Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Čtyři festivaly si připsaly o víkendu rekordy

  9:55
Čtyři hudební festivaly - Colours of Ostrava, České hrady, Mighty Sounds a Masters of Rock - přilákaly o víkendu celkem více než šedesát tisíc lidí.

Masters of Rock - publikum - festival Maters of Rock, Vizovice (12.-15. července 2007) | foto: Dalibor GlückMF DNES

I přes tropická vedra se o uplynulém víkendu vydaly tisíce hudebních fanoušků za muzikou. Ostrava patřila alternativě, České hrady špičce domácí popové a hiphopové scény, Vizovce tvrdému rocku a Olší u Tábora ska a punku. A všechny čtyři festivaly trhaly v návštěvnosti rekordy.

Barvy Ostravy přivezly zjevení
Colours of Ostrava 2007 - Marianne FaithfullFestival Colours of Ostrava se konal letos pošesté a za čtyři dny se ho zúčastnilo na dvacet tisíc lidí, což bylo nejvíc v historii. Přispěla k tomu určitě velká jména v programu – Gipsy Kings, Marianne Faithfullová, Goran Bregović, Coldcut, CocoRosie – i fakt, že Colours jsou jednou z akcí, které se výrazně vydělují z letního festivalového "mainstreamu".

Mezi zahraničními účinkujícími letos byly poměrně silně zastoupeny crossovery lidové hudby a elektroniky (např. skvělý Bajofondo Tango Club či Balkan Beat Box), více než jindy byl zohledněn jazz (kromě skvělého kamerunského baskytaristy a zpěváka Richarda Bony na hlavní scéně také jednodenní samostatné jazzové vedlejší pódium) a nebyla nouze ani o překvapení. "Italský Tom Waits" Vinicio Capossela byl pro mnohé návštěvníky zjevením z jiné planety.

České hrady rozsvítil Kryštof
České hrady (Točník) - Pio SquadSlibně vstoupil do svého třetího ročníku také putovní festival České hrady. Do areálu pod hradem Točník dorazilo v pátek a v sobotu rekordních sedm tisíc lidí, což předčilo očekávání pořadatelů. Ti počítají s celkovou návštěvností všech čtyř hradů, které festival objede, kolem 20 tisíc lidí. Přehlídka bude o následujících víkendech pokračovat na Kunětické hoře, Švihově a Bezdězu.

Festival v přelidněném, ale přívětivém údolí odstartovali v pátek písničkáři Jiří Schmitzer a Xavier Baumaxa, následoval Varhan Orchestrovič Bauer spolu se svojí sestrou Alicí. Těsně po půlnoci vystoupila v pátek pod Točníkem i Lenka Dusilová. Hlavní program se rozběhl v sobotu, kdy obecenstvo pobavila Gaia Mesiah, stále jistější Aneta Langerová, oblíbení "chasníci" z Divokýho Billa či neméně osvědčená Vypsaná Fixa.

Vrcholem bylo showmanské noční vystoupení kapely Kryštof. Richard Krajčo spolu se svými kolegy na pódiu vtipkoval a davu předvedl nejen, jak se má "správně" tančit, ale také, jak v jeho podání zní úryvek Stingova hitu Englishman in New York a Stánky od bratrů Nedvědů.

Mighty Sounds dosáhl na špici
Mighty Sounds - The BigRekord v návštěvnosti padl také na festivalu Mighty Sounds, který je zasvěcen undergroundovým žánrům, jako jsou ska a punk. Hudební přehlídka, která záměrně ignoruje běžné taháky domácích festivalů, přitáhla na louku v blízkosti Olší u Tábora téměř deset tisíc lidí.

Vrcholem Mighty Sounds bylo sobotní vystoupení legendy jamajského ska, zpěváka Derricka Morgana, který byl v roce 1960 tak populární, že jeho skladby byly na prvních sedmi místech jamajské hitparády. Na pódium se sice sedmašedesátiletý zpěvák dostával ztěžka za pomoci hole a dvou asistentů, o to překvapivější bylo, jak dobrý výkon potom podal a jak snadno si podmanil publikum.

Povedená byla i vystoupení ostatních kapel, které přijely z různých koutů světa. Svým špinavým reggae zaujali především britští The Big a pátek třináctého svým rokenrolem stylově vyzdobili němečtí Mad Sin. Festival Mighty Sounds je největší podobně zaměřenou akcí na světě a letošním ročníkem se definitivně zařadil mezi nejdůležitější hudební události léta.

