži

  • 2
Mistrovské dílo českého surrealismu čeká v prosinci dražba. Aukční síň Sotheby’s bude v Paříži prodávat rozměrný obraz českého malíře Jindřicha Štyrského Trauma zrození. Dílo z roku 1936 se odhaduje na až pět milionů eur (přes 120 milionů korun).

Sotheby’s prezentuje Trauma zrození jako nejdůležitější Štyrského obraz, který malíř vytvořil po vážné nemoci a zážitku bezprostředně hrozící smrti. Plátno, které na černém pozadí zobrazuje sérii bizarních a hrozivě působících předmětů v jakési snově iracionální kompozici, dokonce viselo Štyrskému doma nad postelí, v níž v roce 1942 zemřel.

Obraz pak, stejně jako další díla svého přítele a uměleckého souputníka, zdědila malířka Toyen, která si ho v roce 1947 odvezla do svého pařížského exilu.

Obraz Splynutí duší se vydražil za necelých 16 milionů korun. Trhl autorův rekord

„Je skutečnou výsadou, že můžeme na aukci teprve podruhé za téměř století prezentovat toto mistrovské dílo... vizuální opus magnum a černý diamant střední Evropy, jehož monumentální formát a tmavé pozadí nevyhnutelně evokují filmové plátno, tedy jedinou formu uměleckého vyjádření, s níž se Štyrský jako tvůrce nekonfrontoval,“ uvedl v tiskové zprávě Thomas Bompard z francouzské pobočky Sotheby’s.

Olej o rozměrech 100 na 255 centimetrů pochází ze sbírky Jeana-Claudea Binochea, který obraz koupil v dražbě pozůstalosti Toyen v roce 1982 za tehdejších 72 tisíc franků, což velmi zhruba odpovídá 26 tisícům dnešních euro. Odhad ceny v nadcházející aukci se odhaduje na 3,5 až pět milionů eur.

Štyrského obraz má být jedním z hlavních lákadel aukce moderního a současného umění, která se uskuteční 6. prosince v Paříži. Pokud se prodá, bude zřejmě patřit k nejdráž prodaným českým dílům v aukcích. Aukční rekord v Česku drží obraz Staropražský motiv od Bohumila Kubišty, který byl loni prodán za 123,6 milionu korun.

,