Francouzský spisovatel Jean Teulé zemřel ve věku 69 let. (30. ledna 2019)

Francouzský spisovatel Jean Teulé zemřel ve věku 69 let. (30. ledna 2019) | foto: Profimedia.cz

Zemřel francouzský spisovatel Jean Teulé, autor románu Potřeby pro sebevrahy

  • 0
Ve věku 69 let zemřel francouzský romanopisec, karikaturista a scenárista Jean Teulé. Spisovatel podlehl v úterý večer srdečnímu infarktu, informovala agentura AFP. Autor byl známý i českým čtenářům. V češtině vyšly jeho knihy Já, François Villon (2016) a Potřeby pro sebevrahy (2011). Od roku 1998 žil se svou partnerkou, herečkou Miou-Miou.

„Betty Mialetová a Bernard Barrault s nesmírným smutkem potvrzují, že náš spisovatel Jean Teulé podlehl srdečnímu infarktu,“ uvedlo v prohlášení nakladatelství Mialet-Barrault.

Teulé podle policie zemřel ve svém domě v Paříži. Podle počátečního vyšetřování by úmrtí mohlo souviset s otravou jídlem v restauraci, ale tuto hypotézu ještě musí policie potvrdit.

Jean Teulé začínal jako autor komiksů a poté pracoval jako scenárista pro francouzské televizní stanice Antenne 2 a následně Canal+. Od 90. let se věnoval hlavně psaní románů; především historických či biografických. První z nich byl v roce 1991 Rainbow pour Rimbaud (Duha pro Rimbauda).

RECENZE + SOUTĚŽ: K hodnocení Obchodu pro sebevrahy přidáváme urnu

Mezi čtenáři se těšil značné popularitě, jak dokazuje náklad 300 000 kusů jeho posledního románu Azincourt par temps de pluie (Azincourt za deštivého počasí), který vyšel letos v únoru a líčí porážku Francouzů v bitvě u Azincourtu v roce 1415.

Pařížská literární elita se na jeho dílo nicméně vždy dívala s jistým despektem – a Toulé předstíral, že s ní nemá nic společného, dodala agentura AFP.

„Nečtu romány. Než jsem začal psát, tak jsem žádný nečetl a nečtu je dodnes. Nechci, aby mi to podkopávalo nohy a abych si říkal: Jestli ti chlápci píšou takhle, pak nemá smysl, abych vůbec bral pero do ruky,“ řekl Jean Teulé v roce 2019 rozhlasové stanici France Inter.

,