Ve Vizovicích vlály vlajky
Masters of Rock - Uriah HeepPosledním festivalem, který zažil o víkendu největší návštěvnost, byl Masters of Rock ve Vizovicích. Do městečka s pár tisíci obyvatel se sjelo 25 tisíc fanoušků tvrdé muziky z celé Evropy. Davy zaplnily areál vizovické likérky Rudolf Jelínek, kde se přehlídka konala, a zaplavily i ulice města, okolní louky posely stovky stanů.

Žádný jiný český festival nedokáže přilákat tolik návštěvníků ze zahraničí jako přehlídka Masters of Rock. Pod pódiem se míhaly vlajky polské, maďarské, slovenské, estonské, belgické nebo holandské a angličtina, němčina nebo polština zněly v publiku skoro stejně často jako čeština. "Přijel jsem kvůli Motörhead, ale zůstanu až do konce festivalu. Líbí se mi zdejší atmosféra a chci slyšet i Sepulturu, která hraje na závěr," řekl Jörg Beck, který do Vizovic zamířil z Německa.

Čtyřdenní přehlídka začala ve čtvrtek odpoledne a skončila až dnes dvě hodiny po půlnoci.  Hlavními peckami programu byly metalové a hardrockové kapely – Uriah Heep, Motörhead, Rage, Stratovarius, Hammerfall, Children of Bodom nebo Sepultura. Co jméno, to kultovní záležitost žánru. Publikum si však našli i muzikanti, kteří mezi nejdrsnější rockery rozhodně nepatří – třeba Fleret s valašskou folklorní zpěvačkou Jarmilou Šulákovou, Anna K. nebo Divokej Bill.

Autoři:

Češi byli vždycky odvážnější než Slováci, říká Adam Pavlovčin

  • Nejčtenější

Zemřel herec a režisér Jan Kačer, legenda nové vlny i Činoherního klubu

24. května 2024  11:50,  aktualizováno  14:01

V pátek dopoledne zemřel herec a režisér Jan Kačer, bylo mu 87 let. Patřil k hvězdám nové vlny...

RECENZE: Kdo může soudit falešnou Svatou? Nejlepší dar pro Bohdalovou

19. května 2024  21:35

Premium Ošidil se, kdo premiérové drama ČT Svatá vzdal kvůli anotaci sdělující, že hrdinka v podání Jiřiny...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Odpusťte mi to, maestro! Suchý se noblesně loučil se zesnulým Harapesem

27. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:08

Veřejnost a kolegové se v historické budově naší první scény rozloučili s emeritním sólistou a...

Bohdalová a Stašová spolu ve filmu? To by nefungovalo, říká režisér Strach

20. května 2024

Rozstřel Pravda a láska. Dvě zásadní témata nového filmu Svatá s Jiřinou Bohdalovou v hlavní roli. Snímek...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

SÓLO PRO ŠPINAR: Jen manželství pro všechny? Ne, jde o lidské rozkroky

25. května 2024

Premium Názory, vzpomínky, glosy, momenty ze zákulisí. Každou sobotu píšou přední osobnosti české umělecké...

I o devadesátkách kolují mýty. Hudební publicista Diestler o proměně popmusic

27. května 2024

Premium „Někdy začíná devadesátky olizovat nepěkný sentiment, a tak jsem se snažil nostalgii vyhnout,“ říká...

VIDEO: Tajná láhev na place? Tereza Ramba se proměnila v zdecimovanou alkoholičku

27. května 2024  17:15

V polovině července zamíří do kin film Zápisník alkoholičky, v němž se režisér Dan Svátek vrací k...

Se zesnulým Janem Kačerem se Národní divadlo rozloučí příští středu

27. května 2024  14:15

Poslední rozloučení s hercem Janem Kačerem se uskuteční ve středu 5. června ve 12:00 na jevišti...

RECENZE: Lenny Kravitz nevzrušivě připomněl své hudební kořeny a oblíbence

27. května 2024

Premium Jedna z posledních rockových hvězd staré školy Lenny Kravitz, který bude velkou hvězdou letošního...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Klavírista Petr Malásek si zlomil obě ruce. Mohlo to dopadnout hůř, říká

Klavírista Petr Malásek (59) spadl z kola a zlomil si obě ruce. V pořadu 7 pádů Honzy Dědka popsal nehodu i jaká je...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...

BMW prohrálo soud s budějovickým prodejcem ojetin o právo na užití loga

Exkluzivně Může nezávislý prodejce ojetých aut používat na provozovně logo automobilky, i když s ní nemá žádnou smlouvu? Vrchní...