Zemřel slavný herec Jason Robards

Legendární americký herec Jason Robards, známý z kultovního westernu Tenkrát na Západě či z politického dramatu o případu Watergate s názvem Všichni prezidentovi muži, za něž dostal prvého ze svých dvou Oscarů, zemřel v úterý ve věku 78 let v bridgeportské nemocnici ve státě Connecticut. Měl za sebou divadelní dráhu, přes padesát filmů i veřejně prospěšnou činnost pro univerzity a na pomoc obětem Černobylu. Přesto si odmítal hrát na uctívaného klasika. "Zkouším si uchovat nadhled a zdravý rozum," prohlásil před třemi lety na karlovarském festivalu.
Tuzemskou půdu už navštívil předtím, počátkem devadesátých let, kdy zde natáčel Kafkův Proces. Chicagský rodák sloužil během války jako radista u námořnictva, pak studoval herectví, střídal provinční divadla a mezitím se živil jako učitel či taxikář. První jevištní triumfy sbíral v dramatech svého oblíbeného autora Eugena O'Neilla, který podle něj shrnul celý náš život: lásku k rodině, hněv, nesplněné sny, neschopnost komunikace.

Robardsovu filmografii najdete ZDE.

Robards  coby dítě zažil němý film, kdy stál před kamerou jeho otec. Zažil i předválečnou zlatou éru Hollywoodu, kterou úsměvně srovnával se současností: "Za mého dětství byl Hollywood klidné městečko s dvěma sty tisíci obyvatel, dnes se jich tu tísní dvacet milionů. Když jsem začínal točit, dostávali herci, ale i baseballoví hráči honoráře nanejvýš pět tisíc dolarů."

Sám se ve filmu výrazně prosazoval od počátku 60. let. Točil westerny (Hodina pušek) i historické filmy (Julius Caesar) a zahrál si i skutečné osobnosti od prezidenta Nixona přes Al Capona po fyzika Sacharova. Druhého Oscara získal za vedlejší roli ve snímku Julie, byl rovněž laureátem televizní ceny Emmy za výkon ve hře Kdo seje vítr. Hereckou profesi Robards  neopustil ani po sedmdesátce: své mistrovství připomněl ve filmu Philadelphia anebo v Magnolii, která se v tuzemsku právě promítá. Ještě letos si zahrál poslední roli v projektu Going Home.

Když mluvil o své slavné postavě šéfredaktora ve snímku Všichni prezidentovi muži, připomněl, že film odstartoval vlnu takzvané investigativní žurnalistiky, ale ta prý dnes vrcholí laciným vytahováním té nejhrubší špíny. Nelíbily se mu ani filmy plné násilí. "Člověk, který zažil válku, opravdu nepotřebuje hrdiny typu Ramba," říkal herec. Coby voják zažil útok na Pearl Harbor a později ve filmu Tora, Tora, Tora!!! představoval velitele americké armády na Havaji, ale jako divák dával přednost něžným příběhům o lásce.

Americký herec Jason Robards.

Americký herec Jason Robards.

Americký herec Jason Robards.