Plakát k filmovému festivalu Disney100 (23. října 2023)

Plakát k filmovému festivalu Disney100 (23. října 2023) | foto: FTP Falcon

Výroční festival nabídne známé Disneyho klasiky na plátně. Zapojí se sto kin

  • 0
Koncem října se bude napříč celou Českou republikou konat Filmový festival Disney100. V jeho rámci se zapojí sto českých kin, které přinesou divákům možnost zhlédnout některé z nejznámějších Disneyho klasik na velkém plátně.

Akce bude probíhat v termínu 26. až 29. října 2023. Promítat se budou filmy Na vlásku, Ledové království, 101 dalmatinů, a Lví král. Každý festivalový den přinese projekci jednoho z nich.

Data promítání:

26. 10. Na vlásku

27. 10. Ledové království

28. 10. 101 dalmatinů

29. 10. Lví král

Festival vznikl u příležitosti oslav 100. výročí od založení The Walt Disney Company, které se datuje k 16. říjnu 2023.

Všechny filmy budou promítány ve formátu 2D s českým dabingem. Cena vstupného je jednotná pro všechna kina stanovena na částku 100 Kč pro diváka.

Začátky v garáži

Ve skromných podmínkách na předměstí metropole filmu Los Angeles se před 100 lety zrodilo studio, které dnes patří k největší hráčům světa showbyznysu.

Filmy zprvu vznikaly v garáži u Disneyho strýce Roberta a tety Charlotty. Z dodnes zachovalého domu a památné garáže se Walt a Roy Disneyovi brzy přestěhovali o pár desítek metrů dál do prvního vlastního studia v obyčejné jednopatrové kancelářské budově.

V říjnu 1923 si sourozenci oficiálně zaregistrovali společnost The Disney Bros. Cartoon Studio. Z domu na Kingswell Avenue nedlouho poté odešly do kin první úspěšné filmy.

Kdo byl Walt Disney

Rodák z Chicaga (1901 až 1966) byl jedním z největších amerických vizionářů, animátorů, filmových producentů a obchodních inovátorů. Začal jako karikaturista školních novin na střední škole, pak se s rodinou přestěhoval do Los Angeles, aby se věnoval kariéře v animaci. Za první světové války se stal řidičem sanitky Červeného kříže, protože ho armáda odmítla kvůli nízkému věku. Spolu se svým bratrem Royem založil Disney Brothers Studio, které se stalo mezinárodní společností The Walt Disney Company.

První velký úspěch studia přišel s ikonickou postavou Mickey Mouse, kterou původně namluvil sám Walt. V roce 1932, s výtěžkem za filmy Mickey Mouse a Silly Symphony, Walt koupil pozemek v losangeleské čtvrti Los Feliz, kde si postavil dům a vychoval dvě dcery se svou ženou, sekretářkou Disney Studio Lillian. Právě ta pojmenovala slavného myšáka Mickey.

V tomto domácím kině sledoval Walt Disney své filmy.

V tomto domě Walt pracoval na některých ze svých nejdůležitějších filmů, jako je Sněhurka a sedm trpaslíků, Popelka a Pinocchio. Původní domácí kino, kde Walt sledoval své slavné filmy, je nyní vybavené moderními technologiemi. Sněhurka se stala prvním animovaným celovečerním filmem ve Spojených státech amerických a jako první použila techniku značky Technicolor. Snímek se stal nejúspěšnějším filmem roku 1938.

„Netočím filmy jen proto, abych vydělal peníze. Vydělávám peníze, abych mohl dělat víc filmů,“ řekl Disney po uvedení filmu Sněhurka a sedm trpaslíků do kin.

V roce 1955 rozšířil své impérium o zábavní park Disneyland. Po Disneyho smrti v roce 1966 se sice studio občas ocitlo v problémech, vždy je ale dokázalo překonat a dál růst. Dnes patří do mediálního gigantu Disney i televize ABC, sportovní kanál ESPN nebo filmová studio Pixar a Lucasfilm.

Firma také na konci roku 2019 "naskočila“ do trendu streamovacích platforem, jejichž průkopníkem je Netflix. Počet uživatelů její služby Disney+ je kolem 150 milionů (Netflix má přes 238 milionů, HBO Max přes 95 milionů).

Streamování sice přitáhlo Disneymu nové platící zákazníky a studio také mohlo pod svá křídla stáhnout největší hity jako jsou Star Wars nebo „marvelovky“, na druhou stranu ale stále zůstává v červených číslech, do nich se v letošním třetím čtvrtletí propadla i celá firma.