Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Oscary udílejí starší běloši, manželka Denzela Washingtona i jeptiška

  13:54
Totožnost více než pěti tisíc akademiků, kteří každý rok rozhodují o Oscarech, se dosud pečlivě střežila. List Daily Telegraph chtěl ale vědět víc a potvrdil domněnku, že o nejprestižnějších filmových cenách rozhodují převážně bělošští muži v pokročilém věku.

Americký herec Denzel Washington a jeho žena Pauletta Pearsonová na 90. narozeninách Nelsona Mandely | foto: Reuters

Ti, kdo jsou jednou do Akademie zvoleni, si právo rozhodovat o Oscarech podrží celý život, což znamená, že někteří členové již několik desítek let ve filmovém průmyslu nepracují. Je mezi nimi kupříkladu jeptiška, majitel knihkupectví či náborář dobrovolníků, kteří pomáhají s humanitárními projekty v rozvojových zemích. Jejich hlasy mají stejnou váhu jako hlasy známých osobností Toma Hankse, Stevena Spielberga či George Clooneyho.

Hvězdy jsou mimo

Některé vůdčí postavy filmového průmyslu, včetně režisérů George Lucase a Woodyho Allena, nejsou hlasujícími členy Akademie. Oba totiž členství odmítli.

Studii, která si vzala za cíl odhalit tvář lidí rozhodujících o Oscarech, podnikl i list Los Angeles Times, jemuž se podařilo shromáždit podrobnosti o většině členů Akademie.

Redaktoři zjistili, že 94 procent členů Akademie představují běloši, 77 procent muži a jejich průměrný věk je 62 let. Pouze 14 procent členů je mladších 50 let. Černoši tvoří jen dvě procenta poroty, stejně jako Hispánci.

Diskriminují se černoši v porotě?

Denzel Washington, který získal v roce 2001 ocenění pro nejlepšího herce za snímek Training Day, již dříve vyzval Akademii, aby toto téma začala řešit. "Jestliže v naší zemi žije 12 procent černochů, ať je také 12 procent členů Akademie z řad černošské menšiny. Jestliže je v zemi 15 procent Hispánců, ať je 15 procent členů Akademie z řad Hispánců," řekl herec, který nedávno přiznal, že za něj osobně rozhoduje při oscarovém výběru manželka.

"Člověk by řekl, že v dnešní době bude porota trochu vyrovnanější, ale není tomu tak," prohlásila obdobně Nancy Schreiberová, která je vzácnou ženskou členkou kameramanské pobočky Akademie.

Ať už by se ceny rozdávaly kdekoli, jména dvou mužů, kteří znají jména vítězů jako první, zůstávají stejná. Rick Rosas a Bradley Oltmanns vedou již řadu let speciální tým sčítacích komisařů. A právě oni by vyhlásili držitele Oscarů v případě, že by v den udílení sošek někdo ukradl obálky s výsledky. Ve smlouvách totiž mají, že musí znát jména laureátů zpaměti.

Černošský herec Bernie Casey deníku Los Angeles Times řekl, že nedávno Akademii opustil, poněvadž "lidé jiné barvy pleti jsou v ní odsouváni na okraj". Kritici Akademie dlouho tuto organizaci obviňují z toho, že ignoruje černošské a hispánské talenty a také ženy. Letos jsou v pětici kandidátů na nejlepšího režiséra pouze bílí muži. Jen jediná žena v historii, Kathryn Bigelowová, získala ocenění za režii, když porota vyzdvihla v roce 2010 její snímek Smrt čeká všude.

Oscar 2012

Speciál na iDNES.cz

Herec a komik Billy Crystal bude provázet večerem filmových hvězd.

Recenze hlavních filmů, zajímavosti ze zákulisí i on-line reportáž ze slavnostního udílení cen, které se koná v neděli 26. února, najdete ve speciální příloze iDNES.cz.

Loňské ceny Akademie byly kritizovány jako "výhradně bělošští Oscaři", jelikož všichni nominovaní ve všech hlavních kategoriích měli bílou pleť. Akademie rovněž čelila kritice kvůli tomu, zda si všichni její členové své postavení skutečně zaslouží.

Někdejší prezident Akademie Sid Ganis nejmenoval žádné konkrétní osoby, ale obecně konstatoval: "Někdy se člověk škrábe rozpačitě na hlavě a říká si: 'Jak se tenhle sem dostal?' Nebo naopak: 'Jak to, že tenhle/tahle v Akademii není?´" Akademie filmových věd a umění byla založena v roce 1927 a několik desetiletí byli nováčci vybíráni na poměrně neformální bázi již zvolenými členy. Tato pravidla byla zpřísněna v roce 2003, těm, kdo do Akademie pronikli předtím, ale členství zůstalo na celý život. V současné době je přijímáno maximálně 30 nových členů ročně.

Nováčci musejí být buď nominovanými kandidáty na Oscara nebo je musí schválit komise rozhodující o členství anebo musejí být doporučeni dvěma členy některé z 16 poboček Akademie, které sdružují kupříkladu herce, režiséry, tvůrce vizuálních efektů či animátory.

Autoři: ,

Češi byli vždycky odvážnější než Slováci, říká Adam Pavlovčin

  • Nejčtenější

Odpusťte mi to, maestro! Suchý se noblesně loučil se zesnulým Harapesem

27. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:08

Veřejnost a kolegové se v historické budově naší první scény rozloučili s emeritním sólistou a...

Členy skupiny ABBA vyznamenal švédský král. Dostali rytířský řád

31. května 2024  20:38

Všichni čtyři členové legendární švédské popové kapely ABBA, kteří se spolu na veřejnosti objevují...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Měli jsme ze sebe respekt, říkají Krobot a Šoposká. V divadle mají vyprodáno

31. května 2024

Rozstřel Nebýt kapitánky Fáberové a kapitána Dítěte ze seriálu Oktopus, možná by Mariku Šoposkou a Miroslava...

Mohla jsem toho zahrát víc. Vránová o Pyšné princezně i facce režisérovi

28. května 2024

Premium Hereckou kariéru si vybrala jako útěk z neutěšené reality vlastního života a smutného dětství....

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

VIDEO: Tajná láhev na place? Tereza Ramba se proměnila v zdecimovanou alkoholičku

27. května 2024  17:15

V polovině července zamíří do kin film Zápisník alkoholičky, v němž se režisér Dan Svátek vrací k...

RECENZE: Proti šikaně si do školy vezme pušku. Jak dopadne Vzor?

3. června 2024  15:10

Vypjaté finále novinky kin může vyvolat nepříjemnou paralelu s reálným střelcem ve škole, s...

RECENZE: Jen pro zvané. Calin hovoří jazykem, na který slyší výhradně jeho publikum

3. června 2024  12:30

Původem moldavský raper Calin, občanským jménem Călin Panfili, uchystal početnému zástupu fanoušků...

Boss přijede příští rok. Springsteen zahraje v Letňanech v červnu 2025

3. června 2024  10:15

Kvůli zdravotním problémům s hlasivkami byl Bruce Springsteen nucen zrušit své koncerty v...

Lotr intelektuál. Sám Lotrando si zrežíruje muzikál Lotrando a Zubejda

3. června 2024

Premium Oblíbená Smyczkova pohádka Lotrando a Zubejda se dočká muzikálové verze. Režie se v pražském...

Obstála dětská opalovací kosmetika Lirene na horkém sluníčku?
Obstála dětská opalovací kosmetika Lirene na horkém sluníčku?

Jaké jsou zkušenosti našich testerů a jejich dětí s dětskou opalovací kosmetikou Lirene? Ochránil pokročilý systém fotostabilních organických a...

Vznikající nádor v těle signalizuje celá plejáda příznaků, říká neurochirurg

Premium Narodil se v USA, zkušenosti sbíral i ve světě, ale doma je v Praze. Specialista na operace mozku Jan Šroubek si nyní...

Žádná tajná bokovka. S manželkou jsme rozvedeni, překvapil Petr Nedvěd

Generální manažer české hokejové reprezentace Petr Nedvěd (52) byl po divoké oslavě zlaté medaile z mistrovství světa...

Posedlost sexem, tíže lásky, nekrofilie. Gejšin příběh zmátl Japonsko

Vine se jím sex, mocná záliba v sexu. Rovněž láska. Neukojitelná, doslova vražedná. Onen příběh se odehrál v kulisách...

Brankář Dostál zklamal fanynky. Randí s finskou volejbalistkou, bývalkou Nečase

Neprůstřelný gólman Lukáš Dostál (23) byl hvězdou letošního mistrovství světa v hokeji. Nadšení z něj byli nejen mužští...

Někteří mě mají za zlatokopku. Nenesu to lehce, říká manželka Ondřeje Kepky

Seznámili se na vysoké škole, kde on byl pedagog a ona studentka. Jsou spolu přes devět let a v budoucnu plánují i...