Do Třince přijelo patnáct tisíc lidí

Davy příznivců heavymetalové a hardrockové hudby se o víkendu sjelo do Třince na festival Noc plná hvězd. Zahrálo jim šedesát kapel. Největší úspěch měl Kabát. Jedenáctý ročník přehlídky navštívilo přes patnáct tisíc lidí z celé země i ciziny.

"Všechno proběhlo až na drobná zranění bez problémů a klidně. Rekordní byl počet návštěvníků, ale také počet piv, které vypili - asi sto třicet tisíc," sdělil organizátor festivalu Petr Šiška z agentury Petarda production.

Na velké a malé scéně vystoupilo od pátečního odpoledne až do pondělního rána asi šedesát skupin, převážně metalových a hardrockových. Speciálním hostem byla heavymetalová zpěvačka Doro z Německa, která byla hlavní hvězdou pátečního večera.

Mezi osvědčenými oblíbenci tohoto publika, jako jsou Tři sestry, Citron, Arakain, Doga a jiní, vystoupili například Michal Pavlíček či Miro Žbirka. Vrcholem festivalu bylo asi hodinové vystoupení populárního Kabátu.

"Celý stadion byl na nohou a zpíval," líčil Šiška. Zájem publika vydržel až do konce programu kolem třetí hodiny ráno.

Další zábava byla v nedalekém kempu, kde se promítaly filmy, například koncert AC/DC i film Americká krása. Novinkou byla mše za mrtvé rockery, kterou v pátek dopoledne sloužil katolický farář Kamil Vícha.

Při mši, kterou sledovalo asi sto padesát lidí, vzpomněl na Jindřicha Kvintu z Citronu, Richarda Kybice z Turba, Vladimíra Tesaříka z Yo Yo Bandu či Jiřího Schelingera. Na bezpečí diváků dohlíželi členové bezpečnostní agentury, policisté, zdravotníci i duchovní, například členové františkánského řádu.

Stovky drobných obchodníků, kteří se prý na výdělek z festivalu těší celý rok, teprve počítají letošní zisky. "Včera jsme již zahájili úklid hlavní plochy. Podle dohody s městem to zajišťují místní nezaměstnaní. Potrvá to nejméně tři dny," uvedl Šiška.