Nicolas Cage ve filmu Nesnesitelná tíha obrovského talentu

Nicolas Cage ve filmu Nesnesitelná tíha obrovského talentu | foto: AP

TELEVIZIONÁŘ: Jak nesnesitelná tíha obřího talentu drtí Nicolase Cage

  • 2
Na stanici Prima Cool se v premiéře objeví komedie, v níž si mnohdy vysmívaný Nicolas Cage konečně utahuje sám ze sebe, z vlastních propadáků a zmarněných ambicí. Ne že by Nesnesitelnou tíhu obrovského talentu, kterou natočil Tom Gormican, vymyslel herec osobně.

Naopak původně ji odmítal a posléze v ní žádal o roli svého bohatého fanouška, z nějž se vyklube šéf drogového kartelu, hledaný pro únos dcery mexického prezidentského kandidáta.

Teprve když zjistil, že domnělého spasitele hercovy krachující kariéry ztělesní Pedro Pascal, Cage souhlasil, že vytvoří své alter ego, tedy postavu zadluženého herce krachujícího v kariéře i vztazích, jenž marně touží po angažmá v projektu Quentina Tarantina.

Tvrdil sice, že se na film raději nikdy nepodívá, protože „sledovat verzi sama sebe včetně mladší podoby by mohlo být psychicky náročné“, ale nakonec musel Cage své předsevzetí porušit, neboť ve sporu studia s režisérem měl rozhodnout, zda se některé scény vystřihnou.

V tuzemských kinech se snímek nepromítal, v Americe měl premiéru loni se slušným ohlasem. Recenze Variety psala o „komerční komedii, která se skvěle baví tím, že si dělá legraci z Nicolase Cage, oslavuje vše, co z něj dělá Nicolase Cage, a nakonec se vlastně stává filmem Nicolase Cage, což je současně kýčovité i osobité“.

Ovšem celosvětové tržby sotva vyrovnaly vložené náklady ve výši třiceti milionů dolarů, takže s trochou nadsázky by se dalo říci, že hrdina nesoucí Nesnesitelnou tíhu obrovského talentu čeká na restart své hvězdné dráhy i nadále. Koneckonců příští rok se Cage objeví rovnou ve čtyřech filmových novinkách.