Tři sestry - Punkrocková kapela Tři sestry

Tři sestry - Punkrocková kapela Tři sestry | foto: Radek Kalhous, MF DNES

Tři sestry jsou stále veselé a hravé

  • 1
Tři sestry slaví dvacet let fungování desátou řadovou deskou Na eXX. O stylu a náladě nahrávky se snad ani nepřipouštěly pochybnosti. Kolekce osmnácti popěvků přirozeně navazuje na předchozí počiny Do Evropy nechceme a Lihová škola umění.

Ostatně hluboko zakódovaný rukopis kapely, která prakticky od začátku jede podle vymezeného mustru a je přitom nezaměnitelně půvabná, doznal v průběhu let jen nepatrných proměn - nejpatrnějších asi ve smyslu jisté kultivace vyjadřování v textech, aniž by utrpělo Fanánkovo štěpné hláškovité zábavno.   

Co vlastně psát o další desce Tří sester? Je veselá, plná převážně krátkých v laskavém slova smyslu "odrhovaček" s punkovým srdcem a hravou slupkou.

Fanánek přesně v duchu svého neopakovatelného know-how prokládá dětinsky doslovné rýmy s rafinovanými slovnými kotrmelci, z čehož vzniká tak trochu absurdní, vychytralá kořenitá směs.

Hned v úvodu číhá strhující hitovka Alkohol je, nakopnutá svižným tempem, halícím "echem" sborů a skvělým melodickým nápadem, který báječně sedne k Fanánkovu svéráznému hulákání. Druhým vrcholem je pak jedinečnou pointou vyzdobený song Dědeček hrdina.

Ke Třem sestrám však neoddělitelně patří i svérázné balady, zbavené poetiky těžkopádnou Fanánkovou snahou o lyrickou interpretaci. Na novince to jsou třeba pozdravy mrtvým muzikantům Pumpa nebo závěrečné (shodou okolností též "pietně" směrované) rozloučení Ahoj.

Momentů, které upoutají, je ovšem tradičně spousta. Skvělé hříčky (Čaroděj ze země koz, U staré elektronické pošty) se střídají s různými úlety (všudypřítomné samply s promluvami inspektora Clouseau), nechybí též coververze Krylovy črty Tchýně z Bechyně, která by se nejvíc vyjímala v repertoáru písničkáře Záviše).

Deska s nepředstíranou lehkostí odsýpá a dělá čest ústřednímu kapelnímu heslu "hlavně, že je večírek". Tři sestry jsou zkrátka unikát. Když po nich nebudete chtít cosi, co jim nepřísluší, vždy spolehlivě zafungují jako pomyslná ikona svého druhu. Cheers!

TŘI SESTRY - Na eXX
EMI, délka CD 47:23