Dennis Thomas se skupinou Kool and the Gang na koncertu v roce 2008

Dennis Thomas se skupinou Kool and the Gang na koncertu v roce 2008 | foto: AP

Zemřel Dennis Thomas, zakladatel americké kapely Kool & The Gang

  • 3
Ve věku 70 let zemřel Dennis Thomas, jeden ze zakladatelů americké funkové kapely Kool & The Gang. Skupina to oznámila na Twitteru. Thomas, známý podle svých iniciál také jako Dee Tee, zemřel pokojně ve spánku v New Jersey.

Největší slávu kapela zažila v 70. a 80. letech. Thomas v ní hrál na saxofon, flétnu a bicí, ale byl považován i za mistra choreografie. Skupinu proslavily hity jako Celebration, Cherish, Ladies Night, Fresh nebo Get Down On It.

Kapela se představila i českým fanouškům, naposledy před dvěma lety vystoupila v pražském Foru Karlín. Kool & The Gang pocházejí z Jersey City ve státě New Jersey. Za svou kariéru prodali více než 70 milionů nosičů, za něž získali přes třicet zlatých a platinových alb. 

Jejich hudba se objevila i v několika slavných filmech, k nimž patří například Horečka sobotní noci s Johnem Travoltou nebo gangsterka Pulp Fiction: Historky z podsvětí.

V kapele se za více než čtyřicet let její existence událo několik personálních změn. Zpěvák James Taylor, který se skupinou zažil její nejlepší léta, pokračuje v sólové dráze. Před lety zahynul kytarista Charles Smith.

,