Před třiceti lety zemřel Kurt Cobain. Kdo další patřil do osudného Klubu 27?

  • 18
V pátek to bude třicet let, co zemřel legendární zpěvák skupiny Nirvana Kurt Cobain. Svým tragickým odchodem připomněl neoficiální existenci pochmurného spolku. Klub 27 je temně zvučící označení pro skupinu talentovaných umělců, kteří tragicky zahynuli v mladém věku. Připomeňte si ikony tohoto tragického klubu, mezi které patří také legendární kytarista Jimi Hendrix, rebelující zpěvačka Janis Joplinová nebo charismatický frontman rockové kapely Doors, Jim Morrison

Kurt Cobain (13. prosince 1993)

Kurt Cobain (20. února 1967 – 5. dubna 1994) byl zpěvák a kytarista kultovní skupiny Nirvana, jedna z vůdčích osobností alternativního rockového stylu grunge. V něm dokonale vyzpíval pocity svých současníků a ovlivnil i několik dalších generací. Současně byl podle zasvěcenců plachý a citlivý a často pochyboval o smyslu života.

KVÍZ: Klub 27. Znáte muzikanty, kteří zemřeli příliš brzy?

Jeho tělo bylo nalezeno v přístavku jeho domu v americkém Seattlu 8. dubna 1994, lékaři však určili jako den úmrtí 5. duben. Zastřelil se brokovnicí a zanechal dopis na rozloučenou. Toho dne skončila i závratná kariéra jeho skupiny Nirvana.

Keith Richards a Brian Jones (z knihy The Rolling Stones XL. vyd. TASCHEN 2015)

Brian Jones (28. února 1942 – 3. července 1969) byl jeden ze zakládajících členů skupiny Rolling Stones. Zpočátku se profiloval lídrem, postupně ale jeho pozice v kapele slábla a otěže přebrala skladatelská dvojice Mick Jagger a Keith Richards.

V červnu 1969 Jones skupinu opustil a měsíc poté byl nalezen mrtvý na dně bazénu svého domu v jižní Anglii. Podle oficiální verze se utopil, když byl pod vlivem alkoholu a drog.

Jimi Hendrix

Jimi Hendrix (21. listopadu 1942 – 18. září 1970), americký hudebník označovaný za nejlepšího kytaristu všech dob, který díky svému inovativnímu stylu ovlivnil všechny budoucí rockové kytaristy.

Podle mnohých se tento plachý a dobrácký kluk ze Seattlu se na scéně měnil v kytarového boha. Hendrix zemřel, když se udusil zvratky ve spánku po požití velkého množství alkoholu a prášků na spaní.

Janis Joplinová

Janis Joplinová (19. ledna 1943 – 4. října 1970) se se svým chraplavým hlasem, divokým projevem, záplavou dlouhých vlasů a rockerským stylem života stala ikonou hnutí hippies. Zemřela na předávkování heroinem.

S prohlubující se závislostí brala muskulatura rockového rebela za své.

Jim Morrison (8. prosince 1943 – 3. července 1971), rockový bouřlivák, zakladatel, zpěvák a lídr americké skupiny The Doors byl znám vstřícným vztahem k alkoholu a drogám. Byl nalezen mrtvý ve vaně svého pařížského bytu, podle oficiální zprávy zemřel na infarkt.

Pohled do výstavy Roberta Carritherse v pražské Fotograf Gallery - Samo čili Jean-Michel Basquiat

Jean-Michel Basquiat (22. prosince 1960 – 12. srpna 1988), významný americký malíř s haitskými kořeny, se proslavil nejdříve v New Yorku jako spoluzakladatel graffiti a později, v 80. letech, také jako neo-expresionista. Tento spoluzakladatel street artu, přeneseného do galerií, zemřel na předávkování heroinem.

Amy Winehouse

Amy Winehouse(14. září 1983 – 23. července 2011) byla britská jazzová, soulová a rythm’n’bluesová zpěvačka byla považována ve své době za nejtalentovanější pěvkyni všech dob.

Kariéru i život jí ale zničila závislost na drogách a alkoholu. Zemřela poté, co se doma v ložnici upila k smrti a našli její bezvládně tělo ležet bez známek života.

,