Zlínský filmový festival ocení Polívku a Bočana. Předá jim Zlatý střevíček

  • 0
Cenu za mimořádný přínos kinematografii pro děti a mládež dostanou letos na Zlín Film Festivalu režisér a scenárista Hynek Bočan a herec Bolek Polívka. Organizátoři festivalu udělí Bočanovi Zlatý střevíček na zahajovacím ceremoniálu. Polívka si ocenění převezme na závěrečném galavečeru, řekl prezident festivalu Čestmír Vančura. Zlín Film Festival se bude konat od 30. května do 5. června.

„Je to významná cena, udělená na světově uznávaném festivalu, ocenění celoživotní práce, potvrzení, že nebyla marná. Co víc si může tvůrce přát? Moc si toho vážím,“ uvedl k ocenění Bočan.

Bočan natočil například seriál Záhada hlavolamu či pohádku S čerty nejsou žerty. „Mezi jeho nejznámější televizní díla, byť nejsou určena dětem, patří například televizní seriály Přítelkyně z domu smutku či Zdivočelá země, které zpracovávají témata nesvobody a bezpráví,“ uvedla umělecká ředitelka festivalu Markéta Pášmová.

Druhý Zlatý střevíček připadne Bolku Polívkovi, který se objevil v řadě divadelních, televizních a filmových rolí pro velké i malé diváky. Ztvárnil například postavy v pohádkách Největší dar, Princ Mamánek, Anděl páně 2, Tři bratři nebo ve filmu Gump – pes, který naučil lidi žít.

To je hustý, kámo. Nejlepší film pro děti na zlínském festivalu natočili Němci

„Bolek Polívka také nezapomenutelným způsobem propůjčil svůj hlas několika figurkám z animovaného seriálu Krysáci natočeného na filmových ateliérech ve Zlíně,“ uvedla Pášmová.

„Jsme nesmírně poctěni, že se tento vynikající filmový a divadelní herec, držitel dvou Českých lvů, zapíše do naší filmové síně slávy a s předstihem tak oslavíme na slavnostním galavečeru 5. června jeho nadcházející 75. narozeniny,“ uvedla Pášmová.

Bočan s Polívkou budou 31. a 32. držitelem Zlatého střevíčku. Loni jej získali herečka Zlata Adamovská a herec Pavel Nový, o rok dříve herci Pavel Zedníček a Karel Heřmánek.

Letošní ročník je 64. Tradice ceny sahá do roku 1997, prvním oceněným byl zlínský režisér hraných filmů pro děti a mládež Josef Pinkava. V minulosti Zlatý střevíček převzala například Iva Janžurová, Eliška Balzerová, Karel Gott, Zdeněk Svěrák či Adolf Born.

,