Pulitzerovu cenu má román o naději

Prestižní americké Pulitzerovy ceny mají své vítěze. Vedle oceněných novinářů se vyhlašovali i laureáti z uměleckých oblastí. Pulitzerovu cenu za nejlepší beletristické dílo získal román Marilynne Robinsonové Gilead nazvaný podle dějiště knihy, místa v americkém státě Iowa.

Je to příběh o víře v Boha, o duchovních poutech mezi otci a syny a o historii, která žije v generacích.

A také o naději, kterou vypravěč, reverend John Ames, neztrácí ani na konci svého života.

Také cena pro drama ocenila dílo zasazené mezi duchovní, odkazuje však ke skandálu v americké katolické církvi. Hra Pochybnost (Doubt) oscarového scenáristy Johna Patricka Shanleyho vypráví o knězi obviněném ze zneužívání chlapce.

Po úspěšném uvedení mimo scény broadwayských divadel se Pochybnost minulý týden začala hrát jako první Shanleyho hra na Broadwayi.

Nejlepším historickým dílem se stala práce renomovaného historika Davida Hacketta Fischera Washingtonova křižovatka (Washington’s Crossing), zabývající se obdobím po vyhlášení americké nezávislosti a rolí George Washingtona.

Mezi životopisy zvítězila práce Marka Stevense a Annalyne Swanové o americkém výtvarníkovi Willemu de Kooningovi, klíčové postavě abstraktního expresionismu.

První velká biografie tohoto umělce vznikala deset let a je založena především na nepublikovaných materiálech. V poezii došel ocenění oficiální básník Spojených států, Ted Kooser.

V oblasti literatury faktu byl oceněn Steve Coll za knihu Přízračné války (Ghost Wars) o tajných operacích CIA v Afghánistánu za poslední čtvrtstoletí.

Literatura (ilustrační foto)