Režisérka Michaela Pavlátová (24. srpna 2021)

Režisérka Michaela Pavlátová (24. srpna 2021) | foto: Ladislav Křivan, MAFRA

Michaela Pavlátová je nominovaná na Zlatý glóbus. Šanci má i Spielberg

  • 7
Režisérka Michaela Pavlátová získala nominaci na Zlatý glóbus v kategorii nejlepší animovaný film. Uspěla se snímkem Moje slunce Mad, který měl premiéru letos v říjnu. Šanci na ocenění mají v rámci letošního ročníku i Kate Winslet, Steven Spielberg nebo Benedict Cumberbatch.

Animované Moje slunce Mad vypráví příběh mladé Češky, která se vdá za svého spolužáka Nazira do exotického Kábulu. Snímek vznikl na motivy knihy Frišta novinářky a spisovatelky Petry Procházkové. V klání o Zlatý glóbus se utká s dánským filmem Utéct a třemi snímky od studia Disney – Encanto, Luca a Raya a drak. 

„Režisérka Pavlátová se před několika dny vrátila ze Spojených států amerických, kde svůj film propagovala právě v rámci kampaně na Zlaté glóby. Účastnila se i povinné předoscarové distribuce, kterou zahájili producenti filmu. Zahraniční kampaň k filmu Moje slunce Mad je vedena skrze propagaci české animace ve světě, v rámci níž se nelze nedotknout i současného dění v Afghánistánu,“ uvádí Martina Chvojka Reková za filmový štáb.

Film Moje slunce Mad vznikl v česko-slovensko-francouzské produkci a dosud získal hned několik ocenění – například Cenu poroty na největším a nejprestižnějším festivalu animovaných filmů ve francouzském Annecy nebo hlavní cenu na festivalu v mexické Guadalajaře. Z českých herců je ve filmu slyšet hlas Zuzany Stivínové, Hynka Čermáka nebo Ivana Trojana.

Režisérka, výtvarnice a animátorka Michaela Pavlátová vede Katedru animace na FAMU a má na kontě nominaci na Oscara i Zlatého medvěda z Berlinale. Pod jejím vedením studovala například úspěšná Darja Kaščejevová, která na sebe upozornila filmem Dcera.

Počtem nominací letos Zlatým glóbům kralují filmy Síla psa a Belfast. Získaly shodně sedm nominací. Výraznější úspěch zaznamenal také film K zemi hleď!, který uvede na Štědrý den celosvětově streamovací služba Netflix. Hlavních rolí se v něm ujali Leonardo DiCaprio, Meryl Streep nebo Jennifer Lawrence. Steven Spielberg získal nominaci za remake muzikálu West Side Story.

Z herců se do nejužšího výběru letos probojovala například Kate Winslet za výkon v sérii Mare z Easttownu, Brian Cox za ztvárnění Logana Roye v seriálu Boj a moc nebo Benedict Cumberbatch, který si zahrál v Síle psa.

Jakou podobu bude mít aktuální ročník Zlatých glóbů je v tuto chvíli nejasné. Televize NBC totiž oznámila, že slavnostní ceremoniál letos vysílat nebude. K rozhodnutí vedení kanálu vedlo nerovné rasové zastoupení v pořádající Asociaci zahraničních novinářů v Hollywoodu i možné napojení některých jejích členů na filmová studia. Herec Tom Cruise na základě těchto obvinění dokonce vrátil své tři sošky.

Vítězové jednotlivých kategorií budou známi v neděli 9. ledna.

Michaela Pavlátová hovoří o filmu Moje slunce Mad pro iDNES.cz: